Saden, grenek in pikanten britOFF

Aktualno-politična novica
27. 2. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10:05

V današnjem lokalnem Britoffu se bomo posvetili težavam izolskih oljkarjev. Laboratorij Inštituta za oljkarstvo v Izoli je oktobra lani namreč poplavilo, kasneje pa je kratek stik povzročil še požar.

Znanstvenoraziskovalno središče Koper oziroma krajše ZRS Koper, pod katerega sodi Inštitut za oljkarstvo, je vlado prejšnji teden pozvalo k intervenciji. Laboratorij Inštituta za oljkarsto je namreč edina priznana inštitucija za analize kakovosti in pristnosti oljčnega olja v Sloveniji. Od oktobrske nesreče dalje ocenjevalci svoje delo sicer opravljajo v začasnih prostorih, problem pa je uničena oprema za opravljanje analiz. V skladu z nadzorovanjem kakovosti, ki ga spodbuja tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ocenjevalci pregledajo okoli dvesto vzorcev oljčnega olja letno. Zaradi pomanjkanja opreme iz uničenega laboratorija v kampusu Livade vseh svojih analiz do nadaljnjega ne morejo izvajati.

V ZRS Koper opozarjajo, da je posedovanje ustrezne opreme tudi pogoj za ohranitev mednarodne akreditacije laboratorija, ki jo je Inštitut pridobil leta 2004. Predstojnica inštituta, dr. Maja Podgornik, je poudarila, da je njihov laboratorij eden izmed redkih v Evropi, ki opravlja tako senzorične kot kemične analize. V sosednji Italiji obe vrsti analiz hkrati opravljata zgolj dva laboratorija. Senzorične analize lanskega slovenskega pridelka tako kažejo, da bo oljčno olje jesenskemu deževju navkljub dovolj sadno, bo pa manj grenko in pikantno. Ogroženo je tudi sodelovanje inštituta v evropskem raziskovalnem programu Obzorje 2020, kjer se izvajajo vrhunske oljčne analize.

Laboratorij ima tudi pooblastilo vlade za opravljanje inšpekcijskega nadzora nad vsem oljčnim oljem, ki se prodaja v trgovinah. ZRS Koper je ocenil, da bi za ponovno polno delovanje inštituta potrebovali okoli 400 tisoč evrov. Lastnica kampusa Livade, kjer se nahaja laboratorij, je Univerza na Primorskem. Skupna škoda na kampusu je zaradi poplave in požara na električni napeljavi presegla milijon evrov. Po ocenah ob oktobrski preiskavi okoliščin požara bi univerza za odpravo posledic nesreče potrebovala vsaj še kakšne tri mesece. ZRS Koper je konec leta na vlado naslovil vlogo za dodelitev interventnih sredstev, ki še ni prinesla rezultatov. Država po zatrjevanju ZRS Koper v zadnjih dvajsetih letih v laboratorij ni vlagala. Tudi sedaj uničeno opremo je inštitut pridobil s pomočjo evropskih sredstev. Vlada naj bi inštitutu sicer zagotovila, da bodo preučili novo gradivo in pripravili predlog za rešitev situacije.

Poleg počasnosti vlade pa jo je oljkarjem spet zagodlo tudi vreme. Temperature, ki se te dni tudi na Primorskem spuščajo do minus osem stopinj Celzija, lahko v kombinaciji z burjo ogrozijo predvsem mlajša drevesa.

8:05

Delegati Krščanske demokratske unije CDU nemške kanclerke Angele Merkel so na posebni konferenci stranke potrdili obnovo koalicijskega dogovora s Socialnimi demokrati SPD. Merkel je obenem predstavila tudi nove člane svojega kabineta, položaj ministra za zdravje bo tako prevzel predstavnik desnega krila stranke Jens Spahn. Ta je zlasti po slabem volilnem rezultatu CDU večkrat kritiziral domnevno pretirano socialnodemokratsko usmerjenost kanclerke. Nasprotniki kanclerke znotraj stranke so prav tako nasprotovali predaji finančnega in notranjega ministrstva koalicijskim partnericam SPD in Krščanski socialni uniji CSU.

Avstrijska državna televizija ORF je proti namestniku kanclerja Heinzu-Christianu Stracheju vložila tožbo zaradi razžalitve svojega novinarja in voditelja poročil Armina Wolfa. Strache je ORF in Wolfa v sporočilu na Facebooku označil za podajalca lažnih novic. V preteklosti je ORF prav tako obtožil pristranskosti v prid levici in se zavzel za ukinitev obveznega plačevanja naročnine. ORF je vzporedno vložila tudi tožbo proti Facebooku, ki omenjenega sporočila kljub posredovanju medija ni izbrisal.

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike je potrdilo odločitev kalifornijskega zveznega sodišča, ki vladi predsednika Donalda Trumpa prepoveduje ukinitev programa za zaščito otrok priseljencev brez zakonitega statusa. O usodi programa, ki je nastal z izvršnim ukazom tedanjega predsednika Baracka Obame leta 2012, bo tako moral odločati kongres. Upravičenci do programa, ki ga je Trump nameraval ukiniti z začetkom marca, bodo tako lahko še naprej obnavljali svoj status v ZDA. Program zajema približno 800 tisoč posameznikov, ki so bili ob vstopu v državo stari manj od 16 let, se šolajo oziroma služijo v vojski in niso bili obsojeni zaradi kaznivih dejanj. Ob ukinitvi programa ali izgubi statusa jim grozi deportacija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

dragi moji - to je plan a ne? še mal pa nihče več ne bo potreboval nekoga strokovnega, ki bi nekoga drugega vlekel za rokav - češ - hej ta kakovost slovenskega oljčnega olja pa ni najboljša. čemu le?
itak se VE:
1. oljke na polno špricajo, tako da če kupujete olivno olje - če ne kupujete ekstra deviško organsko olivno olje - potem raje uporabljajte putr.
2. če greste potem kupit olivno olje a la Spar in Merkator - kao ceneje se splača - al pa Hofer, pa Lidl - poglejte zadaj kaj piše - nihče vam ne bo povedal od kje olivno olje sploh prihaja. made in EU. ja a res? kaj to pomeni - malo miksa a ne? mal od tam mal od tam ... tam malo bolje tam malo slabše.

(frend iz sicilije mi je pravu, da naj sploh ne uporabljamo nič drugega razen ekstra deviškega olivnega olja brez kemikalij, ker to JE čista svinjarija, kar modeli delajo za trg!)

hja dragi moji - sej ni treba da kupujete drago hrano - ampak morate pa vedeti kaj jeste - kao ne dam za kmeta za njegov radič - a dam pa ... za ... kva pa vem kva kupujete. neke bajne vsote keše za neke idiotizme. a la smart phone. pa bulerje za 160 evrov pa to. hja. al pa TV screen. nimam pojma.

na dolgi rok - jej radič od našega kmeta pa boš mogoče bolj zdrav in spodbujal boš lokalno pridelavo - ampak moraš najprej tud kmeta za tiča prijet da vidiš kaj in kako počne na svoji zemlji. katera semena uporablja - in če ne BLEFIRA.

petkrat kupljen smart phone bo šel pa itak v maloro prvič ko ga boš vrgel po tleh.
hahahahhaha. hvala bogu da je to uničljivo !!!! vsaj še malo upanja nam preostane :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.