Avtorice v manjšini

Aktualno-politična novica
15. 6. 2018 - 7.05

Ženske predstavljajo manjšino na področjih znanosti, tehnologije, inženirstva, matematike in medicine. Prevlada moških je očitna predvsem na višjih položajih. Do sedaj je več študij pokazalo, da se razmerje med spoloma sicer izboljšuje skozi čas in da se torej delež žensk na prej omenjenih področjih povečuje. Vendar nas ta informacija lahko zavede, saj daje optimistični občutek, da se bo razmerje kmalu popravilo v prid ženskam. Zato bomo danes poročali o raziskavi, v kateri so se znanstvenice in znanstveniki vprašali, kdaj bomo dosegli enak delež avtoric in avtorjev znanstvenih člankov na teh področjih.

Raziskovalna skupina je na podlagi imena predpostavila spol šestintridesetih milijonov avtoric in avtorjev znanstvenih člankov iz iskalnega sistema Pubmed in portala elektronskih preprintov arXiv. Vključeni članki so bili objavljeni v zadnjih petnajstih letih in v več kot 6000 znanstvenih revijah, ki pokrivajo večino področij znanosti, tehnologije, inženirstva, matematike in medicine. S pomočjo računalniških metod so natančno izračunali delež avtoric in avtorjev ter stopnjo, s katero se razmerje med spoloma spreminja skozi čas.

Ugotovili so, da so nekatera področja že zelo blizu enakemu številu avtoric in avtorjev. Spet druga področja bodo s trenutno hitrostjo spreminjanja razlike v deležu avtoric in avtorjev za dosego enakosti potrebovala še nekaj generacij. Glede na njihovo napoved se bo delež žensk najpočasneje povečeval na področjih kirurgije, računalništva, fizike in matematike. Spodbudno pa je dejstvo, da niso nikjer opazili upada števila avtoric.

Diskrepanca v številu avtoric in avtorjev je še posebej velika na pozicijah, ki so povezane z višjim položajem. Veliko žensk je navedenih na prvem mestu v znanstvenih člankih, malo žensk pa na zadnjem mestu. Delež avtorjev je občutno višji tudi pri člankih z le enim avtorjem in pri vabljenih prispevkih. Ocenili so, da so moški približno dvakrat bolj pogosto povabljeni s strani revij, da objavijo prispevek. Delež avtoric v člankih, objavljenih v prestižnih revijah, je na splošno manjši. Zanimiv je tudi podatek, da je delež avtoric znanstvenih člankov manjši v državah z visokim BDP-jem, še posebej v Švici, Nemčiji in na Japonskem, v primerjavi z državami z nižjim BDP-jem.

Raziskovalna skupina zaključuje, da so potrebne dodatne spremembe v izobraževalnem sistemu, mentoriranju in akademskem objavljanju znanstvenih člankov, da bomo dosegli enak delež avtoric in avtorjev člankov na področjih znanosti, tehnologije, inženirstva, matematike in medicine. Poleg tega je treba zagotoviti tudi enake resurse na delovnem mestu, enakopravnost v procesu zaposlovanja, si prizadevati za enak delež vabljenih govornic in govorcev na konferencah ter vsem omogočiti enak dostop do neformalnih profesionalnih mrež.

Diskriminacija na podlagi spola moti Angeliko.

 

Vir slike: https://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Vitoria-University-Library-food-scie...

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ženske imajo v povprečju drugačne preference od moških zaradi biologije.

Zato sledi, da če ni na vsakem družbenem področju reprezentacija žensk in moških polovična, še ne pomeni nujno, da je vzrok pojava diskriminacija žensk ali moških na podlagi spola.

Debilnost družbenega determinizma ponemumlja celotne generacije družboslovcev in humanistov.

bolnikov mora biti pol pol, umira se pol- pol izmenično ob isti uri itd

lol

Pa ne gre samo za spolne organe. Možgani žensk in moških niso enaki zaradi evolucije.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness