Dublin je mrtev, naj živi Dublin!

Okrogla miza, intervju ali pogovor
Elly Schlein
14. 12. 2017 - 18.00

V tokratnem intervjuju se o reformi Dublinskega sistema pogovarjamo z Elly Schlein, italijansko poslanko v Evropskem parlamentu iz Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov. Schlein je kot poročevalka v senci sodelovala pri pripravi predloga omenjene reforme.

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju 15. novembra z 390 proti 175 in 44 vzdržanimi glasovi potrdil poročilo Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve o reformi Dublinske uredbe. Poročilo sedaj predstavlja izhodišča Evropskega parlamenta v pogajanjih s Svetom o novem sistemu porazdelitve migrantov po državah članicah.

Dosedanji Dublinski sistem temelji na principu, da mora migrant za azil zaprositi v prvi državi članici, v katero je vstopil. Posledica tega je bila, da je Evropska unija migrante večinoma zadrževala v državah Juga, največ v Grčiji in Italiji. Da bi razbremenila ti dve državi, je Evropska unija leta 2015 sprejela program za premestitve, v okviru katerega naj bi do septembra 2017 v druge države premestili 160.000 migrantov. Vendar je bil program neuspešen, saj je bilo v tem času premeščenih zgolj 28.000 migrantov, kar je okrog 17 odstotkov od predvidenih.

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Koncno nekdo ki govori o tem!
Hvala!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness