Trg republike Makedonija Britoff

Aktualno-politična novica
11. 2. 2018 - 12.00
 / BritOFF

Na Trgu republike v Ljubljani se je pod makedonskimi zastavami zbralo približno 200 ljudi. Opremljeni s transparenti, kot so "antični Grki bi se obračali v grobu, če bi vedeli, da Grčija zahteva Makedonijo" in "Grčija: raje nam vrni denar" zahtevajo ohranitev imena Makedonija in nasprotujejo inovativnim rešitvam v sporu med Grčijo in Makedonije glede imena slednje. Shod, naslovljen "Mi smo Makedonija" poteka v organizaciji civilno-družbene iniciative slovensko-makedonskega prijateljstva.

V Italja mestu Macerata se je zbralo več tisoč protestnikov, nasprotnikov rasizma, ki jih je k protestu spodbudil nasilen desničarski napad, v katerem je bilo ranjenih šest oseb, za katere so napadalci sklepali da so priseljenci. Napad se je zgodil po aretaciji nigerijskega državljana osumljenega umora ženske. Župan je protestnike prosil, naj z protestom prenehajo in tako v Macerati ohranijo mir. Zaradi strahu pred nasiljem ostajajo zaprte lokalne šole in trgovine, odpovedano pa je bilo tudi cerkveno bogoslužje. V četrtek so proti priseljevanju protestirali člani skrajno ksenofobne aktivistične skupine Forza Nuova in izvajali fašistične geste. Od leta 2014 je v Italijo prispelo več kot 500.000 ljudi, ki so pobegnili iz Afrike, Bližnjega vzhoda in južne Azije in so nameščeni v begunske centre po vsej državi.  

Demonstracije pa so potekale tudi v Bangkoku, kjer se je zbralo okoli 400 protestnikov. Protestniki pozivajo vlado k organizaciji volitev in ponovni vzpostavitvi demokracije. Vojaška hunta namreč še vedno ni izpolnila svoje zaveze, da bo organizirala volitve po tem ko je pred štirimi leti prevzela oblast. Protestniki so se zbrali pred spomenikom demokraciji v Bangkoku, ko je hunta sporočila da bo že petič prestavila volitve. Protestniki so nosili transparente z napisi: “Diktatura se nam gnusi.” in “Ljudje želijo volitve, ljudje želijo demokracijo.” Tajski vojaški voditelji so oblast prevzeli maja 2014 v državnem udaru, datum volitev pa je trenutno postavljen v začetek leta 2019.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ma daj - mi smo Makedonija - to je kretenizem. naj najprej svojo državo v red spravijo, Makedonija je mala kot moj žep, počasi lezejo na zeleno vejo z evropskimi projekti, ker imajo od razpada YU tudi oni tajkune. razvoj v makedoniji nima ne repa ne glave. en kup ljudi se preživlja iz dneva v dan, tuje investicije počasi kapljajo. a zdej pa serjejo mi smo Makedonija. ja, če pa so oni Makedonija in so v Sloveniji - naj gredo pa nazaj v Makedonijo, pa bodo tam mi smo Makedonija.
Makedonija je cela pokrajina od Makedonije, ki je bila v žargonu Yuge pač mišljena kot bivša republika naša - pa do Soluna. Tudi del Bolgarije JE Makedonska pokrajina. to je tako kot če bi zdej ... mi začeli se spet drt: Trst je naš ... ja ne ni naš. ... čeprav to ni dobra primerjava.
aaa... tako kot če bi se recimo NIzozemci začeli drt v ksiht Belgiji in Luxemburgu - mi smo Benelux in to kar ste sploh niste. ... njeh tudi ta primerjava ni dobra.
hm. ok.
to je tko k če bi se Južna Koreja začela drt Severni Koreji v glavo - Severna koreja se ne more imenovati severna koreja ... ampak Čingču Mangču.
... ker Koreja je bil enoten polotok. Razdelili so jo.
mislim da je bil to čas 2.svetovne vojne če se ne motim.
eno komunistom drugo kapitalistom - tako kot Nemčijo.

Tako so tudi ... Angleži razdelili prej enotno geografsko pokrajino MAKEDONIJO in zarisali meje - nekaj so dali v Bolgarijo, nekaj so dali v Grčijo nekaj so dali v ex-yu republiko Makedonija - po Balkanskih Vojnah se mi zdi.

zdej če se ne bodo začeli makedonci malo bolj normalno in diplomatsko pogovarjat in konstruktivno reševat spor - ja potem jih čez 5 let itak sploh ne bo - ker bodo albanci prevzeli vse. to pa je itak plan američanov - tako da dreti se na Cankarjevi ploščadi Mi Smo Makedonija - je pa res amatersko no.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.