Otročje lahko

Aktualno-politična novica
20. 4. 2018 - 7.05

Že otroci sodelujejo zato, da dosežejo skupne cilje. Raziskovalki z inštituta Max Planck za evolucijsko antropologijo sta preučili, kako dobro otroci rešijo nalogo, ki od njih zahteva sodelovanje in deljenje virov.

Ljudje smo velikokrat soočeni s trenutki, ko si moramo razdeliti omejene vire. To je lahko v nekaterih primerih tudi voda. Pri tem v najboljšem primeru vsak udeleženec ali udeleženka razdeljevanja vode na koncu dobi enako količino. Raziskovalke in raziskovalci človeškega vedenja so v preteklosti ta pojav preučili že z različnimi testi pri odraslih ljudeh, za otroke pa še ni bilo znano, kdaj tako vedenje razvijejo.

Znanstvenici sta v raziskavo vključili otroke, stare šest let, njihova naloga pa je bila polnjenje steklenic z vodo, s čimer so na vrh polnih steklenic prišla plavajoča jajca, za vsako uspešno pridobljeno jajce pa si je vsak otrok prislužil sladko nagrado. Otroci so poskus izvajali v dvojicah, vodo pa so prejeli bodisi iz skupnega bodisi iz lastnega vira. V obeh primerih pa so morali biti otroci pozorni na vodni vir, saj je bila voda omejena. V primeru, ko je raven vode na viru padla pod rdečo črto in so porabili preveč vode, se je naprava z vodo sama odprla na dnu. Tako sta otrok ali pa dvojica izgubila še preostanek vode. Vodo so lahko nadzorovali tako, da so vsakič, ko so je nekaj porabili, počakali, da se je ta ponovno napolnila iz dodatnega vodnega vira.

Raziskovalki sta ugotovili, da so otroci uspešno razpolagali z vodo, ko so imeli lasten omejen vir vode. Medtem pa so bili pri deljenju vode malo manj uspešni. Kljub temu pa je skoraj polovici parov z deljenim virom vode uspelo pridobiti enako velike nagrade kot tistim, ki so uporabljali lastni vir.

Pri parih, ki so si delili vodo, so v raziskavi zaznali podobna vedenja kot pri odraslih, ko si delijo vire. Otroci so se tako pogovarjali in spodbujali. Ob tem pa so morali na dodatno točenje vode čakati; takrat so se med seboj zamotili in uspešno prišli do več vode, jajc in ne nazadnje do večjih nagrad.

Danes zvečer pa znanstvena redakcija ne bo pretakala vode po radijskih valovih, ampak bomo v nočnem programu pretakali pivo. V etru bomo gostili Alena Zariča iz pivovarne Lobik in Sebastjana Lamuta iz pivovarne Pelicon. Podrobneje bomo spoznali eno najstarejših in najbolj široko konzumiranih alkoholnih pijač - pivo, kot tudi postopek varjenja piva ter razlike med njegovimi različnimi vrstami.

Takšnega in drugačnega pretakanja se veseli Zarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

DELITI je pa res otročje lahko :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.