GOLD, AKAMI

Recenzija dogodka
21. 2. 2018 - 17.30

Klub Gromka, 19. 2. 2018

 

Pretekli ponedeljek se je v Ljubljani zgodil težko pričakovani koncert nizozemske zasedbe Gold. Poleg njih pa so na oder Gromke stopili tudi domači Akami. Koncert je bil izveden v organizaciji KiborgSpužva Büking.

Zaradi arktičnih temperatur so obiskovalci že takoj ob odprtju vrat poiskali toplo zatočišče v notranjosti kluba. Prvi nastopajoči so bili Akami. Zasedbe ni treba podrobno predstavljati, saj so izdali ploščo pri Založbi Radia Študent in bili zato deležni dovolj pozornosti v etru, da jih poslušalci Radia Študent gotovo že dobro poznate. Akami so precej tipičen domač bend, ki skuša več različnih žanrov spojiti v lastno esenco, v nekaj drugačnega. Tako na njihovih nastopih slišimo vplive post-rocka, stonerske kitarske rife s toplimi toni fuzza, zasanjana blodenja v stilu psihedeličnega dream popa in celo nekaj grungevskih pasaž. Taka mineštra nas kot obiskovalce koncerta lahko zmede in moti ali pa nas preseneča ter drži na trnih. Svetla točka so bile na ta večer kitarske linije ob živahnejših stonerskih delih pa tudi momenti, ko so kitare skušale biti hrupnejše in so se kazale z noto improvizacije oziroma preizkušanja. Vsaka poteza, ki je nakazovala smer v drznejše vode, pa je bila okleščena v popovski žanrski okvir zasedbe Akami.

Preden so Gold sploh začeli, je bila dvorana že nabito polna in publika si je morala izboriti najboljša mesta pred odrom. Gold so trenutno v zaključni fazi promocije svoje zadnje plošče Optimist, ki je izšla lani pri založbi Ván Records. Preteklo leto so izkoristili za več turnej po Evropi, igrali pa so tudi na različnih festivalih. V tekočem letu nameravajo posneti nov album, ki bo nato izšel v naslednjem.

Gold je bend, ki eksplodira že od prvega uvodnega udarca na kitaro. Njihov zvočni zid je organski in silovit, saj se ponaša s kar tremi kitarami. Zvok basa je globok, udaren in igra ključno vlogo v najbolj rušilnih momentih njihovega nastopa. Ne moremo se izogniti niti pomembnosti bobnarja. Ta je z načinom igranja, ki temelji na minimalnih frazah in ponavljanju, učinkovito ustvaril dramatično vzdušje ... Deluje kot neizprosen stroj, kot strelni vod, ki talce pobije v trenutku. Tak eksplozivni moment Gold med svojim nastopom večkrat ponovijo in tako vselej znova predramijo publiko, ki bi jo kitarske linije lahko posrkale kam pregloboko v njihovo zvočno brezno. Če še za trenutek ostanemo pri bobnarju, moramo dodati vsaj še to, da vsa minimalnost, ki je kljub vsemu odigrana z izjemno silo, odpira prostor majhnim variacijam in detajlom, ki jih opazimo v finesah snare bobna ali kicka pa tudi ob kreativnih prehodih.

Piko na i pa koncertu zasedbe Gold pridoda pevka, ki s svojim nastopom in mehkim glasom ustvari popolno sliko apokaliptičnega scenarija. Sožitje vokalnih linij in kitar je brez dvoma njihova najizrazitejša vrlina. To je najjasneje opaziti ob skladbah, kot so Only Death Is Real, Servant ali White Noise. Tu gre predvsem za dobro premišljeno uporabo vokalov, ki so smiselno umeščeni v izgradnjo vzdušja komadov. Na trenutke so vokalne linije repetitivne kot kitarski rifi, na trenutke pa nastopijo izrazito razvlečeno in s teatralnim pridihom. Teatralno noto prispeva tudi sam odrski nastop pevke, ki deluje, kot bi bila v obsedenem stanju nekakšnega melanholičnega duha. Za njo pa stojijo kitaristi, ki se zibljejo v tempu komadov.

Gold je bend, ki atmosfero gradi z večplastnostjo in prepletenostjo kitarskih linij. Takšna igra kitar naredi njihov nastop ob spremljanju polnosti z majhnimi detajli in komaj opaznimi spremembami zelo zanimiv. Najbolj učinkoviti so, ko se združijo v skupnih harmonijah in ravno v teh trenutkih bend res vpreže vso svojo rušilno moč.

Gold je tudi bend, ki se spogleduje s pop formo, saj so njihove melodije v osnovi konvencionalne … a celovita vizija benda temelji ravno na draženju takšne konvencionalnosti. Njihovo sporočilo je družbeno kritično. Prav tako, kot so njihove grafične podobe polne skritih sporočil. Tokratni nastop zasedbe Gold bomo lahko mirno uvrstili med boljše koncerte aktualnega leta. 

 

https://gold-vanrecords.bandcamp.com/
https://zars.bandcamp.com/album/sunburnt

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

pa meni ni bil najboljši...akami so mi imeli super sound, gold pa mislim, da so se ujeli v to past, da mora biti glaven bend kao glasnejši, potem pa je vse skupaj bilo čisto nerazločno...đabe imeti sunn o)) ojačevalce, če se sliši samo brnenje... drugače pa super koncert...fajn bi bilo, da bi jih bilo čim več na metelkovi, da ne zamre vse skupaj..

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness