Politični petelini in nedozorela diplomacija

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 12. 2017 - 16.00

Čeprav je tudi za vprašanje izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško pooblaščeni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans po včerajšnjem status quo snidenju predsednikov vlad v Zagrebu izrazil prepričanje, da bi državi kot članici unije morali preseči vse takšne spore in da bi jih morali biti tudi sposobni rešiti, smo po tem v prav ničemer zgodovinskem srečanju lahko le še bolj prepričani, da se politični petelini na tej in oni strani meje o njenem konkretnem poteku preprosto ali nočejo, ali ne znajo, ali ne (z)morejo dogovoriti. Res je pogovor med premieroma trajal več kot tri ure, toda teh 180 minut ni prineslo nobenega konkretnega zbližanja stališč, kar pa je že v predvolilni kampanji za osvojitev drugega mandata na položaju predsednika republike napovedal Borut Pahor. Ko so ga namreč povprašali, kdaj bi naj bilo po njegovem mnenju primerno, da bi se naj Miro Cerar le odpravil v Zagreb oziroma vsaj srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, je namreč Pahor odvrnil, da si želi, da bi se to zgodilo čim prej, saj da bo to prvo postarbitražno srečanje glede na znana in trda politična izhodišča obeh držav glede samega postopka in razsodbe arbitražnega sodišča gotovo neuspešno. In da bomo do prvega preboja ali uspeha nemara prišli šele na tretjem ali kakem kasnejšem srečanju predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške.

No tudi če je predsednik republike vsaj v predvolilni kampanji pokazal nekaj politične in še posebej diplomatske spretnosti, pa teh res ne izkazuje že drugi zaporedni mandat zunanji minister in prvi mož domače diplomacije Karel Erjavec. Ta še naprej zatrjuje, da bo morala Slovenija arbitražno odločbo o poteku meje, kjer jo lahko -kje vse pa je to razen domnevno na morju pa Erjavec ne pove - izvajati kar sama, pa čeprav razsodba arbitražnega sodišča državama, ki sta se zanjo dogovorili in zaprosili, neposredno nalaga, da se o konkretnostih implementacije preprosto morata dogovoriti. Kako zelo diplomatsko nespreten je Karel Errjavec sicer pove že dejstvo, da ga je hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić zaradi njegovih izjav in obnašanja z lahkoto razglasila za neotesanca, toda še bolj pa njegovo diplomatsko nesposobnost izkazujejo stališča, s katerimi se tako samemu Miru Cerarju kot celotni državi Sloveniji v odnosu s sosednjo Hrvaško vnaprej odvzame možnost, da bi se politična vrhova obeh držav bila sploh sposobna kaj konretnega dogovoriti.

Nenazadnje se je to ponovno potrdilo tudi konec novembra, ko je Jean Claude Juncker, predsednik Evropske komisije, ki je v imenu Evropske Unije le sopodpisnica in pokroviteljica dogovora o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško, podpredsednika komisije Fransa Timmermansa zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji, kot so to poročala domača trobila državotvornega diskurza. Toda da temu le ni čisto tako, je nenazadnje po hrvaški zunanji ministrici Mariji Pejčinović Burić, ki v skladu s političnim soglasjem vseh parlamentarnih strank hrvaškega sabora ponavlja, da morata državi spor rešiti sami in brez posredovanja Evropske komisije, potrdil tudi Timmermans, ki je danes priznal, da bo v skladu z Junckerjevim navodilom šele pogledal, kako lahko pomaga zbližati stališča, a le če je takšna tudi volja obeh držav.

No te volje vsaj na Hrvaški strani ni, saj uradni Zagreb Junckerjevo potezo s Timmermansom razume zgolj kot ponudbo njegovih posredniških storitev, toda le v primeru, če se Slovenija in Hrvaška ne bi uspeli dogovoriti oziroma če bi se uspeli dogovoriti vsaj to, da takšno posredovanje potrebujeta, kar pa ostaja enako neverjetno, kot da bi se bili vladi Mira Cerarja in Andreja Plenkoviča sposobni dogovoriti o poteku meje med državama, za katero nenazadnje gre tudi pri sami arbitraži. Ne glede na to bo Timmermans obe državi obiskal še pred koncem leta, zato njegove diplomatske vloge v tem vendarle političnem procesu ne gre kar tako za odpisati, čeprav resnih pooblastil nima. Toda tako to gre. Mejni status quo med Slovenijo in Hrvaško se po zaslugi političnih petelinov brez omembe vrednih diplomatskih veščin pač nadaljuje. Diplomatsko zrela diplomacija, ki pa je v Mladiki na Erjavčevi očitno kronično primanjkuje, bi se bila v danih razmerah pač sposobna dogovoriti, da v zameno za dvostranski dogovor in odstop od arbitraže, dobi več, veliko več, kot so ji namenili sodniki mednarodnega arbitražnega sodišča v Haagu.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s političnimi petelini na tej in oni strani še naprej nedoločene meje s Hrvaško v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

res neverjetno. ampak zgodba se skoz ponavlja. tu imas SLO in HR ... malo bolj juzno imas Grcijo in Turcijo. Ne razumem zakaj turki sedaj vztrajajo, naj grki premislijo pravne pogodbe po drugi svetovni vojni, se mi zdi, ces ... da meja v sredozemskem morju ni taka kot bi morala biti. ampak da egejski otoki pravzaprav pripadajo Turciji po nekih pravilih. sedaj katerih pravilih, to ni jasno. ciper je se vedno zolcni kamen, in ljudje, tudi mladina, se pomni kako je potekala okupacija cipra. svasta.

