Valentinov Koncert v MC Krško

Recenzija dogodka
20. 2. 2018 - 14.30

MC Krško, 17. 2. 2018

 

Preteklo soboto smo se odpravili na tako imenovani Valentinov koncert v Mladinski center Krško. Tam so nastopili hrvaški Negativ Slug, poleg njih pa še večina novih postojnskih punk bendov. Na oder so tako stopili Nemarnini, FxTxDx, Agregat in Zabojnik.

Krško je v zadnjem obdobju za nekaj časa izginilo z radarjev sledilcev hardcore punka ... Če torej pomislimo na čas, ko je bilo Krško glavno mesto hardcora, kjer so se zgodili največji circle piti in kjer je bilo največ stage divov na minuto norega koncerta, je krška scena v zadnjem obdobju zamrla. In ker smo imeli v spominu fantastične koncerte v stilu Old School Or No School, smo se tokrat v Krško odpravili že iz firbca – kakšna je torej scena danes? Že takoj ko smo prispeli pred klub, smo izvedeli, da v zaklonišču za Mladinskim centrom vadijo krški Growing Rats. Približno petnajst ljudi se nas je stlačilo v njihovo vadnico in ugotovilo, da bend še zmeraj žge starošolski hardcore – in da sploh še obstajajo. Okoli pol devetih so nato v dvorani Mladinskega centra Negative Slug iz Hrvaške začeli igrati svojo zmes sludgea in grinda. A žal je bila zvočna slika koncerta pretiha in njihov nastop je tudi zato deloval brez prave energije. Pa tudi sicer je bil nastop predolg. Po skoraj uri igranja je namreč nastopila pavza, ki je trajala skoraj polno uro, saj organizator ni želel, da bi se večer končal prezgodaj.

Daljšo pavzo pa so naslednji bendi izkoristili za to, da so svoje inštrumente prestavili pod oder. To je bila zmagovalna poteza, saj je bila atmosfera že ob naslednjem nastopu benda Nemarnini bistveno boljša. Nemarnini je bend bratov Sajevic iz Velikega Otoka pri Postojni. Mlajši brat skrbi za bobnanje, starejši igra kitaro. Žanrsko mešata stoner in hardcore punk. V osnovi je Nemarnini inštrumentalen bend, a za to priložnost se jima je ekskluzivno pridružila še kultna osebnost adelsberškega metala, Ize, ki se je improvizirano drl v mikrofon.

Nenapovedano presenečenje večera so bili FxTxDx. V tej postavi je starejši brat Sajevic prijel mikrofon, kitaro pa je z basom nadomestil basist benda Zabojnik. FxTxDx igrajo primitiven grind.

Sledili so Agregat, postojnsko-reški power violence. Agregat je skupina za vse, ki pogrešajo hrvaške Senata Fox, pri katerih je igral njihov kitarist, med drugim pa tudi denimo v Brivido. Bend je prava detonacija zvočnega nasilja. Jedro benda so brzinski kitarski rifi v simbiozi z eksplozivnim bobnanjem. Basist in vokalist pa sta glavna odrska atrakcija, saj se oba, vedno našemljena, bolj posvečata povzročanju galame kot pa igranju inštrumentov. Kot je znano, imajo Agregat kratek nastop, približno petnajst minut. Med njihovim koncertom se je nekdo v publiki celo poškodoval, ko je padel na tla, in kako minuto ostal brez zavesti. S tem incidentom je bil tokratni koncert eden najdaljših nastopov benda.

Večer so zaključili Zabojnik. Za bobne se je vrnil mlajši Sajevic. Zabojnik igrajo klasičen crust core brez kompliciranja, z nekaj izjemami, ko v kakšnih doomerskih segmentih svoj ritem upočasnijo. Vokalist je bil vidno pijan, njegovi nagovori publike so bili eno samo momljanje in zmerjanje. Mimo pijanskega nastopa pevca pa je bend že uigran in s svojo enostavnostjo ustvari dobro vzdušje. Pohvale gredo mlademu bobnarju, ki za svoja leta igra res odlično, in le veselimo se lahko tega, kako bo svoj talent v prihodnosti še nadgradil.

 

https://negativeslug.bandcamp.com/
https://zabojnik.bandcamp.com/releases
https://vimeo.com/238396869

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bravo Sajo, bravo!

85 Db je bila prva skupina (pri mešalki - pri odru je bilo glasneje). Nad 85 Db se začnejo okvare ušes.
Sploh pa za takšne male prostore je priporočljivo imeti takšno glasnost (okoli 80dB - takrat, ko je recimo prazna dvorana). Malo glasneje je bilo od tega, ker je šlo za skupino, ki je imela uglasitve precej nižje in teh frekvenc manj slišimo.
Ogromno koncertov danes je prenaglas (sploh alternativnih) in nažalost je tudi posledično folk vse bolj gluh.
Pavza tudi ni trajala eno uro.
Pa brez zamere, samo povem :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness