Vilkacis: Beyond The Mortal Gate

Recenzija izdelka
30. 5. 2018 - 19.00

Psychic Violence, 2018

 

Tokrat v Tolpi bumov recenzentsko predstavljamo novo ploščo projekta Vilkacis iz ZDA. Plošča Beyond The Mortal Gate je izšla pri založbi Psychic Violence v začetku aprila. Trenutno jo je mogoče dobiti le v obliki vinilnega formata.

Vilkacis je projekt multiinstrumentalista Mika Rekevicsa, ki na plošči odigra vse inštrumente in odpoje vse verze. To na black metal sceni sicer ni nič posebnega. Mike je bil v preteklosti član atmosferičnih Fell Voices, trenutno pa igra z Yellow Eyes iz New Yorka, kjer tudi domuje. Nekakšnemu nadaljevanju projekta Fell Voices sledimo z bendom Vanum, duom Rekevicsa in Kyla Morgana, ki igra tudi v zasedbi Ash Borer. Ko že omenjamo Fell Voices in Ash Borer, seveda ne moremo mimo dejstva, da sta oba benda s koncem prejšnjega desetletja pustila izjemen pečat na ameriški black metal sceni. Oba sta takrat predstavljala specifično atmosferično strujo black metala, ki je nastala z bendi, kot so Leech ali Wolves In The Throne Room. Rečemo lahko, da sta tako Fell Voices kot Ash Borer med pomembnejšimi imeni za žanr v tistem obdobju. Na domačih tleh smo ju imeli možnost poslušati v Menzi pri koritu leta 2013. Nemogoče je pozabiti takratni Mikov nastop, ko je na odru sedel kot bobnar benda Fell Voices. Njegovo živalsko mlatenje bobnov je bilo resnično neizprosno. Poleg neusmiljenega udrihanja pa se je še tako glasno drl, da so mikrofoni za činele lovili tudi njegov glas, ki ga je bilo tako slišati tudi v ozvočenju. Njegova surova energija je takrat preplavila celotno Menzo.

Vzdušje, kot smo ga doživeli takrat, je bilo projicirano tudi na njegov prvenec The Fever Of War, izdan leta 2014. Po izdajah na kaseti in vinilu za različne založbe v naslednjih letih je šel projekt Vilkacis v hibernacijo, oziroma se je počasi - umaknjen od pogleda javnosti - razvijal dalje, v to, kar predstavljamo danes. Beyond The Mortal Gate je plošča, ki utelesi človeško silo in povezano silovitost black metala.

Produkcija te plošče je zavestno surova, a ne toliko, da bi jo označili kot lo-fi black metal. Kljub vsemu je to studijska plošča, posneta na trak. Gre za primitiven in prvinski black metal. Založba Psychic Violence izdelek opiše s stavkom black metal kot duhovna vojna. Mike v žanrskem smislu vsekakor potuje po svetu evropskega black metala. Skuša ustvariti vzdušje, kakršnega podajajo helenistični black metal bendi ali finska scena. Še zmeraj pa močno spominja tudi na kaskadski black metal bendov, kot sta Addaura ali Alda. Bistvena razlika do naštetih pa je, da se Vilkacis strogo drži minimalizma, iz katerega povleče kar največ. Kitarske melodije, ki nam vlivajo občutja triumfa, so stalnica skladb, a niso dominantne. Prav ti trenutki plošče Beyond The Mortal Gate se najmočneje vtisnejo v spomin. Silovitost se stopnjuje čez celotno ploščo, čeprav je intenzivnost skladb izjemna že od samega začetka. Katarzičen trenutek se zgodi z drugo polovico plošče, v skladbi Boundless Spell Of Realization. Tej nato sledi še najdaljši naslovni komad. Besedila so tu tipična Mikova, z močnim poudarkom na abstrakciji in duhovnosti. Tematike se dotikajo časa, nesmrtnosti, nastanka človeka in tako dalje.

Beyond The Mortal Gate je plošča, ki v svoji enostavnosti vsekakor zadovolji poslušalca oziroma privrženca black metala stare šole. Če se ozremo na material s plošče z distance, bi lahko rekli, da ne gre za naporno poslušanje in da zato plošča lahko deluje tudi kot uvod v blackmetalsko podzemlje. Vendarle pa gre gotovo za odličen album, ki nas potegne vase in nas ne spusti do konca trajanja. Gre za ploščo, ki jo vpijamo v celoti, čeprav je relativno dolga.

 

VILKACIS live at Saint Vitus Bar, Jan. 4th, 2014
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

respect.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.