Dodik in militantni častilci srbstva

Oddaja
15. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V času, ko Banjaluka in Prijedor v Sloveniji zanimanje žanjeta predvsem zaradi spornega posojila stranki SDS, so na oblast v Republiki Srbski v za pravoslavno skupnost prazničnih dneh leteli očitki o sodelovanju s skrajno desno organizacijo “Srbska čast. Pripadniki slednje so se udeležili tudi praznovanja neustavnega dneva Republike Srbske, ki so ga na ulicah Banjaluke obeležili 9. januarja, po razkritjih portala Žurnal pa naj bi z njihovo pomočjo nameraval predsednik Republike Srbske Milorad Dodik formirati paravojaško enoto.

Kot je rado v navadi pri tovrstnih nacionalističnih skupinah, tudi Srbska čast svoje velikosrbske ambicije skriva pod pretvezo humanitarnosti. Njeni pripadniki radi izpostavljajo človekoljubno poslanstvo organizacije, ki pa jo v javnosti prikazujejo v skrajno militantni podobi. Več o Srbski časti novinar Žurnala Avdo Avdić.

izjava

Poleg tega, da sodelujejo na obeleževanju dneva Republike Srbske, ki ga je ustavno sodišče Bosne in Hercegovine razglasilo za neustavnega, in v tej bosanski entiteti izvajajo nekatere druge aktivnosti, so pripadniki Srbske časti z Miloradom Dodikom tudi tesno osebno in strankarsko povezani. Tako Srbska čast kot Dodik gojijo tesne stike tudi z ruskim bajkerskim klubom Nočni volkovi.

izjava

Po navedbah Žurnala so se pripadniki Srbske časti vojaško urili v tako imenovanem ruskem humanitarnem kampu v Nišu, nekateri vidni člani organizacije pa so svoje bojne veščine izpopolnjevali v Moskvi.  Krepitev rusko-srbskih vezi pa je bila v ospredju tudi na decembrskem srečanju Srbske časti in pripadnikov Veteranov Republike Srbske, ki jim ga je v Narodni skupščini Republike Srbske omogočil podpredsednik skupščine Nenad Stevanović.

izjava

Aktivnosti Srbske časti v Republiki Srbski in zbliževanje s tamkajšnjo oblastjo so že pred časom pod drobnogled vzele tajne varnostne službe Bosne in Hercegovine. Te so svoje ugotovitve v dokumentih, ki jih je pridobil Žurnal, povzele s sklepom, da se pod vodstvom predsednika Srbske časti iz Republike Srbske Igorja Bilbije vrši rekrutacijo oseb in kriminalnega miljeja v skupino, ki bo tvorila okostje bodoče paravojaške formacije. Bazo za pridobivanje novih članov naj bi tvorila tudi organizacija Power, ki velja za podmladek Veteranov Republike Srbske. Tako predsednik Republike Milorad Dodik kot predsednica vlade Željka Cvijanović sta navedbe zavrnila. Dodik pa jih je ob tem označil za nevaren konstrukt. Oblasti v Sarajevu pa naj bi zoper delovanje Srbske časti v Bosni in Hercegovini oziroma njeni srbski entiteti sprejele prve ukrepe.  

izjava

Sodelovanje Srbske časti s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom ni novo, saj so v njegovo podporo pripadniki organizacije na ulicah Banjaluke marširali že v času opozicijskih protestov maja 2016. Delovanje Srbske časti v srbski entiteti novinar Avdo Avdić, s katerim zaključujemo današnji Offsajd, povezuje s krepitvijo Dodikovih prizadevanj za odcepitev Republike Srbske. Krepitev prizadevanj za odcepitev in predsednikovo naslanjanje na Rusijo je po mnenju novinarja zdaj resno začel jemati tudi Zahod.

izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

valda Balkan je treba še bolj razjebat a ne? kdo je kdo? kdo pije? kdo plača? kdo podžiga? in kaj je res? in kaj je pravica v vsej tej jebeni zgodbi? nihče ne ve.
to je funkcija mednarodne skupnosti a ne? zjebat v glavo balkance. Balkan dragi moji, po nekih geo-navtičnih idejah predstavlja tič Evrope.
eto - pa smo v pizdi.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness