Karizmatično ogrožene

Aktualno-politična novica
18. 4. 2018 - 7.05

Sloni, žirafe in levi so vsem dobro poznane živalske vrste, zaradi česar jih imenujemo kar karizmatične vrste. Znanstvenice in znanstveniki so v nedavno objavljeni raziskavi v Plos Biology ugotovili, da so karizmatične živali, ki so najbolj priljubljene pri ljudeh, prav zaradi njih tudi ene izmed najbolj ogroženih. V raziskavi so opredelili deset najbolj karizmatičnih vrst, kar so nadalje primerjali s populacijami živali, ki se nahajajo v naravi.

V iskanju najbolj karizmatičnih vrst so raziskovalke in raziskovalci podatke zbirali s spletno anketo pri osnovnošolskih otrocih, na spletnih straneh živalskih vrtov in glede na pogostnost pojavljanja živalskih vrst v animiranih filmih. Med najbolj karizmatične vrste so se uvrstile naslednje živali: tiger, lev, sloni, žirafa, leopard, panda, gepard, polarni medved, sivi volk in gorile.

Vse naštete vrste razen sivega volka spadajo med ranljive, ogrožene ali kritično ogrožene vrste po rdečem seznamu Svetovne zveze za varstvo narave. Čeprav si področje varstva narave v zadnjih tridesetih letih močno prizadeva za ohranjanje živalskih vrst, so se nekatere velikosti populacij karizmatičnih vrst v zelo kratkem času prepolovile.

Nadalje so v raziskavo vključili prostovoljce, ki so v medijih spremljali pojavljanje karizmatičnih živali. Rezultati so pokazali, da povprečen človek v enem letu vidi dvakrat do trikrat več “virtualnih” levov, kot jih je v celotni zahodnoafriški populaciji. Raziskava želi tako s primerjavo večkrat zaznanih “virtualnih” populacij živali z dejanskimi, ogroženimi populacijami prikazati naravovarstveni problem ohranjanja živali.

Čeprav karizmatične vrste ostajajo najboljše sredstvo za ozaveščanje o varstvu narave, se je treba zavedati, da zgolj virtualne vrste ne pripomorejo dovolj k ohranitvi pravih vrst v naravi. Avtorji in avtorice članka zato pozivajo k drugačnemu pogledu na karizmatične vrste, ki v naravnem okolju niso prav nič privilegirane. Če te vrste izumrejo v naravi, obstaja velika verjetnost, da bo naravovarstveno gibanje izgubilo zaupanje splošne javnosti. Torej naslednjič, ko na spletu ali televiziji vidite slona, leva ali žirafo, pomislite, da te vrste ne živijo zgolj virtualno.

Od pomanjkanja sredstev za ogrožene živali pa k pomanjkanju sredstev za znanost. Danes ob 13-ih se bo pred stavbo SAZU na Novem trgu odvil Shod za znanost. Že drugi shod, katerega namen je opozoriti na nepravilnosti v znanstvenem raziskovanju, bo letos potekal pod geslom Zakaj ne za znanost?

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

karizma je pa sociološki pojem - čisto tako by the way.
če pa živali znanstveniki enačite z ljudmi - potem pa bolš da niti centa ne dobite.

erectile failure

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness