Alge in njihove viroze

Aktualno-politična novica
20. 10. 2017 - 7.05

Raziskovalke in raziskovalci z različnih celin in univerz so skupaj odkrili virus alg, ki lahko spreminja metabolizem svojih gostiteljskih celic. Svoja dognanja so objavili v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Virusi so najpogosteje zastopani mikrobi v oceanih. Z velikim številom okužb, ki jih povzročajo pri predstavnikih fito planktonskih združb, uravnavajo njihovo število in zastopanost posameznih vrst. Z lizo oziroma razpadom okuženih celic virusi prispevajo k recikliranju organske snovi v zgornjih plasteh oceana. Omenjena študija pa opisuje drugačne mehanizme poseganja virusov v kroženje snovi v morju.

Virusi v svojem genomu pogosto kopičijo gene svojih gostiteljev. Ti geni lahko omogočijo, da virus spreminja delovanje svojega gostitelja tako, da se v njem lahko čim bolj namnoži. Raziskovalke in raziskovalci so v genomu virusa, ki okužuje majhne zelene alge Ostreo kokus tauri, odkrili gen za algni amonijski transporter. Ta gen se ob virusni okužbi pomnožuje in izraža skupaj z ostalimi virusnimi geni. Z virusom okužena alga pridobljene transporterje lahko uporabi za lasten privzem amonijevega iona kot vira dušika.

Funkcionalnost amonijskega transporterja so v omenjeni študiji dokazali tudi s kloniranjem njegovega zapisa v kvasne celice. Po uspešnem kloniranju so se transporterji vgradili v membrano, tako spremenjene kvasovke pa so v gojišču z amonijevim ionom rasle veliko hitreje kot nespremenjene. Zapis za transporter jim je omogočil tudi rast na gojiščih z drugimi alternativnimi viri dušika, na katerih bi sicer uspevale zelo počasi.

Majhne enocelične zelene alge, ki jih virus okužuje v naravi, so pogoste v fito plankton skih združbah v morju. V okoljih, kjer rastejo, razpoložljivost hranil, kot sta dušik in fosfor, predstavlja omejujoči dejavnik. Sposobnost za privzem omejenih količin hranil odloča o ekološki uspešnosti fitoplanktonskih populacij. Povečan privzem amonijevega iona kot vira dušika za z virusom okužene alge tako predstavlja pomembno prednost pred ostalimi organizmi.  

Rezultati študije so pokazali, da virusi lahko vplivajo na metabolizem alg. S tem si zagotovijo svoje preživetje, obenem pa spreminjajo tudi ravnotežje znotraj fito plankton skih združb, ki so ključne za kroženje snovi v morju.

V morje se je potopila Katarina.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

:O :O

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness