Robin Hub

Oddaja
Alexandra Elbakyan
8. 11. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Dialog

Sci-Hub je spletni portal, ki omogoča brezplačen dostop do sicer zaklenjenih in zgolj proti plačilu dostopnih akademskih člankov. Ameriško sodišče je ta teden v tožbi Ameriške kemijske zveze proti njemu razsodilo v prid slednje.

Za tiste, ki portala Sci-Hub še ne poznate, ga predstavi ustanoviteljica Alexandra Elbakyan:

To je internetna stran, na kateri lahko brezplačno nalagaš akademske članke, ki so sicer plačljivi. To so stranske poti interneta. Za branje teh člankov je sicer treba odšteti okrog 30 dolarjev. Deluje tako, da internetni naslov članka skopiraš v Sci-Hub in članek se ti odpre hitro in brezplačno.

Alexandra Elbakyan pove, kako je prišlo do ustanovitve portala.

Ta projekt obstaja od 5. septembra 2011. Sci-Hub je bil avtomatičen podaljšek mojega dela. Obstajali so že forumi, na katerih so znanstveniki že dolgo razmišljali o podobnih zadevah. In forumi, na katerih so študenti in drugi akademski delavci prosili za pomoč pri brezplačnem dostopu do akademskih člankov. Raziskovalci in profesorji, ki so do članka imeli dostop, so nato prosilcem preko e-pošte poslali povezave do PDF-ja članka. Jaz sem to počela v velikem obsegu in bila deležna mnogih zahval. Nato sem se vprašala, zakaj ne bi avtomatizirala procesa.

V prepovedanem položaju se je danes znašla Ameriška kemijska zveza. Ta je zaradi kršenja avtorskih pravic tožila spletno platformo Sci-Hub, ki je omogočala brezplačen dostop do 32 njihovih akademskih člankov. Ker na sodišču ni bil prisoten predstavnik Sci-Huba, je sodnica v razsodbi ugodila vsem zahtevam tožnika. Ta Sci-Hubu nalaga plačilo 4,8 milijona dolarjev odškodnine, hkrati pa vsem internetnim subjektom, ki so  z njim v kontaktu, nalaga sledeče, citiramo: “Katerakoli oseba ali entiteta v aktivnem sodelovanju z obtožencem Sci-Hub, vključno s spletnimi brskalniki, ponudniki spletnega gostovanja, ponudniki dostopa do interneta, domenskimi registri in registrarji, mora prenehati z zagotavljanjem dostopa do katerih koli ali vseh imen domen in spletnih strani, s pomočjo katerih Sci-Hub omogoča nezakonit način uporabe, reprodukcije ali distribucije avtorsko zaščitenih del Ameriške kemijske zveze.
TorrentFreakVeč o razsodbi pove odgovorni urednik portala TorrentFreak Ernesto Van der Sar.

izjava: Ernesto Van der Sar

Komentar razsodbe poda aktivist in ki.ber.kom.uni.st Marcell Mars.

izjava: Marcell Mars

Nova, skoraj petmilijonska odškodnina za Sci-Hub ne predstavlja največje grožnje. Ta bo dodana 15 miljonov dolarjev vrednemu dolgu do založniške hiše Elsavier iz lanskega leta. Bolj pereče je vprašanje dostopnosti portala, ki je zaradi sodnih odredb svojo domeno že večkrat zamenjal. Pojasni Van der Sar.

izjava: Ernesto Van der Sar

Library GenesisSoroden projekt Sci-Hubu je še Libgen oziroma Library Genesis, na katerem so dostopne e-knjige. Portala, razen nekaj svetlih izjemam, kot pove Mars, nista deležna dovolj velike organizirane politične podpore.

izjava: Marcell Mars

Sci-hub statistikaSci-Hub marsikomu, ki sicer ne bi imel dostopa do akademskih člankov, torej znanja, ta dostop omogoča. V večini primerov gre za študente globalnega juga, kjer univerze ne premorejo dovolj sredstev, da bi plačale drage licenčnine založniškim oligopolistom. Kakšen je pomen Sci-Huba, razloži Mars.

izjava: Marcell Mars

Tako Sci-Hub kot Library Genesis sta pokazala, kot je povedal Mars, da je z uporabo tehnologije razmeroma lahko obiti sofisticiran represivni aparat, ki vzdržuje razmerja moči v digitalnem svetu. A med portaloma obstaja tudi ključna razlika. Ustanoviteljica Sci-Huba Aleksandra Elbakjan je poleg aktivnosti pri vzpostavitvi orodja za dostop do sicer plačljivih vsebin aktivna tudi na politični ravni, kar Mars vidi kot ključno. Razvijalci Library Genesis po drugi strani vzdržujejo podobno orodje, a so tiho:

izjava: Marcell Mars

 

Prevod iz ruščine: Anja Banko

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

kapo dol Lio! Bravo!

good stuff, thx Lio

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.