solidarno off revščini

Aktualno-politična novica
26. 3. 2018 - 15.00
 / OFF

V jemenski prestolnici Sana se je danes, ob tretji obletnici začetka napadov Saudove Arabije na Jemen, zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti agresiji saudskih sil. Po podatkih mednarodnih nevladnih organizacij za človekove pravice je v saudskih napadih na Jemen umrlo okrog 14.000 ljudi, med njimi največ otrok. Medtem so ponoči hutijski uporniki v smeri saudske prestolnice Rijad ter mest Nadžran, Džizan in Hamis Mušait na jugu države, izstrelili sedem raket, ki jih je prestregel saudski protiraketni sistem. Razbitine treh raket v Rijadu so padle na dom in ubile egiptovskega državljana. Umrli je prva smrtna žrtev jemenskih raketnih napadov v Saudovi Arabiji.

V Egiptu danes potekajo predsedniške volitve, na katerih se za ponoven mandat poteguje trenutni predsednik Abdel-Fattah el-Sisi. Edini protikandidat Moussa Mustafa Moussa, predsednik zunajparlamentarne stranke Ghad in podpornik trenutno vladajočega el-Sisija, naj ne bi imel možnosti za zmago. Njegovo kandidaturo so opozicijske stranke označile za volilno farso in napovedale bojkot volitev. Volilna kampanja je sicer potekala v znamenju več umikov kandidatur drugih potencialnih tekmecev in drugih incidentov. Med njimi je najbolj odmevalo januarsko pridržanje nekdanjega generala egiptovske vojske Samija Anana, ki so ga obtožili poneverbe dokumentov za kandidaturo. Rezultati volitev bodo znani v četrtek, po zaključku tridnevnega glasovanja.

Malezijski premier Nadžib Tun Razak je parlamentu v prvo obravnavo podal osnutek zakona, ki kriminalizira produkcijo in širjenje lažnih novic. Zakon predvideva denarno kazen v višini pol milijona ringitov oz. 100.000 evrov, zaporno kazen do desetih let ali pa kar oboje skupaj za lažne tiskane, avdio in video novice. Zakonodaja kriminalizira tudi tuje posameznike in medije v primerih, ko lažne novice škodujejo malezijskim državljanom. Opozicija in kritiki zakona opozarjajo, da želi premier, ki se otepa obtožb o pranju denarja, preko državnega razvojno-investicijskega podjetja 1 [one] Malaysia Development Berhad pridobiti večji nadzor nad neodvisnimi domačimi mediji, ki so “škodljivo” poročali o škandalu.

V beloruski prestolnici Minsk se je ob včerajšnji 100. obletnici Beloruske ljudske republike, ki jo opozicija označuje za temelj nastanka neodvisne Belorusije, zbralo nekaj tisoč demonstrantov in podpornikov opozicije. Letošnje zborovanje in nedeljski spominski koncert “dneva svobode” je predsednik Aleksander Lukašenko sicer po pritisku Evropske unije prvič v svoji 24-letni vladavini dopustil, demonstracije opozicije pa prepovedal. Policija je pridržala okrog 70 demonstrantov, predvsem tiste, ki so imeli s seboj belo-rdečo zastavo Beloruske ljudske republike, danes simbola zatirane opozicije.

Po neuspeli akciji štirih Palestincev, ki so na obrobju Gaze z molotovkami poskušali zažgati težko izraelsko mehanizacijo, so izraelska letala napadla položaje palestinske uporniške skupine Hamas v Gazi. Izraelska vlada je namreč lani poleti začela s skoraj milijardo dolarjev vrednim varnostno-investicijskim projektom, s katerim želi preprečiti izgradnjo podzemnih tunelov iz Gaze v Izrael. Te Palestinci uporabljajo za prevoz hrane in drugih dobrin v izolirano enklavo na jugu Izraela. Izrael okoli Gaze gradi razvejano mrežo betonskih zidov s senzorji za zaznavo gibanja, ki segajo tudi do deset metrov globoko.

Po uspešni osvojitvi kurdskega mesta Afrin na severu Sirije prejšnji teden je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napovedal novo vojaško operacijo, uperjeno proti Kurdom, tokrat v iraški regiji Sindžar. Sicer se je Erdogan danes v bolgarskem mestu Varna po desetih mesecih ponovno sestal s predsednikoma Evropskega sveta in komisije Donaldom Tuskom in Jeanom-Claudom Junckerjem ter trenutnim predsedujočim Evropski uniji, bolgarskim predsednikom Bojkom Borisovom. Pogovori v Varni so se dotikali ponovne vzpostavitve pred dvema letoma suspendiranih priključitvenih pogajanj ter vizumske liberalizacije za turške državljane v zameno za omejevanje migracijskega toka sirskih in drugih migrantov v Evropsko unijo. Erdogan je na včerajšnjem regionalnem kongresu svoje stranke AKP v mestu Trabzon na obali Črnega morja napovedal, da bo na srečanje prinesel video material, ki dokazuje podporo članic Evropske unije tujim skupinam, ki jih Turčija označuje za teroristične. S tem misli predvsem na proteste Kurdov proti turški vojaški misiji Oljčna vejica v več evropskih mestih. Evropska unija se je na vojaško intervencijo ostro in kritično odzvala, prav tako na enostranske turške vojaške akcije v Egejskem morju.

V več mestih po Združenih državah Amerike se je v okviru demonstracij učencev, dijakov in študentov v podporo spremembam orožarske zakonodaje zbralo približno pol milijona protestnikov. Močna koalicija protestnikov se je pod sloganom “Marš za naša življenja” zbrala tudi v več mestih v zvezni državi Teksas. V Houstonu so v soboto mladi protestirali pred pisarno Teda Cruza, republikanskega senatorja, ki je v predlanski predsedniški kampanji prejel največ denarja od orožarskih lobijev. Včeraj je skupina Texas High School Democrats and Republicans v Bellairu organizirala dan enotnosti, na katerem sta kot govorca nastopila prej omenjeni Ted Cruz in njegov demokratski kolega Joaquin Castro ter pozvala k miru in enotnosti. Ted Cruz je omenil pet predlogov za boj proti razcepljenosti ameriške družbe: ljubezen, razum, smeh in strpnost, predvsem pa razumevanje drugih.

Stranka Solidarnost, za pravično družbo je v luči prihajajočih parlamentarnih volitev prejšnji teden na spletu začela z zbiranjem podpisov podpore za vpis pravice “ne biti reven” v ustavo. Po besedah predsednika stranke Uroša Lubeja so se za to odločili zaradi razočaranja nad obstoječo politiko, ki nima niti strategije niti vizije, s katero bi razvijala človeške in naravne potenciale Republike Slovenije.

Izjava

Solidarnost tozadevno predvideva vpeljavo univerzalnega temeljnega dohodka, ki bo odpravil najhujše oblike socialne izključenosti in revščine, s progresivno obdavčitvijo, ki bi brzdala ekonomski pohlep in luksuz.

Izjava

Kako mislijo to doseči ugotavlja Lubej.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

e moj rš, a še rtv je začel (sicer res skopo in pomanjkljivo, pa vendar) poročat o relevantnih dogodkih, ki jih tu spregledate?
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/v-sanghaju-zaceli-trgovati-z-nafto-v-j...

*z zbiranjem podpisov podpore za vpis pravice “ne biti reven” v ustavo*
++++
ja dobro. pod katero kategorijo boš pa uvrstil republiko slovenijo?? ob bok komu ??
Keniji al kaj? mislim, ne se hecat no.
a ne bi raje malo več delali ti politični faloti, pa raziskovali kako državo ven spravit s konkretnimi predlogi, analizami in argumenti ne pa nekimi populističnimi floskulami dajmo *ne biti reven v ustavo*.
če pridete s tem v Bruselj se vam bodo začeli smejat v glavo! res no!

al pa --- zeleni socializem. hahahahhaha. a res. kako boš pa to speljal? a boš začel molit v cerkvi al kaj? da bo zeleni čudež na zemljo padel v letu 2018.
eeeee ... pužžž mali, baš si mi dobar. da.

a ti bo Erjavec Emil pomagal? al pa SD ... ŽIDAN? ahahahhahaha. če so uspel zajebat kmetijstvo do danes, bodo pa še nadaljeval a ne? do zelene ekonomije privatnega kapitala od zunaj. cici mici Helena Blagne a ne? ahahhahahahaha.
ahahahhahaha.

Pa kdo gre v 2018 promovirat tega ameriškega agenta, zlizanega s SD? Lubej je ok, Državljan K. pa kreten ali kaj?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness