Rad bi bil dober predsednik

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 12. 2017 - 16.00

Čeprav bo Borut Pahor za veke vekomaj šele drugi predsednik republike, ki mu je v po-osamosvojitveni zgodovini samostojne države uspelo ponoviti mandat in biti tako kot prvič Milan Kučan še drugič izvoljen na to funkcijo, pa bo za veke vekomaj prvi predsednik, katerega uradni začetek drugega mandata se je naznanilo s slovesnostjo z vojaškimi častmi in postrojem častne čete pred predsedniško palačo oziroma delovnimi prostori predsednika republike, ki nima rezidence, v kateri bi prebival. Ker je pred petimi leti ob nastopu prvega mandata, ko drugi predsednik, ki bi ponovil mandat na Slovenskem, ni uspelo postati Danilu Turku, tudi Borut Pahor kot vsi trije njegovi predhodniki na mestu protokolarnega šefa države mandat nastopil zgolj z zaprisego in inavguracijskim nagovorom, ki sta tokrat potekala minuli petek na slavnostni pred-božični seji državnega zbora, je ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske na prvi uradni dan novega mandata, gotovo prva bistvena vsebinska novost, katere je napovedoval že v predvolilni kampanji za ponovitev mandata predsednik, ki bi, kot je po zaprisegi pred poslankami in poslanci državnega zbora zaupal državljanom, rad bil tako dober predsednik kot predsednik vseh.

Borut Pahor je sicer na petkovi slavnostni seji Državnega zbora, po kateri so se izbrani predstavniki ljudstva in drugi tam zaposleni nekoliko počastili ob včerajšnjem dnevu samostojnosti in enotnosti, prisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije. V kratkem ustoličitvenem nagovoru pa preroško ocenil, da se bo Slovenija v prihodnjih nekaj letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in na svojo vlogo v Evropski Uniji. In v primerih dveh predsedniških mandatov Milana Kučana, enega mandata Janeza Drnovška in Danila Turka ter nenazadnje tudi prvega predsedniškega mandata Boruta Pahorja je to za uraden nastop posameznega predsednika republike popolnoma zadostovalo.

Toda Borut Pahor se je namenil svoj prvi dan novega mandata v stari službi na državno-protokolarne stroške oznaniti še posebej slovesno, nato pa prisotne s partnerko Tanjo Pečar povabiti tudi na ogled prostorov predsednikovega urada, ki je predpraznični soboti navkljub potekal pod strokovnim vodstvom državnega protokola. Za potrebe te sobotne ceremonije pa niso bili angažirani le pripadniki častne čete oziroma gardne enote Slovenske vojske, ki se sicer od prvega Pahorjevega mandata naprej vse bolj redno pojavljajo na predsedniški ogled in pregled pred predsedniško palačo, pač pa so bile angažirane tudi kulturne sile domače policije. Ko je namreč predsednik Borut Pahor v spremstvu partnerke prišel iz smeri Gregorčičeve ulice na Prešernovo cesto, je njun prihod s koračnico pospremil orkester slovenske policije. Najbolj kulturne sile domače policije so nato poskrbele še za ob takih priložnostih obvezno Zdravljico, dogodek pa je dodatno popestril še nastop ženskega pevskega zbora Carmen manet, sam predsednik pa je v samih prostorih Urada obiskovalce še enkrat nagovoril in s tem nekako tudi zaključil svojo prvo delovno soboto drugega mandata.

Čeprav je sledila nedelja, še novopečeni predsednik drugega mandata tudi drugi dan od uradnega nastopa ni počival, saj se vendar ve, da Borut Pahor že tradicionalno predbožični dan pod geslom Otroci otrokom preživi med peko božičnih piškotov, letos pa z otroki, mladostniki in odraslimi varovanci varstveno-delovnega centra Ljubljana CUDV Draga. To predsedniško božično pecivo je bilo nato dostavljeno na skupaj devet naslovov po vsej državi, predsednik osebno pa ga je dostavil mamicam in otrokom Materinskega doma Ljubljana. Za Božič je bil Borut doma, že dan potem pa je ob državnem prazniku in dnevu samostojnosti in enotnosti ponovno odprl vrata svojega drugega doma oziroma predsedniške palače za obiskovalce. Tudi oni pa so ponovno iz prve roke izvedeli, da bi Borut Pahor rad vsaj v svojem drugem predsedniškem mandatu bil tako dober predsednik kot predsednik vseh, čeprav je to marsikdaj pač povsem nezdružljivo. Toda tako to gre. Zaenkrat edina bistvena vsebinska novost tudi drugega mandata predsednika republike Boruta Pahorja je pač ta ne bodi je treba častna četa stoječ mirno pred uradom, pravzaprav pa pisarno domačega predsednika. Vse ostalo je pač že videni populizem.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moement sem z mokrimi sanjami predsednika Boruta Pahorja, ki bi rad bil vsaj drugi mandat res dober predsednik, v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

pha. edino kar je drugače v tem mandatu je mogoče, da je še svojega sineka postavil v četo SD pomladka. res super predsednik.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.