Na cigaretu z Nadho El Shazly

Na cigaretu z Nadho El Shazly

Oddaja
26. 5. 2018 - 17.00

Nadah El Shazly, rojena 1989, je glasbenica in igralka, ki domuje v Kairu. Študirala je psihologijo na Ameriški Univerzi v Kairu, a danes je psihologijo že spomin na njena študentska leta. Ukvarja se le še z glasbo, z njeno zgodovino in z njeno reinterpretacijo. 

Sama je otrok sodobnega sveta. V Kairu ni aktualne glasbe na radiih. Odraščala je z internetom, od malega zrastla ob klavirju, nekaj let kasneje pa je pela v lokalnem punk bendu. 

Danes je drugače. Med referenčne umetnike in umetnice jo je povzdignil lanskoletni album, naslovljen Ahwar. Izšel je pri angleški založbi Nawa Recordings, ki izdaja sodobno glasbo iz arabskega sveta. Zanima jo zgodnja arabska posneta glasba, glasba, ki je živela pred valom popularne glasbe v 50ih in 60ih, ki se trenutno vrti po radijskih postajah v Kairu. Obenem pa ne želi govoriti le o tem - v Kairu se trenutno mnogo stvari dogaja, ki očitno ne pridejo do medijske prepoznavnosti. 

Pogovarjala sva se včeraj, uro pred njenim koncertom v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v okviru 38. festivala Druga Godba. Bila je izjemno mirna sogovornica, z zanimanjem je poslušala tudi o Radiu Študent in na koncu sva bila oba hvaležna družbe drug drugega. 

Več o novi in stari arabski glasbi, sceni v Kairu in skrivnostih, ki jih skriva album Ahwar, ob 17:00 na 89,3MHz. 

Spletke [klik, klik]: 

Druga Godba traja še tale vikend: 
https://drugagodba.si/

Nadah El Shazly: 
- sledite ji tu: https://www.facebook.com/Nadah-El-Shazly-%D9%86%D8%AF%D9%89-%D8%A7%D9%84...
- plejlista sodobne glasbe iz Kaira za revijo The Wire, februar 2018: https://www.thewire.co.uk/audio/tracks/playlist-nadah-el-shazly

Nawa Recordings:
- o založbi, njenem poslanstvu in izdajah (na Radiu Študent smo pokrili izdaje skupin Alif in The Dwarfs of East Agouza): https://www.discogs.com/label/669984-Nawa-Recordings

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kairo! definitivno place to go!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness