Kultura naj živi, kulturniki naj crknejo!

Kulturna ali glasbena novica
5. 2. 2018 - 15.10

Volilno leto se je že začelo. Ah, čas čudovitih in premišljenih sprememb! Ptički žvrgolijo in prasci se veselo gostijo ob koritu. Ovce se zadovoljijo z ostanki makije, vsi ostali pa bodo počasi prerasli v mesojedce in začeli krvoločno napadati ...

 

No ja, vsaj upamo. O krovnih zakonih, ki jih je čez noč posredovalo ministrstvo za kulturo, smo nekaj že poročali. Nepremišljenost in neupoštevanje strokovne javnosti pa sta bila vodilna nit tako ZUJIK-a kot NPK-ja. Društvo Asociacija je danes ponovno organiziralo tiskovno konferenco, tokrat pod naslovom Pred kulturnim praznikom, ki je le ena v vrsti dogodkov na to temo, ki se imajo zgoditi v prihodnjih nekaj dneh in tednih.

 

Zahteve Asociacije povzemajo vse do danes slišane pritožbe z različnih vetrov. Zahtevajo razvojno naravnano kulturno politiko na področju nevladnih organizacij in samozaposlenih; reforme in reorganizacijo ministrstva za kulturo; upoštevanje stroke, zainteresirane javnosti in civilne družbe ter konstruktivni dialog; več sredstev za nevladne organizacije in samozaposlene; reforme razpisnih mehanizmov in delovanja komisij za nevladne organizacije in samozaposlene; zapis usklajene definicije poklicnih nevladnih organizacij v kulturi v krovno zakonodajo; ureditev neprogramskih stroškov za nevladne organizacije; uvedbo karierne dinamike, drsnega statusa in izboljšanje bolniških za samozaposlene; dvig zaposlovanja v nevladnem sektorju v kulturi in podporo pridobivanju evropskih sredstev, podpornim programom in medsektorskem povezovanju. Predlogi strokovne javnosti so do sedaj že upoštevali vsa našteta področja, kar nam je na tiskovni konferenci povedala Jadranka Plut:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Slišali smo tudi poziv premierju in predsedniku stranke DeSUS, član katere je tudi trenutni minister za kulturo, Karl Erjavec. Ponovno, Jadranka Plut:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Erjavec se bo končno lahko ukvarjal še s čim drugim, kot s svojim Instagram profilom. Cerarju pa so za poziv na sestanek z društvom Asociacija za skrajni datum določili 15. februar.

Že danes se lahko udeležite tudi prihodnjega iz sklopa dogodkov na to temo. V okviru Nove pošte bo danes ob 20. uri potekal pogovor predstavnikov Društva Asociacija, Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Maska s predstavniki parlamentarnih strank o reševanju položaja nevladnih organizacij. Že jutri bo ob 13.30 v preddverju Lutkovnega gledališča Ljubljana nova novinarska konferenca, kjer bodo podrobneje predstavili stališča skupne izjave in aktualno dogajanje na področju kulture; v sredo ob 17. uri pa bo v Pritličju okrogla miza v organizaciji Levice z naslovom Proti-kulturna politika: zategovanje pasov na področju kulture, na kateri bodo sodelovali Rok Vevar, Marko Rusjan in Jadranka Plut.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

evropske nemške kurbe niso samo tiste bejbe v SLO - ki bi se v mesecu januarju 2018 teple in izvajale karate. vse tiste ki so plavo-oke, nadrogirane in mokre - so kurbice. iščite torej nasilne karate bebe ki bi se teple, ampak niso histerične in so se že v lajfu kdaj pošteno dol dale.
mislim čist tako - če hočte moj nasvet od ginekološke službe mestne občine ljubljana .... phahhahahah

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness