Kaj gre pa tebi na kurac

Oddaja

 

 komentar iz spletja -

"Ta družba je opazno in ključno slabša, ker so oddaje, namenjene kulturi, na nacionalni televiziji na sporedu po 23h. Ne gre toliko za nas, ki v kulturi delamo, čeravno je stanje katastrofalno in je preko meje vzdržnega, ampak nas je malo in se nas s sorazmerno lahkoto potisne v predalček čudakov - družba kot taka je pa še kar velika; in zanjo gre.

Spričo akutnega pomanjkanja kulturnih vsebin na nacionalni televiziji, ki je k temu zavezana, pada nivo kvalitete življenja vobče. Ta korelacija je otipljiva - vsak dan, med ljudmi, na ulici, v življenju tukaj in zdaj, in sicer za vse. Danes sem v Večeru brala članek o tem, zakaj v Sloveniji usiha gledališka publika in ni več razprodanih predstav - zato. Zato, ker na nacionalni televiziji ni enega prime-time termina v tednu, namenjenega kulturi. Zakaj ga ni? Ker smo dopustili, da ga ni. Mi smo dopustili. No, in zdaj ne bi več dopustili. Zdaj bi to uredili - zamujamo že, kot bi rekel zajec v Alici. Kako namreč lahko pričakujemo zanimanje za kulturo, kar gledališče nedvomno je, v splošni populaciji, če dopuščamo, da nacionalka naravnost tekmuje v marginaliziranju kulturnih vsebin?

Na Nizozemskem je polemična kulturna oddaja na sporedu VSAK delovni dan pred osrednjim dnevnikom. Ljudje živijo s kulturo kot nečim običajnim, v njihovih življenjih ima zagarantirano mesto, ker se očitno zavedajo, da je to zanje dobro, da kultura ni kr neki. V Sloveniji smo dovolili, da kultura postane sinonim za zapravljanje časa. Hannah Arendt je v Viti activi lepo zapisala bistveno: "Če je namen nekega stola uresničen le, kadar kdo na njem sedi, potem umetniška stvaritev ne izpolnjuje nobenega namena." Da skrajšam, ker se razpisi pač ne bojo napisali sami od sebe, kajneda - na NAS je, da nacionalni televiziji jasno in glasno povemo v faco ter da nato ZAHTEVAMO in ne nehamo, da je absolutno nujno:

1) rezervirati vsaj 1 termin za kulturno oddajo dolžine minimalno 60 min med tednom ob 20h na 1. programu - TAKOJ,

2) premakniti VSE oddaje kulturne redakcije na ne-insomnične termine, tj. na 21h, NE po 23h,

3) nikakor prestaviti Kulture po Odmevih za Šport.

Vse to ni absolutno nujno spričo kaprice nekih kulturnikov, marveč zavoljo osnovne družbene higiene. Nacionalna televizija izpolnjuje poslanstvo in je k njemu zavezana. Njena naloga ni, slepo slediti nareku komercialne televizije. Njena naloga je izobraževati, vzgajati ter se boriti za ohranitev kulturnih standardov v družbi. Takoj.

P. S.: Osebno pa mislim tudi, da bi bilo nujno v osrednji Dnevnik znova inštalirati vsaj enega hudečka. Za nas je popolnoma nujno, da dobimo nazaj polemiko s stališči, ki so smiselno argumentirana. Ta žanr je namreč v tej mentalni pokrajini tako rekoč popolnoma izumrl. In to ni zgolj slabo - pogubno je."

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

jah, čeprav res ne vem kako je to z Nizozemsko in s političnimi polemičnimi oddajami. ne bi vedela. ne govorim nizozemsko. ti govoriš? kar pa vem je, da so tako trdo ustoličeni v svoj neo-liberalistični kapitalistični milje, da ... je res težko njim razumeti, kaj sploh kritika je in kaj je to *think of the box* ideja. ni nizozemska to, za kar se prodaja, verjemi mi. so bogati ja, država je vedno podpirala kulturo in umetnost, tudi politično pluralnost. ampak težko je najti nekoga, ki je tako lesen - kot so nizozemci. to je samo nemčija, ki je malo bolj svetovno in trgovinsko razpihana in ne jebejo žive muhe. belgijce prezirajo, ker trdijo da so neumni. belgijci prezirajo nizozemce ker trdijo da so - pohlepni in res arogantni. belgijci govorijo francosko in so bolj mehki. nizozemci so skoraj da dvojezični: nizozemščina in angleščina. skoraj da ne ločijo. tako da še to: anglija2.
pha. drk drk.

Amsterdam in den Haag.
si vedela, da imaš v Haagu muzejčič, gradek - kjer lahko vidiš razstavico malo: namreč notri imajo leseni stolček, kjer so v starem veku skušali razčetveriti ženske. celo neko grajsko gospodično so gor dajali.
mislim, to se mi zdi res zanimivo. tega v LJ na primer ne moreš videti.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness