KAJ JE TEGA TREBA OFF

Aktualno-politična novica
6. 7. 2018 - 15.00
 / OFF

Kamboška vlada je sprejela novo direktivo o regulaciji spletnih medijev, domnevno z namenom boja proti lažnim novicam. Vsi spletni mediji se morajo od danes naprej registrirati pri ministrstvu za informacije, nova direktiva pa za objavo lažnih novic predvideva tudi zaporno kazen do dveh let ali finančno kazen v višini 854 evrov. Nova direktiva stopa v veljavo nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami, na katerih bo po vsej verjetnosti povedel aktualni predsednik vlade Hun Sen. Njegova vlada je že leta 2017 pričela z vojno proti neodvisnim medijem. Septembra lani je enega od največjih neodvisnih medijev, Phnom Penh Post, kupil malezijski investitor, povezan z aktualnim predsednikom vlade. Sledila so odpuščanja in protestni odstopi skoraj vseh nekdanjih urednikov in novinarjev. Letos maja je vlada pritiske na kamboške medije stopnjevala in med drugim uvedla blokado medijev in uporabnikov socialnih omrežij, ki jih smatra kot grožnjo za nacionalno varnost.

Ameriška vlada bo otroke migrantov, ki so bili na meji ločeni od staršev v okviru politike ničelne tolerance, ponovno združevala s starši na podlagi testov DNK. Prav tako bodo ocenjevali roditeljsko sposobnost vsakega od staršev, preden bodo ponovno združeni s svojimi otroki. Ameriška vlada je še do prejšnjega tedna zatrjevala, da je otrok migrantov, ki so bili na meji ločeni od staršev, okoli 2300, ta teden pa se je število povečalo na tri tisoč. Okrožni sodnik Dana Sabraw je razsodil, da mora vlada vse otroke, ločene od staršev na meji, ponovno združiti s starši do 26. julija. Uradniki bodo preverjali vse domnevne roditeljske odnose tudi na podlagi rojstnih listov in ostalih dokumentov. Kaj se bo zgodilo v primeru, da starš, naveden na rojstnem listu, ni biološki starš otroka, ni jasno.

Na Japonskem so usmrtili sedem članov kulta Aum Shinrikyo, ki je leta 1995 na podzemni železnici v Tokiu izvedel napad s sarinom, v katerem je umrlo 13 ljudi. Med usmrčenimi je tudi bivši voditelj kulta Shoko Asahara, ki je odredil napad, da bi z njim preusmeril pozornost organov pregona od preiskave sedeža kulta. Kult, katerega ime lahko prevedemo kot “Vrhovna resnica” in ki je bil ustanovljen leta 1985, je širil prepričanje, da bo v kratkem prišlo do apokaliptičnega spopada med silami reda in kaosa, zaradi česar so zbirali večje količine orožja, tudi kemičnega in biološkega. Na svojem vrhuncu je imel na Japonskem več kot 10.000 pripadnikov, 30.000 pa še v nekaterih republikah bivše Sovjetske zveze. V njihovih napadih je umrlo 27 ljudi, po posredovanju vojske in obsežni akciji leta 1995 so ujeli in zaprli člane vodstva, kult pa je bil prepovedan in klasificiran kot teroristična organizacija. Za napad v Tokiu je bila večini vpletenih leta 2004 prisojena smrtna kazen z obešanjem.

Saudova Arabija je Bosni in Hercegovini namenila dva milijona dolarjev v sklopu dogovora, po katerem Bosna skladišči in skrbi za odvečno orožje in strelivo, ostalo po balkanskih vojnah med letoma 1992 in 1995. Program, pomenljivo imenovan “Explode plus”, je namenjen vzpostavljanju in varnemu skladiščenju več kot 17.000 ton orožja in eksploziva na 12 lokacijah po državi. Poleg Saudove Arabije program podpirajo še Nemčija, Nizozemska, Norveška, ZDA, EUFOR in Program združenih narodov za razvoj, pri čemer mu je Saudova Arabija letos že drugič namenila večjo donacijo. Slednje gre razumeti v kontekstu vse večjega obsega izvoza tega orožja iz Bosne v Saudovo Arabijo vse od začetka konflikta v Siriji in Jemnu. Končna destinacija orožja iz Bosne in Hercegovine pa so s strani Savdijcev podprte oborožene skupine v omenjenih konfliktih.

Avstrija je #ProBorders
 / 27. 6. 2018

Avstrijski premier Sebastian Kurz in nemški notranji minister Horst Seehofer sta po sestanku na Dunaju oznanila, da Avstrija ne bo več obravnavala prosilcev za azil, ki jim je na meji med Avstrijo in Nemčijo zavrnjen vstop v državo. Vračali jih bodo neposredno v prvo državo, kjer so zaprosili za azil, natančneje Grčijo, Španijo ali Italijo. Sporazum določa, da se prosilce za azil, registrirane v drugih državah, v 48 urah sprocesira v policijskih objektih, in ne ločenih tranzitnih centrih. To bo veljalo za vse, ki jih ni mogoče spraviti do letališča v Münchnu, od koder bi jih vrnili v državo, kjer so prvič zaprosili za azil. Dogovor je tudi formalno konflikt znotraj nemške vladajoče koalicije med Seehoferjem, predsednikom Krščanske socialne Unije na Bavarskem in kanclerko Angelo Merkel, ki tej spremembi v osnovi ni bila naklonjena.

Ustavno sodišče je zavrnilo ustavno pritožbo svojcev pokojnega predsednika republike Janeza Drnovška, ki so zahtevali odstranitev njegovega kipa v Zagorju ob Savi. Kip tako ostaja na svojem mestu, prav tako bo mestni park v Zagorju še naprej lahko nosil njegovo ime. Doprsni kip so v Zagorju odkrili avgusta 2008, po Drnovšku pa so poimenovali tudi mestni park. Drnovškovi svojci se s tem niso strinjali iz pietetnih razlogov ter so pozvali k premišljeni uporabi njegovega imena. A občina tega ni upoštevala, zato se je Drnovškov sin Jaša obrnil na sodišče.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

tak je prav!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.