Protikulturna politika in procesualnost risbe

Kulturna ali glasbena novica
7. 2. 2018 - 15.10

Dan pred jutrišnjim kulturnim praznikom bo čez slabi dve uri, ob 17-ih, v organizaciji Levice v Pritličju pogovor z naslovom Protikulturna politika: zategovanje pasov na področju kulture. Govora bo o položaju kulture in krčenju proračunskih sredstev zanjo - kar je še posebej nenavadno v času gospodarske rasti in kitenja s kulturnim turizmom. Naslavljali bodo aktualne probleme prekarnih zaposlitev in revščine med kulturniki ter izumiranje možnosti rednih zaposlitev v tem sektorju. Poskušali pa bodo tudi predlagati možne rešitve in ukrepe, ki bi lahko vzpostavili boljše pogoje za delo in mnogim ustvarjalcem omogočili dostojnejše življenjske pogoje. Sodelovali bodo dramaturg Rok Vevar, pomočnik direktorice Moderne galerije Marko Rusjan, predsednica društva Asociacija Jadranka Plut in njena sodelavka Tjaša Pureber. Dogodek bo moderirala Asta Vrečko.

Če pa se boste pozno popoldne nahajali na štajerskem koncu, se lahko ob 18. uri v mariborskem razstavišču ArtKit udeležite odprtja razstave Izbrane risbe lanske nominiranke  za nagrado OHO, Anje Jelovšek. Umetnica bo na razstavi predstavila izbor svojih del, narejenih v zadnjih petih letih, s katerimi se je z risbo ukvarjala kot s procesom. V delih naslavlja vprašanja časa in vprašanja produkcije umetniškega dela - riše tako manualno kot tehnološko in strojno. Osredotoča se na proces risanja kot na zaključno delo. Njeno delo je tako po svoje performativno, risba je le objekt, rezultat tega procesa.

O razpetosti umetniškega dela med procesom in dokumentacijo je spregovorila umetnica Anja Jelovšek.

Izjava

Če pa vam v Maribor uspe priti šele jutri zjutraj, se lahko med 10. in 12. uro v ArtKitu umetnici pridružite na zajtrku.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

najbolj častno, kar bi se lahko naredilo za Praznik Kulture v SLO je - zapreti VSE. kulturniki in umetniki bi si morali prav na ta dan vzeti prosto - izginiti iz mesta - se zapreti v svoje tople domove - pa naj gredo IT_jevci, pravniki, ekonomisti in birokrati delati umetnost če le ZNAJO.
ampak tega pa ne znajo kajne?

UMETNIK NAJ BO torej LAČEN: ČE BO LAČEN - BO DELAL DOBRO- BO DELAL DOBRO UMETNOST, za tiste, ki bodo le gledali, se mastili , valjali od smeha in se norčevali.
UMETNIK NAJ TOREJ CRKNE! tako kot je Prešeren sam!

ampak - če nimaš duše - tudi preživeti ne moreš na tem svetu.
to se je pa pozabilo.
in to vedo samo pravi umetniki! pravi kritiki umetnosti! in pravi meceni!

hja. zajeb.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.