Dnevni Tednik 029 (S03E07)

DANES:

...kava odslej še bolj črna...

...Evropa čedalje bolj bela...

...na Polskem prikipeva...

...nova vremenska zakonodaja...

...in...

...v polnočnem Fuku o novi strategiji starega predsednika.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ko človek preveč hodi v Turčijo. Turki so v daljni preteklosti Grke, da bi zatrli njih upor radi napičili na kol kot jagnje. Izobesili so največje grške revolucionarje in branilce grške civilizacije javno vsem na oči. Grki tega še danes ne morejo pozabiti. V Grčiji je upor proti Turkom prišel iz hribov pa tudi iz samostanov pravoslavne cerkve, s strani duhovnikov. Še danes obstoji geografsko gledano področje, gore in kanjoni, kamor turška noga nikoli ni stopila. Tam se je začel upor. Neverjetno je, da danes nihče v medijih ne govori o zgodovini Grkov, o njihovem revolucionarnem duhu, o njihovem ponosu in neprizanesljivosti, ko gre za vprašanje svobode. Poznamo samo še lajno ekonomske šibkosti. Kriza. Kriza. Kriza. Bla bla bla.
V Grčiji ni nobene krize dragi moji, res je da so davki visoki, država je v razsulu, mladi ljudje se soočajo s stisko, ker ni služb. Ljudje odhajajo s trebuhom za kruhom. Ampak Grčija živi! Grki ne bodo nikoli izumrli. Athina s svojim prebivalstvom (4 milijoni) drži skupaj. Ljudje spoštujejo drug drugega, pazijo na drug drugega in si izkazujejo domačnost, bolj kot lahko to srečaš kjerkoli v SLO. Grški jezik je nekaj najbolj neverjetnega kar obstoji. Lahko bi nam vse bil v ponos. Ampak kaj ko ga danes skoraj ne poznamo več, čeprav so Grki se dotaknili v svojem ekspanzivnem obobju tako Egipta kot Marseilla. Grki so mešan narod, nikoli niso nikomur branili, da vstopi v njihovo državo. NIč ni organiziranega preveč za te ljudi, ampak kdo pride v Grčijo in se vsaj malo sporazume po grško - potem postaneš njihov. Nikoli niso bili nestrpni, edino res pa je, da imajo še danes travme pred Turki. Sovražijo jih in se jih bojijo. Vendar je tudi to politični mit, ki se je gradil dolgo skozi stoletja. Zato je treba tudi to razumeti.
Vsako leto imajo veličastna obeležja - Grki ne marajo zahodnih sil, nikoli jih niso. Ob koncu 2.svetovne vojne je bilo večina prebivalstva v Grčiji - komunistov. Ampak zahodne sile niso pustile, da bi Grčija postala komunistična, verjetno je strateško gledano bilo bolj ugodno, da zakuhajo državljansko vojno. Da se Grki takrat malo pobijejo med seboj in se vzpostavi vojaška diktatura. Za nekaj desetletij. Ampak Grški ni umrl, duh živi še danes, Grčija za vedno!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.