Inherentno zlo Petra Prevca

Recenzija izdelka
10. 1. 2018 - 8.15

Naj vas malce presežni naslov kar zavede. V današnji rubriki bomo po že nekajčasnem zobanju športne in s tem povezane nacionalne sleš nacionalistične simbolike v to problematiko še bolj zagazili. In to na račun Petra Prevca.

Peter Prevc in nasploh njegova športna tovarišija je znana po tem, da v prostem času nakupuje pri 'lepem našem' sosedu, da kuha, se vozi v določenih avtomobilih, izbira ta ali oni lasni preparat. V estetski pozi se ob tem še zavaruje, zakreditira, dviga palce za nacionalno nataliteto, pri vsem tem pa se množično fotografira, snema, predvaja, deli, šera, lajka, lima in tako dalje. In nenazadnje celo v vojaški uniformi.

Verjetno bi se lahko klasificiralo kot nacionalna sramota to, da so športniki –milostno- sestavni del slovenske vojske, a smo ob evidentni finančni klavrnosti slovenskega športa nekako sprejeli to nenavadno usodo naših športnih asov in asic. Zlahka bi prišlo do smešnih paradoksov – »slovenska vojska gre v Pjongčang« bi poročal Dnevni Tednik, Reporter pa bi navedel seznam slovenskih športnikov, ki ga hengajo s severnokorejskimi.

Skratka, vojske smo pri slovenskih športnikih vajeni. A nedavno nas je lahko prizemljila nova oblikovalska-nacional-propagandna pošast: Peter Prevc-policaj! Tematsko kombinacijo so si zamislili pri Nacionalnem inštitutu za nacionalno zdravje, propagira pa zdravo uporabo pirotehnike. In evo ga – naš Peter, v uniformi, sicer s smučarsko čelado, dviga palec in zobke - v korist – čemu že? Tu paberkujemo: nacionalizmu.

Zopet se lahko vprašamo, koliko globoko pogledajo mojstri tovrstnih izdelkov, in sicer ne v kozarec, pač pa v vsaj osnovne plasti asociacij, konotacij, simbolnega in končno: smiselnega. Naprimer – Petra smo kot športnika, 'najboljšega' Slovenca, pridnega, veselega, takega, ki ne uporablja petarde in vrednega zaupanja razkrinkali že prej. Kot novost pa se nasproti na ogled postavlja policijska uniforma, ki na najbolj nedvoumen in najbolj iskren način pokaže, kako hudo je nacionalna športna zavest nevarna, sploh če je uniformirana.

Če so športniki prej zgolj kupovali slovensko zelenjavo, in branili mir, sedaj policirajo, kar je še huje, če državnotvorno ugotovimo, da se vojska ukvarja z vojaškimi grožnjami, z nami, civili, pa šele policija. Šport pa že sam noro kliče po uniformnosti: »vsi na tribune« in podobni klici »našim«; navijaške skupine, prepoznavni logotipi, stilska garderoba, barve, bakle, navijanje, parole. In kar je pri športu kot javnemu fenomenu najhuje – tu pride inherentna zlokobnost iz naslova – spodbujanje, iskanje in neprestana gradnja Drugega, nasprotnika, sovražnika; fiksacija na drugačnost, ki ni sprejemljiva. Premagali bomo vse. Ena barva proti drugi. Ali vsem. Ali še huje: ena država proti drugi. To naprimer ne zveni kot trezna misel.

In tu se šport ob bok postavi policiji, ki se konstituira popolnoma enako. Ni tekme brez nasprotnika – in ni policije brez prestopnika. In ko uniforma in nacionalnost združita moči, je sporočilo precej bolj drastično. Razumemo ga lahko precej zlahka, kot sporočilo vsem, ki niso uniformno Slovenci (migranti, čefurji, nešportni intelektualci, levičarji, feministke in druge grožnje dominantni večvrednosti), da sta tukaj šport in torej nacionalna zavest, ki kozla iz njega, rezervirani zadevi – kar sicer dela vsak podoben 'športen' plakat. In, da ne bo dvoma kako resno je vse skupaj, je tu uniforma, ki enostavno še pribije zadnjo besedo k paroli: »Slovenija je tukaj zakon«. Ne petarde, ne Prevc, in kajpak tudi ne sindikat policije. Slovenija.

