SOUTH PARK: THE FRACTURED BUT WHOLE

Recenzija izdelka
28. 2. 2018 - 7.30

V Pritiskavcu nadaljujemo z zajebantskimi špili. Tokrat bomo v roke vzeli igro iz franšize, ki že dvajset let prinaša nebroj bedarij in rektalnih šal. Govora bo o nadaljevanju priredbe serije »South Park« za igričarsko občinstvo. Prvi del smo lahko igrali že pred štirimi leti, sedaj pa so pri Ubisoftu izdali nadaljevanje, ki nadgradi večino igralnih vidikov in poglobi zgodbo. V »South Park The Fractured But Whole« se spet znajdemo v zblojenem mestecu, skupaj s pritegnjenimi liki iz serije in originalno zgodbo, ki črpa elemente iz vseh enaindvajsetih sezon. Dodelana igralna struktura, pomešana z značilnim politično-nekorektnim humorjem, predoči zgleden prenos iz enega medija v drugega.

Tako kot v prvem delu, tudi tu razvijalci jemljejo pripovedno snov iz dogodkov v seriji. Vendar zdaj tematika ni več fantazijska, temveč se preseli v super-herojske vode. Gre seveda za dandanes popularne ameriške filme o čudakih s posebnimi močmi. Ti skačejo naokoli v pajkicah in se jemljejo veliko preresno glede na svoj butast izgled. Tudi liki v igri so se našemili in se sedaj osredotočajo na edini smiselni cilj, ki ga heroj lahko ima, želijo si lastne filmske franšize. Vendar pride do nestrinjanja glede načina, kako bodo desetletniki v kostumih to dosegli. Oblikujeta se dva tabora in v očitni parodiji »Marvelovega« filma »Captain America: Civil War« izbruhne med njimi konflikt.

Na eni strani spora je skupina »Coon and Friends«, pod vodstvom heroja »The Coon«, alter-ega dobro znanega psihopatskega debeluharja Erica Cartmana. Ta v želji po zaustavitvi rastočega kriminala in sle po denarju sprejme nalogo za iskanje izginulega mačka. Tu pridemo vmes mi. Smo novinec v mestu in heroj začetnik, ki je s posebnimi močmi prdenja ključ za razrešitev konflikta. Od tu naprej se začne zmešana zgodba v »South Park« stilu, ki se prepleta z zanjo značilnim črnim humorjem in norčevanjem iz ameriške družbe. V določeni meri preseže serijo, ki je v zadnjih letih izgubila na ostrini in humorju, medtem ko se v igri ne zadržujejo pri zabadanju bodic v dekorum in moralo. Najsigre za pedofilske duhovnike, ki te preganjajo po zakristiji, rasistične policaje, ki ritualno žrtvujejo črnce, ali pa nazorno opisovanje umiranja človeka od strupenega plina, igra je posvetilo klasičnim ogabnostim serije.

Igralna mehanika bazira na poteznem bojevanju. Nadzorujemo ekipo štirih likov, ki jih pred vsakim bojem izberemo iz nabora dvanajstih. Vsak od njih ima posebne herojske sposobnosti, ki na svoj način spremenijo dinamiko. Naš lasten lik pa je še bolj raznolik, saj skozi igranje odklenemo cel kup sposobnosti, od katerih izberemo štiri in jih lahko sproti menjujemo. Vsaka sposobnost pa ima nadaljnje štiri napade, ki jih po želji kombiniramo. Svojo statistiko pa dalje prilagajamo z izboljšavami. Za bolj hardcore pristaše »rpg iger« teh elementov sicer ni toliko, kot bi si jih želeli. Vendar osiromašenost pomeni, da se ne zaposlujemo preveč z modificiranjem lika, in se lahko osredotočimo na potek zgodbe, ki je tu glavna.

Izgled igre je potegnjen iz risanke in je temu primerno barvit in poenostavljen. Človek dobi občutek, da se neposredno udejstvuje v eni izmed epizod in priložnost za interakcijo z liki bo gotovo navdušila vsakogar, ki je kdaj spremljal serijo. S tehnične plati pa na žalost naletimo na kar nekaj problemov. Razvijalci so s posodobitvami sicer odpravili pomanjkljivosti, vendar se med igranjem še vedno nadejo hrošči. Recimo, recenzent se je zagozdil na stopnicah, dokler ni ročno omejil števila sličic na sekundo.

»South Park The Fractured But Whole« je igra za vse ljubitelje serije in njenih zlatih časov. Zato bodo tisti, ki je ne poznajo dobro, prikrajšani za dosti referenc. Igranje, ki je mestoma kar izzivalno, poda dovolj raznolikosti glede na dolžino. Pohvalne so tudi dodelane stranske misije, ki niso le izguba časa, temveč razvijejo ozadje dogajanja. Zatorej je vredno poseči po novem poglavju o absurdnostih malega mesteca, v katerem se preko humorja, ki stopa onstran mej, razkrivajo patologije moderne kulture.

 

V oprijetih pajkicah si je tokrat delal bruke Domen.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

enka je bla boljša celokupno gledano. bolj sveža. dvojka ji je na koncu koncev preveč podobna. in če stvar v drugo narediš zgolj enako dobro kot prvič, avtomatsko izpade kot da si se poslabšal. gameplay pač ni bistven pri taki igri.

sicer pa hudo za kreativno uporabo morgana freemana. ko že mislš da se tega ne da več.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness