Nevladne organizacije na robu

Aktualno-politična novica
16. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Zakon o nevladnih organizacij že od lani čaka na obravnavo v parlamentu. Zakon naj bi vzpostavil definicijo tovrstnih organizacij in ureja delovanje društev, inštitucij, javnih in zasebnih zavodov ter drugih organizacijskih oblik nevladnega sektorja. Sektor nevladnih organizacij večji del predloga zakona pozdravlja, nekateri predlogi nevladnikov pa so kljub temu iz njega izpadli. Novi zakon bi moral biti po besedah direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, krajše CNVOS, Gorana Forbicija sprejet že lani. A je še vedno v parlamentarni proceduri saj ureja področja, ki jih pokriva več kot dvajset med seboj še neusklajenih zakonov.

Izjava

Zakon sicer podrobno ureja status nevladnih organizacij in možnosti za pridobitev statusa organizacije v javnem interesu ter ustvarja podporno okolje za delovanje nevladnih organizacij.

Izjava

Posebej podrobno predlog zakona ureja področje javnih razpisov in načine kandidiranja specifičnih nevladnih organizacij.

Izjava

Zakonski predlog glede nevladnih organizacij vpeljuje tudi novo razlikovanje med javnimi in zasebnimi zavodi.

Izjava

Ena izmed pomembnih novosti po besedah Forbicija je tudi uredba, ki predvideva, da je nevladna organizacija lahko organizirana tudi kot sestavni del registrirane cerkve ali druge verske skupnosti, če ne opravlja konfesionalne dejavnosti.

Izjava

Sektor nevladnih organizacij vlade sicer ni uspel prepričati glede ustanovitve posebnega sklada, v katerega bi se stekalo pol odstotka dohodnine, ki je več kot polovica zavezancev ne nameni nevladnim organizacijam. Ta denar bi se uporabil za projektno financiranje zagonskih projektov v nevladnem sektorju. Pojasni Forbici.

Izjava

Druga pomanjkljivost predlaganega zakona pa je umanjkanje ureditve, ki bi nevladnim organizacijam v javnem interesu podala pravni interes za vlaganje ustavnih tožb, predvsem na področju človekovih pravic.

Izjava

Sicer novi zakon predvideva oblikovanje smernic delovanja nevladnega sektorja vsake štiri leta. Lani sprejeta vizija tako do leta 2030 predvideva zvišanje javnega financiranja nevladnih organizacij z dosedanjih 0,71 na 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda, pričakovanja pa so bila po mnenju sogovornika višja.

Izjava

 

Offsajd je pripravil vajenec Miha.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja že - samo imajo predpogoj: delat biznis. a ti je kdo to omenil?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.