Slovo Jerneja Šugmana, Konceptualna umetnost v Mariboru in socialistična v Ljubljani

Kulturna ali glasbena novica
15. 12. 2017 - 13.28

Preden začnemo z današnjimi kulturnimi novicami, bi na Radiu Študent poslušalstvo radi opozorili na žalni dogodek, ki se na ljubljanskih Žalah odvija prav v trenutku, ko poslušate te besede. Govora je seveda o pogrebu Jerneja Šugmana, velikanu ljubljanske Drame, ki pa se je širšemu občinstvu prikupil s kultno vlogo vratarja Vesa. Za seboj je zapustil velikansko vrzel, ki jo bo najverjetneje nemogoče zapolniti. Ob 14.30 se je pričel državni pogreb z vojaškimi častmi in s temi besedami se tudi na Radiu Študent poklanjamo neprekosljivemu in nenadomestljivemu igralskemu geniju, za katerim bomo še dolgo žalovali.

Če pa se želite po tem žalostnem dogodku malo razvedriti in zvečer obiskati kakšno otvoritev razstave, popiti brezplačen kozarček vina ali dva in malo poklepetati z znanci, pa imamo za vas nekaj predlogov.

V Mariboru si boste lahko kar na dveh lokacijah ogledali retrospektivno razstavo Nike Oblak in Primoža Novaka z naslovom And now for something completely different 8 [and nou for somthing komplitli difrent ejt], ki se z več kot petnajstimi projekti predstavljata v Umetnostni galeriji Maribor in alternativnem centru Kibla. Njuno delo se med drugim naslanja na agresivne vizualne prakse sodobnega sveta, ki jih lahko srečamo na vsakem koraku v obliki invazivnih in brezsramnih oglaševalskih metodah, ki jih umetnika na tak ali drugačen način vključujeta v svoje delo. Za več pojasnil smo poklicali Jurija Kirbiša, kustosa razstave.

Izjava

Zanimali so nas tudi razlogi za postavitev razstave v dveh galerijah, saj gre za umetnika srednje generacije, zato je obsežnost prostora, ki jima je namenjena v Mariboru, vse prej kot običajna.

Izjava

No, če vam je Maribor predaleč, pa lahko tudi v Ljubljani obiščete izredno zanimivo razstavo. V organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje si boste lahko v Balassijevem inštitutu v Ljubljani ogledali izbor madžarskih in slovenskih tržnih in filmskih plakatov iz obdobja socializma.

Na Madžarskem so namreč od šestdesetih naprej začeli z vpeljevanjem blage različice tržnega kapitalizma, zato se je produkcija raznovrstnih plakatov v tistem času izjemno povečala. Zakaj to poudarjamo? Ker se takratna uradna politika ni posebej ukvarjala s tem področjem umetniškega ustvarjanja, so lahko snovalci predstavljenih plakatov vanje prosto vključevali tudi zahodne likovne rešitve. Rezultat tega stanja pa je vizualna mešanica vzhodnoblokovskih in zahodno-potrošniških likovnih prvin.

V Sloveniji je bilo stanje malce drugačno, saj so se s podporo uradne politike oglaševalskih projektov lotevala kar podjetja sama, posebej od sedemdesetih let naprej. Če sta ti dve stanji pripeljali do drugače pojmovanih plakatov, pa boste presodili sami.

Kulturne novice je pripravil Klemen

 

   

 

 

 

  

 

  

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

R. I. P. Šugman.

Bi pa kot sodelavec RŠ s pieteto se distanciral do v prvi osebi množine napisanem poklonu v stilu povprečnega kranjskega mainstream medija in imenovanju vloge vratarja Vese za kultno, tudi zato, ker s tem mislim, da se prodornemu igralcu ne izkazuje časti.

Pozval bi, da se takšne zapise v prihodnje ne spušča v eter in da se ohranja visok standard RKHV, novemu sodelavcu pa se raje kot za hrbtom direktno predstavi, kaj je Radio Študent, da mi ne bo treba skoz težit.

tvoj novi sodelavec vsaj malo v glavi te naj pošlje zaradi tvoje domisljave izjave nekam v del telesa brez svetlobe...

Jaz se tu kar strinjam z Muanisom (velika redkost), čeprav tega komentiranja nasploh ne odobravam. Res slovenske novice stil, kultna vloga Vesota, kot da bi prebirali komente ljudi na fb, ki jim je teater špas. Šugman je ustvaril nešteto nepozabnih likov, se prelevil v največje literarne protagoniste, v Drami ne bo več določenih predstav, ker je skratka nezamenljiv. Potem gre prispevek pač v hojladri naprej. Naj se o tem vseeno piše mal bolj resno, če se ima sploh namen to spacat v tri povedi v KN. Brezveze res. In brezveze tud obračunavanje potem na mailing listah itd. Drugače se teži za vsak zlorabljen pičko dimski termin ali celo napačno naglasitev imena, tole pa kr prođe. Ma, popij još nešto!

"Bi pa kot sodelavec RŠ s pieteto se distanciral do v prvi osebi množine napisanem poklonu"
Kakšna slovenščina je to, noro. Pričakujem, da se (eksplicitno) s položaja sodelavca RŠ na prispevke drugih avtorjev odzivaš brez nepotrebne nadutosti, slovenščina pa naj bo slovnično na prebavljivem nivoju. Tudi to naj bi bil Radio Študent; upam, da mi ne bo treba še kdaj "težit". Sicer pa se z vsebino komentarja v večji meri strinjam.

Android. Koment okence. Slovnicno ni nic narobe, zgolj nelonvencionalna sintaksa je. Slovnicne napake sledijo kasneje. Muh slovenscina. Podpisi se. O. K.

Pojdite na mailing liste ali sestanke, to je prispevek o pogrebu.

Ajd

Komentator se je distanciral do poklonu in imenovanju, namesto od poklona in imenovanja. Muh slovenščina indeed. Žal pa ne vem, kako funkcionira android.

Lp

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness