Boj na boj, vojna

Kulturna ali glasbena novica
8. 1. 2018 - 15.10

Današnje kulturne novice začenjamo v deželi oranžnolisega, nečimrnega, okolju škodljivega vodje. V deželi nič več prikritih spolnih nadlegovanj v svetu filma. V deželi, ki je že 75-ič podelila zlato obarvane globuse na piedestalu. In za razliko od oskarjev so nagrade že v prvem poskusu pripadle pravim zmagovalcem.

V ameriškem Los Angelesu je včeraj s polnim naročjem nagrad slavil film Trije plakati nad mestom. Prejel je zlati globus za najboljšo dramo, za glavno žensko vlogo, za stransko moško vlogo in za scenarij. Guillermo del Toro je prejel nagrado za režijo filma Oblika vode. Glavna igralka Lady Bird, Saoirse Ronan, je dobila globus za naj igralko. Tujejezični globus je pripadel nemško-francoskemu Aus dem Nichts, tisti za animacijo pa filmu Coco. Top serija je postala Deklina zgodba, naj komedija ali glasbeni film pa The Marvelous Mrs. Maisel. TV mini serijski izbor predlaga HBO-jeve Velike majhne laži, ki so prav tako prejele štiri globuse, med drugim tudi za Nicole Kidman ] kot naj glavno žensko vlogo v seriji. Nagrado Cecila B. De Milla za življenjsko delo je prvič dobila temnopolta ženska, bolj znana pod imenom Oprah Winfrey. Prisluhnimo kolažu njenega včerajšnjega govora.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Drugačne vrste boj na slovenskem bojuje Alen Ožbolt. V preteklem tednu je podal javno izjavo ob razrešitvi sodnega procesa. Akademski kipar je zoper Mestno občino Ljubljana vložil tožbo zaradi kršenja zakonskih določb pri dodeljevanju ateljejev. Ob prijavi na razpis je dosegel 150 točk, s čimer se je uvrstil na prvo mesto na prednostni listi. MOL naj bi zagotovila takojšnje pisno obvestilo ob izpraznitvi katerega od prostorov, kar pa se nazadnje ni zgodilo. Prvi atelje, ki je bil na voljo, so predali Metodu Frlicu, čeprav ga na prej omenjenem seznamu sploh ni bilo. Upravno sodišče je odločilo v prid tožniku, kiparju Ožboltu. MOL namreč obnovljene prednostne liste, na kateri naj bi Frlic v resnici vodil, čeprav so mu najprej - menda zmotno - pripisali manj točk, nikoli ni objavil. Sodišče je ugotovilo še kršitve določil zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo in manko dodeljevanja končne odločbe tudi zavrnjenim udeležencem ter kršenje ustavno zagotovljenih pravic enakosti pred zakonom v primeru Ožbolta. Mestna občina Ljubljana ima sedaj mesec dni časa, da o zadevi izda nov upravni akt.

 

***

V Novi pošti Slovenskega mladinskega gledališča bodo drevi ob 20. uri polemizirali o pogojih dela v sodobnih uprizoritvenih praksah. Ekipa Nove pošte na današnjem dogodku, poimenovanem Vsaka pogodba – Nova zgodba, bo sestavljena iz: Primoža Bezjaka, Urške Brodar, Žige Divjaka, Daše Doberšek, Tine Dobnik, Iztoka Drabika Juga, Sebastijana Horvata, Janeza Janše, Alje Kapun, Uroša Kaurinam Katarine Stegnar, Vita Weisa, Gregorja Zorca in urednika portala Skozi oči prekariataČrta Poglajena. O tem, čemu je seminar namenjen, nam je več povedal Žiga Divjak.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

JOY OF GOD.
= meaning: sunny, pleasant weather

draga moja, premlada si še za te reči. prepusti to moji Polončici. Ipak sva stari mačkonki. Midve štekava zadevco.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.