OFF brez spremstva

Aktualno-politična novica
25. 12. 2017 - 15.00
 / OFF

Gvatemala bo sledila Združenim državam Amerike in preselila svoje veleposlaništvo v Izraelu v Jeruzalem. Srednjeameriška država - ena izmed devetih, ki so prejšnji teden v Generalni skupščini Združenih narodov glasovale v prid ameriški odločitvi o priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice - je prva poleg ZDA, ki je naznanila premik veleposlaništva. To naj bi se zgodilo po tem, ko selitev izvedejo ZDA. Združeni narodi Jeruzalema ne priznavajo za prestolnico Izraela. Združene države Amerike so z več kot tretjinskim deležem največji trgovinski partner Gvatemale.

Perujski predsednik Pedro Pablo Kuczynski je pomilostil nekdanjega predsednika Alberta Fujimorija. Fujimori je Peruju predsedoval med leti 1990 in 2000. Dve leti po začetku prvega mandata je suspendiral ustavo in ukinil zakonodajno vejo oblasti, med svojim predsedovanjem pa uvajal neoliberalne reforme in zatrl maoistično uporniško skupino Sendero luminoso. Leta 2009 je bil obsojen na 25 let zapora zaradi odgovornosti za pokole in ugrabitve političnih nasprotnikov. Kuczynski trdi, da je pomilostitev humanitarne narave, saj naj bi Fujimori bolehal za napredujočo in neozdravljivo boleznijo. Nasprotniki pomilostitve, ki so se na božični večer podali na ulice perujskih mest pa v predsednikovem dejanju vidijo hladno politično računico. Fujimorijeva hči Keiko Fujimori namreč vodi največjo stranko v perujskem kongresu Fuerza popular, od glasov katere je odvisna vlada Pabla Kuczynskega. Prejšnji teden so tako glasovi Fuerze popular Kucyznskega rešili nezaupnice, ki so jo proti njemu vložili opozicijski poslanci zaradi domnevne vpletenosti v korupcijski škandal z brazilskim gradbenim podjetjem Odebrecht.

Nemčija je začela z gradnjo dveh sprejemnih centrov za mladoletne migrante v severnem Maroku. Centra, od katerih naj bi vsak sprejel do 100 ljudi, bosta Nemčiji omogočila deportacijo mladoletnih migrantov brez spremstva. Teh naj bi bilo po vladnih podatkih v Nemčiji približno 48 tisoč. V zadnjih dveh letih nemške oblasti niso deportirale nobenega mladoletnika brez spremstva. Takšna deportacija namreč po nemški zakonodaji zahteva bodisi identifikacijo družine ali ustreznega skrbnika bodisi temu primeren nastanitveni center v državi, kamor je mladoletnik deportiran.

Švicarska vlada grozi z referendumom o odnosih z Evropsko unijo. Doris Lauthard, ki trenutno zaseda rotirajoče mesto predsedujočega švicarski vladi, se je z možnostjo referenduma odzvala na zaostritev odnosov med Bernom in Brusljem. Prejšnji teden je namreč Evropska komisija podaljšala enakopravnost švicarskih delniških borz z evropskimi le za eno leto. Enakopravnost švicarskim borzam omogoča trgovanje z delnicami evropskih podjetij, evropskim investitorjem pa neoviran dostop do švicarskih borz. V zameno za enakopravnost je Švica v proračun evropskih kohezijskih sredstev vplačala nekaj več kot milijardo evrov. Švica trdi, da je podaljšanje enakopravnosti le za eno leto primer diskriminacije. Borze v ZDA, Hong Kongu in Avstraliji so namreč dobile status enakopravnosti za neomejeno obdobje. Po besedah švicarske vlade gre pri ravnanju Evropske komisije za izsiljevanje. Evropska komisija si namreč prizadeva za nadomestitev več kot 100 bilateralnih pogodb med Unijo in Švico z eno samo vseobsegajočo pogodbo. S podaljšanjem enakopravnosti švicarskih borz le za eno leto naj bi si Evropska komisija pridobila možnost izsiljevanja v pogajanjih.

Nemški piloti irskega nizkocenovnega prevoznika Ryanair so v petek izvedli opozorilno 4-urno stavko. Zaradi stavke je zamujalo 9 od 36 letov v danem obdobju, noben pa ni bil odpovedan. K opozorilni stavki je pilote pozval nemški sindikat Vereinigung cockpit. Ryanair je sicer v začetku decembra prvič priznal sindikate pilotov v podjetju v zameno za preklic napovedane stavke. A podjetje je hkrati postavilo pogoj, da se bo pogajalo le s pogajalskimi skupinami, sestavljenimi izključno iz pilotov Ryanaira in ne s piloti drugih letalskih družb. Na tovrstno pogojevanje v Vereinugung cockpit ne pristajajo. Če podjetje ne pristane na začetek pogajanj brez vnaprejšnjih pogojev, sindikat napoveduje nadaljnje akcije za 5. januar.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Švica trdi, da je podaljšanje enakopravnosti le za eno leto primer diskriminacije. Borze v ZDA, Hong Kongu in Avstraliji so namreč dobile status enakopravnosti za neomejeno obdobje.

*Hong Kong, ZDA in Avstralija*
tole ne izgleda dobro!!!!!

nam samo ena reč v kateri so starejše generacije zares iskrene in vedno hočejo dobro:
NAČIN kako vzgajajo lastne otroke. VSI hočejo najboljše za svoje otroke.

nedavno mi je nekdo rekel, da je Žižek lastnega sina peljal v Dubaj v najdražji hotel na ogled in počitnice, ker si je sin tako želel. s strani rdečkarjev in komunajzerjev je to nekaj nezaslišanega. s strani dobre in podučne vzgoje - je to dobro. če ima žižek možnost lastnega sina peljat pogledat ta kapitalistični, globalistični kupleraj - naj, zakaj ne? dubaj v svojem bistvu predstavlja monument tega k čemur stremi kapitalizem in globalizacija brez meja. pa če se s tem strinjate ali ne.

ampak kakorkoli že obrnete - še vedno smo v prednosti!
srečno 2018. hehehhehehehehhehehe

http://coinivore.com/2017/12/21/european-commission-vice-president-bitco...

Jaz mislim, da je EU komisiji mal prekipelo. še posebej zato, ker so švicarji lansirali tisti bit coin zadevco - Aeter al kva je to že blo pred kratkim. verjetno je nemcem filmček počil. phahahhaha. vsaj tale dečko takole izgleda. nemci imajo to pod ostrim nadzorom. ne jebejo 5%. hehhehhehe

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.