Komot bi še naprej pretiravali in študirali ali gre za obsežno nacional-propagando v stilu Goebellsa in čemu to spet služi; a posmrkamo lahko le glede tega, da je pač očarljiva, romantična in naivna akcija pač prišla 'spontano', da ne rečemo podzavestno. Kar je še huje od Goebellsa.

ODPOVED: V uniforme sredi študentske jedilnice v Rožni je zijal Biga

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Sam nej spomnim, Pia, da si zagovarjala objavljanje izrazito rasisticnih komentov v RŠ koment sekciji, ko so bili usmerjeni proti liberalcem manj idealnemu tipu zrtve in kulturnega ideala. Mogoce je hipokritstvo samo inherentno zlo liberalnega kulturkampfa.

"Peter Prevc je debil" - svetovni pokal
"Mladina je debilna" - dejte ga v lager spravt

Pa nej spomnim se, ne da bi zagovarju sportni nacionalizem, da je Peter Prevc izrazil podporo migrantom na vrhuncu protimigrantske histerije.

Pa se oni zaplet z Vesom - ker trapast cefurski vratar je vedno dobrodosla popestritev, ce za njim stoji Djuro.

Ampak dost dobro, dost enostavno.

Pa nej spomnim se, ne da bi zagovarju sportni nacionalizem, da je Peter Prevc izrazil podporo migrantom na vrhuncu protimigrantske histerije.

Pa se oni zaplet z Vesom - ker trapast cefurski vratar je vedno dobrodosla popestritev, ce za njim stoji Djuro.

Ampak dost dobro, dost enostavno.

Glede komentarjev ne vem - kar pa reče Peter Prevc pa praktično nima veze, ker Peter Prevc medijsko gledano ni Peter Prevc Civil, ampak Peter Prevc Skakač in heroj nacionalnega (in ne obratno). V vsakem primeru ga denejo v karkoli, tokrat v uniformo. Policijsko.

lp,
biga (avtor)

Ne vem, kako je z avtorstvom prispevka. Navedena je tudi Pia.

Opozarjal sem predvsem na hipokrizijo, če je ta prisotna.

Glede veze šport - nacija pa jasno, kako je.

Je pa Prevc ravno kot skakač in heroj (na vrhuncu uspehov) rekel tudi slednje, navajam iz Dnevnika:

Premišljujete tudi o tem, kaj se dogaja v svetu? Kaj mislite o spremembah v družbi?

Že kar nekaj časa so vojne razmere na Bližnjem vzhodu in begunska kriza vodilne teme v svetu. Večkrat se zavem, kakšni neotesanci smo ljudje, da dopustimo tako okrutno dogajanje. Sprašujem se, zakaj imamo tak odnos do beguncev, saj so tako kot mi samo ljudje. Tudi begunci bi radi živeli umirjeno družinsko življenje, a se po svetu zaradi pohlepa kapitala dogaja marsikaj.

Kaj lahko storite?

Predvsem sem jezen na svet.

Peter Prevc gor ali dol - tekst je dokaj zmeden, brez repa in glave. Njegov pobalinski sarkazem je še recimo simpatičen, a implikacije ter... recimo temu simbolne konsekvence, kot jih izpelje avtor, so hudo posiljene. So pač zgolj elaboracija izhodišča: "ne maram vojske, policije in nacionalizma. In ker vsega trojega (+ fuzbal navijačev) ne maram, je vse ena in ista čorba". A ni - in vse zvajati zgolj na omenjeni imenovalec ima zelo skromno (če sploh) vrednost. In, vsaj po mojem, apriorna antipatija do institucij vojske in policije je precej infantilna.

Nenazadnje pa še - tudi uniformni Slovenec je, mimogrede, približno toliko kredibilna kategorija kot teroristični musliman. Lahko bi celo dejal, da se v omenjenem Slovencljovanju godi proces konstituiranja Drugega, če je že res treba malce počez vpeljevati tehnične termine.

Razen tega pa - Bigovi teksti so v glavnem perle. In seveda sem verjetno idiot jaz, ki sploh izhajam iz pozicije, da bi ta tekst nekaj mral biti. Pač ni, all good. V etru je izpadel fino :)

Je Peter tak simpatičen, da sem se moral oglasiti.

:)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.