Namesto privatizacije nacionalizacija Hostla Celica?

Mnenje, kolumna ali komentar
10. 1. 2018 - 16.00

Glede na suvereno direktorski nastop – ali mi sledite ali pa se mi umaknite s poti - s katerim sicer že od prvega mandata naprej glavno mesto svojeglavo vodi župan Zoran Janković, najbrž nikoli ne bomo izvedeli, kako resno sta župan in Mestna občina Ljubljana mislila z razpisom dražbe za prodajo stavb in pripadajočega zemljišča dela nekdanje vojašnice na Metelkovi, na katerem neuradno vsaj še do 15. januarja obratuje Zavod ŠOU Hostel Celica, saj je župan Janković včeraj sporočil, da Hostel Celica, pravzaprav pa zgolj stavbe z zemljiščem, ostajajo v lasti MOL, a da jih bo, potem ko jih bodo v celoti prenovili, v upravljanje za prihodnjih deset let dobil mestni Javni zavod Ljubljanski grad. Kulturno umetniško društvo Sestava, ki v Hostlu Celica od vzpostavitve naprej skrbi za kulturni program in ima priznan status, da na področju kulture deuje v javnem interesu, pa bo lahko po besedah odločnega župana z novim upravljalcem podpisalo petletno pogodbo, arhitekt in projektant Celice Janko Rožič pa po naročilu občinskega oddelka za investicije že pripravlja projekt in popis potrebnih del prenove res dotrajanih objektov in opreme pravzaprav najstarejšega in najbolj poznanega mladinskega hotela pri nas.

Kljub temu da je bila predsednica KUD Sestava Vesna Krmelj, kot povsod piše, nad včerajšnjo razgrnitvijo načrtov MOL glede zgradb in pripadajočih zemljišč Hostla Celice na Metelkovi vidno presenečena, pa to napoved župana Zorana Jankoviča pravilno prepoznava kot prevzem, kljub temu da so se očitno predstavniki KUD Sestava z arhitektom Jankom Rožičem na čelu že in se še z Oddelkom za investicije MOL dogovarjajo o projektu in seznamu potrebnih del prenove. KUD Sestava sicer še ni podrobneje predstavila svojih stališč glede zadnjega preobrata in napovedi Zorana Jankoviča, da bo s stavbami in prostori ter pripadajočimi zemljišči Metelkove, v in na katerih je danes še Hostel Celica, po obnovi naslednjih 10 let upravljal Javni zavod Ljubljanski grad, toda če je slepo verjeti napovedim župana Jankoviča, se naj ne bi za ustvarjalce in člane tega sicer zasebnega društva vsaj naslednjih pet let nič bistvenega ne spremenilo, saj naj bi z novim upravljalcem podpisali pogodbo za sodelovanje pod pogoji, ki so veljali v lanskem letu, v katerem je ustanoviteljske pravice zavoda ŠOU Hostel Celica od ŠOU v Ljubljani direktor zavoda Tomaž Juvan s svojim podjetjem odkupil za 290 tisoč eurov.

Čeprav danes Služba za odnosi z javnostmi in župan MOL trdita drugače, takrat prodaji ustanoviteljskih pravic zavoda nista nasprotovala, saj so iz Oddelka za nepremičnine celo sporočali, da ta prodaja ne bo vplivala na odnos z najemnikom oziroma zavodom ŠOU Hostel Celica, katerega končna usoda pa se je le začela zapletati, ko so se po dogovoru med ŠOU in MOL za menjavo lastniških zemljišč stvari tako uredile, pravzaprav pa zakomplicirale, da je 100 odstotni lastnik stavb in zemljišč postala MOL, 100 odstotni imetnik ustanoviteljskih pravic Zavoda pa je bil do prodaje Juvanu ŠOU. Sama KUD Sestava pa nikoli ni bila lastnik ali upravljalec Hostla, v njem je le od vzpostavitve naprej zagotavljala redni kulturni program.

Tako glavna in javno priznana težava za Zorana Jankoviča in MOL ter nenazadnje tudi za novega upravljalca, Javni zavod Ljubljanski grad, ki sicer nima posebnih izkušenj v mladinskem turizmu, saj ima običajno na čez bolj protokolarno-komorne zadeve, ostaja, da je z izrinjanjem najprej ŠOU v Ljubljani iz lastništva in nato še Zavoda ŠOU Hostel Celica iz najema, ostal brez blagovne znamke širom po vsem svetu poznanega Hostla Celica. Dosedanji upravitelj in najemnik ter že kako dobro leto tudi imetnik ustanoviteljskih pravic zavoda in s tem blagovne znamke Hostla Celica Tomaž Juvan sicer od MOL pričakuje odškodnino tudi za odkup opreme in stroške že prevzetih rezervacij za to leto, toda Janković se je zaenkrat pripravljen pogajati le o nakupu same blagovne znamke in imena Hostel Celica.

Hostel Celica je bil sicer ob prodaji dobro stoječ, okrepljen tudi s finančnimi presežki iz preteklih let, ki so po nekaterih govoricah presegali kupnino, zato se je, ali pa se še bo, nakup ustanoviteljskih pravic zavoda Hostel celica vsekakor še izkazal za dobičkonosnega, čeprav bo odslej dejavnost mladinskega hotela na Metelkovi upravljal mestni javni zavod Ljubljanski grad, katerega predlog za upravljanje je bil izbran za razlik ood predlogov javnih zavodov Mladi zmaji in Turizem Ljubljana. In čeprav je res redko, da se javni zavodi ukvarjajo z mladinskim hotelirstvom in da jim kulturni program zagotavlja brez javnega razpisa izbrana oziroma kar s strani samega župana določena zasebna nevladna organizacija, kamor uvrščamo društva kot je tudi KUD Sestava, je to vsa mastermind načrt, ki ga za prvi del ozemlja Metelkove ima župan Zoran Jankovič. Toda tako to gre. Pokriti luknjo mestnega proračuna in manjko na kartici načrtovanih prihodkov iz prodaje nepremičnin MOL županu Jankoviču z blietzkrieg dražbeno akcijo za ceno 2,3 milijona evrov za Hostel Celico in prvi del ozemlja nekdanje vojašnice ni uspelo. Namesto propadle privatizacije pa mu je uspelo z nacionalizacijo. Ne glede na to, ali bo Mestni občini Ljubljana uspelo kupiti blagovno znamko Hostel Celica ali ne, bo ta del zemljišč in zgradb, ki so v lasti MOL, tudi dejansko upravljal javni zavod, ki je v lasti oziroma je ustanovljen s strani MOL.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem z nacionalizacijo, ki bo sledila propadli privatizaciji zgradb in zemljišč Hostla Celica na Metelkovi, v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.