Vesoljski prah kot "prevozno sredstvo"

Aktualno-politična novica
4. 12. 2017 - 7.05

V novi študiji so britanski znanstveniki pokazali, da je teoretično možno, da si planeti med seboj izmenjujejo manjše delce materije, tudi mikroorganizme.

Vsak dan v Zemljino atmosfero prileti okoli 100 ton vesoljskega prahu. Gre za majhne delce, ki nastanejo na primer pri trkih asteroidov in drugih nebesnih teles. V večini primerov gre za skupke v velikosti manj kot mikrometer. Znanstveniki so sedaj izračunali, da je iz zgolj kinematičnega vidika možno, da vesoljski prah v vesolje izbije druge majhne delce iz naše atmosfere.

Delci vesoljskega prahu v Zemljino atmosfero priletijo s hitrostmi med 10 in 70 kilometri na sekundo. Pri trkih z Zemeljskimi delci v atmosferi tem oddajo svojo kinetično energijo, s čimer jih lahko izbijejo v vesolje. Da do tega tudi dejansko pride, mora biti izpolnjenih več pogojev. Najprej mora biti izmenjana kinetična energija dovolj velika, da zadeti delec iz atmosfere doseže ubežno hitrost in pobegne Zemljinemu gravitacijskemu polju. Ustrezna mora biti tudi smer delca po trku. Vse to se mora zgoditi na dovolj veliki višini, kjer sila zračnega upora nima velikega vpliva.

S pomočjo opisanega mehanizma bi lahko na Zemljo prišli materiali iz drugih planetov in obratno. Na ta način se lahko molekule, značilne za naš planet, mogoče tudi celotni mikroorganizmi širijo po vesolju. V preteklosti so že bili opravljeni eksperimenti, pri katerih se je ugotavljalo, ali lahko določene vrste bakterij preživijo v vesolju. Na mednarodni vesoljski postaji so bakterijske spore izpostavljali vakuumu, radiaciji in ekstremnim temperaturam. V vesolju 400 kilometrov nad površjem Zemlje so spore preživele leto in pol.

Dolgotrajno potovanje skozi vesolje bi bilo kljub temu zelo verjetno usodno za kakršnokoli nam znano obliko življenja, bi pa tako lahko potovale vsaj organske molekule, ki jih povezujemo z življenjem. Hipoteza, da se življenje po vesolju širi s pomočjo mikroorganizmov, se imenuje panspermia.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

hm to je pa res zanimivo. panspermia.
si slišal že za auto-poesis pojem, kot razlaga razvoja vse živega? ena luštna knjigica je: Drevo Življenja, Maturana in Varela.

Drevo Spoznanja. res top zadevica. filozofija znanosti. ampak mal bolj alternativna.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness