BritOFF protesta za jutri pod toplo streho

Aktualno-politična novica
17. 12. 2017 - 13.00
 / BritOFF

Avstrijska bodoča vlada je pred uradno ponedeljkovo prisego predstavila program in razdelitev ministrstev. Svobodnjaki bodo vodili šest ministrstev, med drugim ministrstvo za obrambo, zunanje in notranje ministrstvo. Stranka svobodnjakov ima pod seboj tako odločanje o med njihovimi volilci priljubljenimi temama kot sta migrantska politika, in z njo povezana varnostna politika. Notranje ministrstvo bo tako vodil generalni tajnik stranke, ki je v preteklosti pisal govore Jörgu Haiderju.  Avstrijska ljudska stranka pa bo vodila sedem ministrstev, med drugim  ministrstva za pravosodje, finance, gospodarstvo. Na željo predsednika države Alexandra Van der Bellena bo pravosodno ministrstvo vodila druga stranka kot notranje ministrstvo, zato bo pravosodno ministrstvo na predlog ljudske stranke vodil nekdanji predsednik avstrijskega računskega sodišča Josef Moser, ki ni član nobene politične stranke. V koalicijski pogodbi sta se stranki zavezali, da v naslednjih petih letih referendum o izstopu iz Evropske unije ne bo omogočen. Si pa bo, po premierovih besedah "proevropska vlada" prizadevala da bi države članice na nekaterih področjih imele večje pristojnosti. Koalicija si bo tudi prizadevala za prekinitev vstopnih pogajanj za vstop Turčije v EU, ustavitev ilegalnih migracij in povečanje števila policistov. Na področju ekonomije obljubljajo postopno znižanje davkov na delo in višje davčne olajšave za družine.

V Goricah na obeh straneh meje se je odvil protest "Restiamo Umani/Dobrodošla človečnost", ki je kritiziral ukrepe italijanske vlade in Evropske unije do migrantov. Protesta se je udeležilo približno 350 protestnikov iz Slovenije in Italije. Protest je sprožilo dogajanje v predoru Bomba v Gorici, kjer so do pred enim mesecem v človeku neprimernih razmerah živeli migranti. Predor so nato zaprli, vendar vseh migrantov niso preselili v nastanitvene centre. Del migrantov se je zato naselil na obrežja Soče. Na protestu so nevladniki tako poudarili, da je postavitev začasnega bivališča za migrante, v obliki šotora za 60 ljudi, sicer vsekakor boljša alternativa predoru, vendar pa je tudi ta šotor v goriškem parku že poln. Vsak dan v Gorico prispe tudi do 25 prosilcev za azil, nastavitveni centri pa so že polni.

Novice, zaudarjajoč po Orwellovem “novoreku” pa prihajajo iz Združenih držav Amerike. The Washington post poroča, da naj bi ameriška vlada državni agenciji Center za nadzor in preventivo bolezni pri sestavljanju proračunskega predloga prepovedala uporabo sedmih besed. Po podatkih analitika prisotnega na sestanku je vlada visokim uslužbencem agencije tako naročila, naj ne uporabljajo besed fetus, transpolnost, ranljivi, raznolikost ter frazi “temelji na dokazih” in “temelji na znanosti”. Če bi se te besede znašle v predlogu proračuna, bo ta poslan nazaj na popravilo. Vlada je celo predlagala nekaj alternativnih fraz; namesto “temelji na znanosti ali dokazih” naj bi bila bolje zapisati, da je agencija osnovala svoje predloge na podlagi znanosti in upoštevajoč želje skupnosti. Ameriški znanstveniki so v odziv poudarili, da takšna cenzura onemogoča jasno komunikacijo agencije CDC z vlado in s tem iskanje najboljših rešitev predvsem za ranljive skupine Američanov, kot so transeksualci ali pa dojenčki z zika virusom. Ta ukrep sicer gre v smeri prejšnjih dejanj trenutne vlade; iz govorov in spletnih strani vlade namreč izginjajo fraze kot so “temelji na dokazih” in “klimatske spremembe”.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

zelo zanimivo!
pozorčič:
*Notranje ministrstvo bo tako vodil generalni tajnik stranke, ki je v preteklosti pisal govore Jörgu Haiderju.* (=risk!)
*Na željo predsednika države Alexandra Van der Bellena bo pravosodno ministrstvo vodila druga stranka kot notranje ministrstvo, zato bo pravosodno ministrstvo na predlog ljudske stranke vodil nekdanji predsednik avstrijskega računskega sodišča Josef Moser, ki pa ni član nobene politične stranke.* (=opportunity!)
poglej si v Wikipedi-ju kdo je ... predsednik države Alexander Van der Bellen -predvsem njegovo rodoslovno drevo!

*V koalicijski pogodbi sta se stranki zavezali, da v naslednjih petih letih referendum o izstopu iz Evropske unije ne bo omogočen.* (=fact!)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.