Mednarodni simpozij AZIL

Kulturna ali glasbena novica
16. 5. 2018 - 15.10

Na ulicah Trsta se danes, na ulicah Kopra jutri in Umaga pojutrišnjem dogaja Forum Tomizza. Forum je poimenovan po italijanskem pisatelju Fulviu Tomizzi, ki je v krajih dogajanja foruma tudi bival. V njegovih delih je pogosto osrednja nit ideja meje, ki jo opisuje skozi zgodbe posameznikov. Sam tudi zapiše »Istovetim se z mejo«, vendar hkrati ne pripada nobeni strani, temveč stvarnost predstavlja s tega ali onega zornega kota. Tako tudi organizatorji zapišejo, da je poglavitno vodilo letnih srečanj foruma simbolni naslon na osebnost, ki je zaradi svoje širine enako sprejemljiva za vse etnose severnega Jadrana.

 

Mednarodni organizatorji - Gradska knjižnica Umag, Kulturni klub Koper, Skupnost Italijanov “Sanatorio Sanatorio” in Skupina 85 - so nam za 19. forum pripravili kompleksen splet simpozijev in spremljevalnih prireditev, s sobotno zaključno komemoracijo na grobu pisatelja. Letos je rdeča nit foruma azil – azil kot zatočišče za politične izgnance in tiste intelektualce, ki so zaradi krčenja možnosti izraza v javnem prostoru v notranjem eksilu. Pogovarjali smo se z Ireno Urbič, istrsko aktivistko in skrbnico slovenskega dela Foruma Tomizza, ki nam pove več o iskrivosti letošnje teme ter predhodnih tematikah.

 

Izjava

 

Kje torej danes razumen človek najde zatočišče? Irena Urbič na vprašanje naše, torej slovenske, in tudi osebne zaprtosti odgovori:

 

Izjava

 

Poleg simpozija, na katerem bo med drugim govora o dobi zidov, optiki meja in nedotakljivih čudežih naravnega reda, je na sporedu tudi program poezije Pesnik na cesti, ter naslednja špica umetnikov:

 

Izjava

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Korektno in neoporečno.
A vendar... prazno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.