O nekem drugem feminizmu

Aktualno-politična novica
27. 3. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V začetku marca je Slovenijo obiskala Fatma Mehdi Hassam, predsednica Nacionalne zveze zahodnosaharskih žensk. Z obiskom se je odzvala na povabilo zavoda Reflektum in Slovenskega sociološkega društva ter tako v okviru projekta Zgodba pozabljenega zahodnosaharskega ljudstva sodelovala na okrogli mizi Ženske na konfliktnih območjih. Mi smo se z njo pogovarjali o položaju žensk v okupirani Zahodni Sahari in specifični politični situaciji žensk v tej muslimanski državi.

Vloga žensk v Zahodni Sahari je bila na tem ozemlju specifična že v predkolonialnih in kolonialnih časih, vendar se je pomen položaja žensk še posebej okrepil v vojnih letih med 1975 in 1991. V času vojne so ženske ob odsotnosti moških vodile večino administracije v kampih, kamor so Sahravijci pribežali med vojno z Marokom. Zaradi te specifične situacije je pismenost žensk v Zahodni Sahari na zelo visokem nivoju, hkrati pa je visoka stopnja izobrazbe žensk privedla do velikega napredka pri vlogi žensk v zahodnosaharski družbi. Vračanje moških iz vojne leta 1991 je ta nagel razvoj sicer malo upočasnilo, a so ženske še danes na zelo visokih položajih v kampih, ki so jih prebivalci Zahodne Sahare zgradili na alžirski strani meje med Zahodno Saharo in Alžirijo.

Fatma Mehdi za začetek pove, kakšna je vloga Nacionalne zveze zahodnosaharskih žensk:

Izjava

Ženske v kampih imajo še danes v družbi pomembno vlogo, za kar obstajata dva dejavnika. Prvi je kulturnega značaja in izhaja iz tradicije, ki združuje islam in nomadsko kulturo. Drug dejavnik pa je dolgoletna vojna med Marokom in Zahodno Saharo, v času katere so bile ženske odgovorne za gradnjo begunskih kampov in njihovo upravljanje. To je vodilo do ureditve sahravijske družbe, kot jo poznamo danes. Več Fatma Mehdi:

Izjava

Tudi po vrnitvi moških iz vojne, se položaj sahravijskih žensk v družbi ohranil. Njihov položaj je specifičen tudi glede na to, da je Zahodna Sahara muslimanska država. A Fatma Mehdi poudarja, da islam dojemajo kot vero, ki jih je naučila spoštovanja. Prav tako ženske pri sodelovanju v družbi podpirajo tudi moški:

Izjava

Kljub temu, da ženske v Zahodni Sahari lahko volijo in so lahko izvoljene na vsa politična mesta, to po mnenju Fatme Mehdi, predsednice Nacionalne zveze zahodnosaharskih žensk, ni nekaj samoumevnega. Morda se danes v njihovi družbi jemlje predvsem kot nekaj naravnega, a se je za obstoj enakopravne situacije za ženske potrebno ves čas boriti. Zato je pomemben del delovanja Nacionalne zveze zahodnosaharskih žensk boj za enakopravnost žensk in moških tudi v osamosvojeni zahodnosaharski državi, nekoč v prihodnosti.

Izjava

Pomembna naloga Nacionalne zveze zahodnosaharskih žensk pa je tudi izobraževanje žensk, zakaj je pomembno, da se ženske vključujejo v politiko. Kot v vsaki družbi namreč ženskam na poti v politično sfero stoji na poti ljudska miselnost, a v Zahodni Sahari ta ne prihaja s strani moških, ampak žensk samih. Ženske namreč mnogokrat ne razumejo, kako pomembno je, da tudi one sodelujejo v politiki in odločajo o dogajanju v družbi. Med drugim so ženske nasprotovale tudi uvedbi kvot, češ da jih ne potrebujejo, saj so svoje sposobnosti že pokazale v preteklosti. A obstajajo razlike med ustavo in realnostjo. Res je, da je na lokalni in regionalni ravni žensk na položajih trenutno 48 odstotkov, a višji, kot so položaji, manj žensk tam najdemo. Več Fatma Mehdi:

Izjava

Fatma Mehdi pojasni, da je razlog za manjše število žensk na visokih položajih med drugim tudi oddaljenost delovnega mesta od družine.

Izjava

Volitve v Nacionalni kongres Zahodne Sahare bodo morda že prihodnje leto, zato v Nacionalni zvezi zahodnosaharskih žensk izvajajo razna izobraževanja na področju samozavesti in opolnomočenja in spodbujajo žensk h kandidiranju. Več Fatma Mehdi:

Izjava

Zanimiv je tudi podatek, da so deklice uspešnejše v šoli in tudi večkrat nadaljujejo študij v tujini, a zaradi zahodnosaharskih razmer plačane zaposlitve ne dobijo. Vse službe v Zahodni Sahari namreč temeljijo na prostovoljnem delu. Tako ženske v kampih večinoma opravljajo delo v šolah in bolnicah ter pomagajo marginaliziranim prebivalcem kampov, invalidom in njihovim materam. Več Fatma Mehdi.

Izjava

Feminizem v Zahodni Sahari ni beseda, ki bi jo pogosto uporabljali, saj ima mnogokrat negativen prizvok. Fatma Mehdi je mnenja, da je potrebno skrbeti za ženske v družbi, kar pa želijo v organizaciji, ki ji predseduje, doseči, je enakost spolov.

Izjava

Eden izmed velikih korakov v pozitivno smer enakosti je dejstvo, da v Zahodni Sahari nasilja nad ženskami in nasilja v družini ne beležijo in nasilje nad ženskami v družbi ni sprejemljivo. Več Fatma Mehdi:

Izjava

Ravno v navezavi na nasilje pa Nacionalna zveza zahodnosaharskih žensk sodeluje z organizacijo NOVA, ki združuje mlada dekleta, ki so proti nasilju in vojni. Med moškimi in fanti se namreč velikokrat pojavljajo ideje o vrnitvi v vojno z Marokom, a Fatma Mehdi poudarja, da to ni način, s katerim bi Sahravijci in Sahravijke končno dobili svojo državo, pač pa je pomembnejše izobraževanje mladih o pomenu mirnega upora. Fatma Mehdi opiše delovanje organizacije NOVA:

Izjava

Fatma Mehdi za konec poudari pomen povezovanja z ženskimi organizacijami po svetu. Meni, da je kljub temu, da imajo včasih različne ženske in feministične organizacije različne cilje, sodelovanje pomembno, saj se druga od druge lahko mnogo naučimo.

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

"nek", "drugi" = ne naš, ne mi?

Kaj lahko prosim naslov+izvajalke komada ki se rola v ozadju? Ali pa link ali pac nekaj :)

hvala

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness