Z deljenjem proti monopolom

Okrogla miza, intervju ali pogovor
4. 9. 2018 - 18.00

Z Justusom Haucapom smo govorili ob robu Evropskega foruma v tirolski vasi Alpbach. Justus Haucap je direktor Inštituta za ekonomijo konkurence v Dusseldorfu in nekdanji predsednik nemške protimonopolne komisije. V raziskovalnem in praktičnem delu se izdatno posveča monopolom v digitalni ekonomiji - Googlu, Facebooku in podobnim.

O porasti monopolov in razlogih zanj
 / 13. 11. 2017

Digitalna ekonomija sloni na zbiranju, analizi in uporabi podatkov o uporabnikih. Eden glavnih dejavnikov, ki digitalno ekonomijo potiskajo v smer monopolov, je tako monopolizacija podatkov. Morebitni konkurenti, ki bi želeli vstopiti na trg, pač nimajo dostopa do množice zbranih in analiziranih podatkov, ki jo hranijo obstoječi monopoli, zato težko predstavijo konkurenčen produkt. Justus Haucap rešitev za ta problem vidi v deljenju podatkov. Če bi monopolna podjetja zbrane podatke v agregatni in nepersonalizirani obliki delila s konkurenco bi ji olajšala vstop na trg. O tej zamisli; o evropski direktivi, ki ureja varovanje podatkov, znani pod kratico GDPR in o drugih morebitnih rešitvah problema monopolizacije podatkovne ekonomije se pogovarjamo v tokratnem intervjuju. 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Podatki, podatki, podatki. Zbiranje podatkov, hramba podatkov, obdelava podatkov, preprodaja podatkov. Podatkovni monopoli, podatkovna konkurenca. Svet je zbirka podatkov, človek je zbirka podatkov. Statistika, tortice, stolpčki, hribčki in dolinice. Algoritmi, optimizacija, avtomatizacija, robotizacija, transparentnost človeka. Slovenija bo digitalna in vsak Slovenec bo postal elektronska identiteta v oblaku, država pa bo dostopna iz uporabnikovega naslonjača, pravi naš novi minister za javno upravo. In vse bo "operativno"!

resulted
http://withoutdoctorsprescription.com - rsa anti-fraud center
hengelas
<a href="http://withoutdoctorsprescription.com">rsa anti-fraud command
</a> informalista
henryho

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.