Metamorfoze in metafore

Kulturna ali glasbena novica
11. 12. 2017 - 15.10

Zvečer bo ob 19.30 uri v Daktariju predstavitev pesniške zbirke Metamorfoze Vida Sagadina Žigona. O čem govori njegova že tretja pesniška zbirka, ki je čakajoč na izdajo bojda leto dni ždela v predalu, nam je povedal avtor:

Izjava

Prejšnji pesniški zbirki Sagadina Žigona Drevored iz leta 2010 in Špilunga iz leta 2015 nista uporabljali moči metafore in sta bili bolj realistični. Metamorfoze pa bazirajo na metafori in so poezija bolj eksperimentalnega reda. Ali so eksperimentalne na ravni jezika ali na ravni vsebine?

Izjava

Pesniška zbirka je dvojezična. Da pesmi, izvorno pisane v slovenščini, lahko prebiramo tudi v srbščini, je poskrbela srbska pesnica Ana Ristović. Metamorfoze nadalje krasi tudi likovna oprema - Zlatko Kraljić je prispeval pet ilustracij.

Nekaj besed o tem, kako se njegove Metamorfoze vzporejajo in navezujejo na svoji poimenski predhodnici - Kafkove in Ovidove - nam je povedal avtor Vid Sagadin Žigon:

Izjava

Pesnika bodo na odru Daktarija pospremili njegovi sočlani iz multiumetniške skupine IGNOR. Večer bo povezoval Dejan Koban, občinstvo pa bo z branjem svoje poezije ogrela Ana Marija Garafol.

Slabih 500 metrov proč - v Trubarjevi hiši literature - pa bo ob 18.00 uri predvajanje filma Naji al Ali: An Artist with Vision, ki ga organizira Gibanje za pravice Palestincev. V duhu trenutno dodatno razburkanega palestinsko-izraelskega konflikta, ki ga je sprožila Trumpova kontroverzna najava prestavitve veleposlaništva ZDA v Jeruzalem, se zdi ogled dokumentarnega filma o Najiju al Aliju še posebej zanimiv. Film, ki ga je leta 1999 posnel režiser Kasim Abid, prikazuje življenjsko pot palestinskega umetnika in političnega aktivista, ki je bil še posebej znan po svojih politično-kritičnih stripih. V filmu gledalec lahko sočasno in dopolnjujoče spremlja zgodovino palestinskega boja in umetnika od njegovega rojstva v britansko okupirani Palestini do tragične smrti v Londonu, kjer ga je leta 1987 umoril neznanec.

Kulturne novice na žalost zaključujemo še z eno prezgodnjo smrtjo. Včeraj je v 49. letu starosti umrl Jernej Šugman, član ljubljanske Drame in eden izmed najbolj plodovitih, najodličnejših in markantnih igralcev pri nas.

Kulturne novice je pripravila vajenka Živa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ana Ristović je huda bejba. včasih ženka od Aleša.

pazi tole: http://freezonebelgrade.org/?sermons=beograd
tole ni pravi program festivala stari!!!!! bila sem lani tam, prej sem si naredila izbor jagodnih filmov. Neruda, ter arabski filmčki. ko sem prišla tja, sem se neki pričkala, ker se festival spreminja, ker imajo reklame, ker festival postaja bolj fensi oglaševalske narave in nima več kritičnega naboja kot pred leti.
gospodična s katero sem se pogovarjala je bila v šoku: izvinite, ali ne mogu sad da se bavim sa vama. hekeri su na napali naš sajt. ne radi več čitave nedelje. da li vi uopče znate koliko je težko to da se radi?
eeee, ja njoj: pa ja sam vam največi heker u gradu ...
phahahhaha... otišla na kajsiju ondah ... phahahhahahahha

stari Radio B92 imajo američani čez. videla sem, kaj po ta novem izdajajo ... kake knjige. pa tista zadeva ... ne dom Omladine, ne studentski grad ... ampak tist poleg teatra ... kva je že ... v centru ..., kako knjižnico so si napedenal, pa kavarnico z wi-fi. jebemti še mal pa ničesar več ne bo. knjige sem mogla iskat v knjigarni na spodnji polički, sem mogla k krt iskat literaturo. povsod naokoli so bile same jebene soap operce pa šlagerice. za popizdit.
majku jim milo.
jaz sem to vse vedla že davno. ko se je odcepilo kosovo smo s frendi sred Beograda gledali kaka gori McDonalds. poleg je bil parkiran tank z vodo, na katerem je pisalo: Voda za Pitje.
vsi smo mal čakali, polno folko - ampak nikjer nobene gasilskega avtomobila.
aaaaaa tisto noč sem jaz vse skužila. aaaaaa, ne možeš zeca da uhapsiš. hehehhehehehe
potem smo gledali kako so na tv-ju prezentirali vandalizem ulice ...
aaaaaaaaaa... sem si rekla, poglej jih tiče.

no, pa k so gorele ambasade takrat... sva šle mal s frendico na šetnjico naokoli ... tok je gorel povsod naokoli ... da sem mogla enga za čik nafehtat... phaahahhahaah

https://www.youtube.com/watch?v=-JRDuRP_NGE

kdo je rekel, da pri obleganju Sarajeva ... Srbi niso imeli ostrostrelcev?

uletim jaz u BG, leto 2007, iscem podnajemnisko sobico. ajde / Senjak. uletim notr nekam pogledat mali fletek in takrat je prej notri bil en parcek, k sta se selila ravno ven. ona se je ze odselila. on je pakiral ravno.
uletim notri, vse je bilo ze skoraj prazno. pogledam na malo mizico v sobici> opa bato, ja vidim pistolj.
pogledam staro gospo, ki oddaja in bejba sploh ne trzne. jebemti si mislim, a to je tu normalno_
ok.
kafic poleg senjaka je bil tudi zanimiv, malo preden sem prisla tja, so se pucali. nekdo nekoga pucal. vcasih sm mal pogledala v ta kaficek, ampak ni mi bilo ravno za kofe skrkat notri. raj na bus ali pes kam drugam. ampak jebi ga, tako je blo.

kot bi rekla Angelina Jolie iz Sarajeva> deli in vladaj.

LITERATURA>

M. Collin >This is Serbia calling
J. Sacco - Goražde
David Albahari / Besede so nekaj drugega

a ni potem zanimivo, da v letu 2017 mečejo ven iz prostorov Dah gledaliski kolektiv, ce pa so to bile zenske, ki so iniciirale ulicno gledalisce v Beogradu, in gibanje Zene U Crnom_
pfffffff. zajeb.
http://www.dahteatarcentar.com

mogoče Dah Teater mečejo ven iz prostorov zato, ker v njihovih pisarnah in skupnih prostorih mobitelov signal ne lovi.
in mogoče zato, ker imajo režiserko z doktoratom in Fullbrightnovo štipendistko.
hehehhehehehehhehehehhe jihaaaaa

izvinite, zajebala sam godinu. ali ne znam gde jim je program od godine 2016.
evo ... nešto ipak ima ...
http://mondo.rs/a951599/Zabava/Film/Slobodna-zona-2016.html
ali ... nije više kako je bilo. to je sad više kao zabava ali nekad je to bio RAD. ergo. ja još uvek imam isti stav ko pre.

no kakorkoli že, toliko o metaforah in metamorfozah.
ne glede na to, gor ali dol, levo ali desno, naprej ali nazaj - nekaj zagotovo stoji.
leta 2007 si lahko poslal mejl ali poklical Radio B92, rekel da si RŠ novinar in jih vprašal, kje lahko kupiš to in to knjigo, ki so jo izdali pri njihovi založbi. takrat so ti odgovorili> pridi čez eno uro v našo hišo in damo ti jo v roke.
leta 2016 pošlješ mejl na PR slobodne zone kot neodvisni novinar, če ti lahko šenkajo par kart po 300 dinarjev za festival, ki ga organizirajo znotraj hiše. pa ti rečejo- ne.
razlika je dokaj očitna, .... kot da bi se vse sproti pozabljalo in da je zdaj vse dobro in pravično za vse.
e... jebi ga, danes so IN kapitalistični novinarji, čim dije so / raje jih imajo.

AMPAK vseeno menim, da lahko samo Slovenci in ne Haag recejo zadnjo besedo na jugoslovansko temo. zakaj?
1. ker smo bili del jugoslovanske kolektivne zgodovine
2. ker smo imeli samo 10 dni vojne
3. ker smo se med vojno kopali v jadranskem morju
4. ker mi razumemo srbo-hrvaško, oni pa ne slovensko
5. ker smo bili prvi neodvisni
6. ker smo bili prvi v EU in imamo v tem trenutku omogočen pogled nazaj in pogled naprej.
ergo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.