da ne bo pomote. istocasno ko v medijih nastaja nek velik POMP glede vseh teh sporov. po drugi strani, posel in biznis poteka nemoteno. financni flowi in kapital res nemoteno potekajo, ne glede na nacionalne meje in spore, torej nimajo nobenih zavor in preprek, medtem ko se ti petelini kljukajo na neke debilne fore. clovek res ne ve al ti ljudje res ne vedo kaj se dogaja, ali pa mogoce nocejo vedet kaj se dogaja, je pa se tretja moznost, da uzivajo v tem kar se dogaja in samo prilivajo malo benzina gor. res, ne stekam te zadeve.

recimo politiko marketinske strategije. pride Erdogan na obisk k Ciprasu. grki mu igrajo grsko himno in to se zdi visek dosezka. cele Atene so na nogah, ker vladajo poostreni ukrepi. nic ne dela, ne metro ne avtobusi v centru mesta. tudi wi/fi je izkljucen v centru, ker je Erdogan posem paranoicen.
in potem ... drama.
zena od Erdogana omedli. postane ji slabo in odide v hotel. zena od Ciprasa jo seveda pride pozdravit v hotel. mediji jo slikajo, kako dobra je in grsko ljubeca in pozorna. mislim, a vidis kako prozorno je vse skupaj_ spet je v ospredju ta spolna marketinska strategija, ki so jo uvedli americani z volitvami. zdej mora cel svet trobit v eno in isto trobento.
pa sej ljudje niso neumni.

the discourse at the top:
http://bilaterals.org/?eu-latam-trade-deal-good-for
http://bilaterals.org/?nafta-no-nafta-or-worse-tpp-via
http://bilaterals.org/?ak-europa-even-economically-tisa

i mean ... there is a huge gap. people in Amsterdam and Brussels are fighting like crazy. i know some people very well there. this is a battle of brains.
and ... at the end ... who really knows? look ... my computer is Apple licensed. we are all considered to be Americans anyway. if you use internet - you are american. that is just the way it goes. admit it.

potem se tudi to razjasni - zakaj Turčija hoče in je hotela v osnovi grški Ciper?
zaradi ZLATA.
na cipru imaš res dolgoletno tradicijo obrtnikov, ki so se ukvarjali z Golden Thread obrtjo.
celaaaaaa Grčija je polna naravnih virov. in vsi bi kradli. tako kot so hoteli to v argentini. isto sranje drugo pakovanje. vsi bi prišli sem lomastit: EU, rusija, amerika, kitajci. vsi bi si polnil žepe na račun grkov.
AMPAK .... grki so grki. ni tako lahko se naučiti grškega jezika. in ko ga vsaj malo govoriš ugotoviš. grki so mogoče res malo počasni, ampak ko si bodo grki sestavili slikico - takrat bo usekalo. ne neki mici mici pa bodimo civilizirani gor pa dol. takat bodo letala jajčka naokrog tako v bruslju kot v amsterdamu. tistemu finančnemu modelčku se bodo začele šibce rosit. k bo uletel Varufakis na sceno s svojim motorčkom pa ga bo nabil na štil ko jagnje.
eh... grki so grki. s turki imajo veliko skupnega. tuki se ne vozi po cesti kot drugod po evropi. noben ne pozna bontona na cesti. tisti ki gre hitreje in bolj arogantno - tisti lahko spelje. torej.
počakaj malo.
oblakci se že pedenajo na nebu v Atenah. še malo pa bo zacingljalo.
IN še nekaj je. nekaj kar ne ve veliko ljudi.
stari grki so točno vedeli kje je top lokacija.
postavili so atene na najbolj optimalno mesto. najbolj vremensko in klimatsko ugodno. četudi se magnetno polje zemlje spremeni, se magnetna os torej zasuka ... ATENE bodo ostale. sever bo cel šel pod vodo. že nekaj let nazaj so začeli v amsterdamu s študijami kaj narediti ko se led stopi in bo voda zrasla za 5 cm. holland misli, da ima rešitev za vse.
AMPAK. na koncu pravica vedno zmaga.
švicarji bodo v hribih.
grki bodo pa spet pluli po morju.
hehehhehhhehe hohohohohoh hihiihihihihih.
veliko je grkov po svetu raztepenih. ampak atene so samo ene.

jah. hecne so te reči. včasih pomislim, da bi bilo bolje, da sploh ne bi znali pisati in brati. bilo bi nam lažje.

nikoli ne smeš podcenjevati moči in intelekta ljudstva.
načinov je neskončno. moraš samo počakati na pravi momentum.
železo se kuje, ko je vroče, to je star grški pregovor.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness