Stranka modernega Mira Cerarja

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 6. 2018 - 16.00

Današnji pogled na spletne strani Stranke modernega centra, na katerih je kot še naprej veljavni statut samo po sebi dovolj povedno objavljen kar statut Stranke Mira Cerarja, pove, da so bili v stranki za razliko od samega do včeraj še podpredsednika stranke Milana Brgleza na njegovo izključitev že vnaprej pripravljeni. Formalno se je Milana Brgleza kot pravzaprav edinega rivala in tekmeca iz stranke, ki jo je nekdanjemu prijatelju Miru Cerarju pomagal soustanoviti in za katero je nenazadnje nepreklicno zastavil tudi svoj prej ne glede na desne ali morebitne samooklicano leve vlade politično neomadeževan akademski ugled poznavalca mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, iz Stranke modernega centra zaradi nespoštovanja odločitev organov stranke eliminiralo na včerajšnji seji Izvršnega odbora, katerega član je že po funkciji kot podpredsednik stranke tako ali tako bil. Danes in dan kasneje pa na spletnih straneh Stranke modernega centra, pa čeprav tako določa še naprej tam objavljeni statut Stranke Mira Cerarja, zastonj iščemo podatek, da ima stranka tako podpredsednico kot podpredsednika.

Milan Brglez je kot od včeraj nekdanji član SMC, njen podpredsednik in s tem tudi član izvršnega odbora SMC danes na posebni tiskovni konferenci lahko le potrdil, da je šlo za vnaprej načrtovano in režirano politično likvidacijo njega kot pravzaprav edinega političnega predstavnika Stranke Mira Cerarja in pozneje modernega centra, ki se je javno in včasih bolj ter včasih manj argumentirano vsaj nekoliko postavil po robu tako Miru Cerarju kot njegovim političnim svetovalcem, ki iz ozadja še naprej vlečejo niti njegovih domnevno suverenih potez. Ker se je Brglez kot demokratična protiutež v minulem mandatu v Stranki modernega centra in ob boku Mira Cerarja politično profiliral prav ob najtežjih in pogosto prav nič moderno centrskih ampak povsem nacional-socialističnih političnih odločitvah, denimo ob noveliranju Zakona o tujcih, za katero so Vlado Mira Cerarja brez izjeme kritizirale vse za področje varovanja človekovih pravic relevantne inštitucije, jih v domačem političnem prostoru ni bilo malo, ki so verjeli, da je ta igra orkestrirana, saj je bila v prid tako samemu Milanu Brglezu in Miru Cerarju kot tudi celotnemu imidžu domnevno notranje dinamično demokratične partije, kot se je pred ostalimi strankami rada postavljala prav SMC.     

Toda tisti, ki so včasih domnevno dvotirnost v stališčih vrha stranke SMC, ki pa je nenazadnje brez veliko zadržkov ob politični štangi glasov poslancev DESUS in SD po tekočem traku potrjevala vse tudi po mnenju Milana Brgleza sporne zakonske predloge, dojemali kot izraz politične premetenosti, s katero se ta domnevno sredinska stranka modernega centra poskuša dobrikati volilnim glasovom tako na levem kot na desnem političnem polu, so, smo danes razočarani, saj Stranka Mira Cerarja oziroma njeni pravi voditelji pač niso vsaj tako politično premeteni. Nenazadnje to ponovno potrjuje tudi odziv Milana Brgleza, ki je nenazadnje na listi SMC bil kot poslanec izvoljen tudi v ta komaj dobro začeti državnmozborski mandat. Čeprav izvršni odbor in s tem stranka sploh ni predstavila, katere točno odločitve naj bi včeraj soglasno izključeni inkriminiranec kršil, je ta pred zbrano sedmo silo trobil državotvornega diskurza potožil, da je Miro Cerar gotovo kršil več sklepov izvršnega odbora SMC, kot jih je on sam. In da – in v tem se nekoliko pa le razgalja vsa pobalinska narava političnih ravnanj in odklonilnih ločenih mnenj Milana Brgleza tekom zadnjega mandata Mira Cerarja – da ostaja član poslanske skupine SMC-ja, saj da ga od tam pravzaprav ni mogoče izključiti.

Čeprav se glede na prve politične odzive že ve, da Milan Brglez prav dolgo ne bo vztrajal kot grdi raček v poslanski skupini stranke, ki ga je iz svojih vrst nenazadnje včeraj na seji izvršnega odbora izključila, saj se mu že na veliko prilizujejo iz poslanske skupine Socialnih demokratov, posamezni v poslanski skupini Levice pa menijo, da bi si s to kadrovsko okrepitvijo in glasom več tudi sami še nekoliko popravili rejtinge in pogajalska izhodišča za morebiten vstop v kako koalicijo. Toda tako to gre. Golo politično dejstvo ostaja, da smo ob včerajšnji eliminaciji Milana Brgleza iz Stranke modernega centra in kroga slepih sledilcev Mira Cerarja več kot o samemu Milanu Brglezu, ki bo to svojo eliminacijo tako ali tako že kako vnovčil, izvedeli o Stranki in liku ter delu samega Mira Cerarja. Toda naj bi si Miro Cerar in njegovi politični svetovalci ter oprode to še tako želeli, Miro Cerar na Slovenskem pač nikoli ne bo tako moderen, kot so lahko pri nas Janez Janša in/ali Viktor Orban in Sebastjan Kurz v soseščini.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z Mirom Cerarjem in njegovimi strategi, ki so z izključitvijo Milana Brgleza iz SMC nakazali, kako moderna bi si želela ta stranka res postati, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Dajmo se o demokraciji raje podučiti od kakšnega norega levičarja, ki zagovarja kaos neposredne demokracije.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness