Gdje Dunav škole ne bo

Aktualno-politična novica
24. 10. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Projekt Interkulturne šole Dunav v Vukovarju ob hrvaško-srbski meji, kjer bi se po enakem učnem načrtu šolali tako srbski kot hrvaški učenci, je po vsej verjetnosti popolnoma padel v vodo. Vukovar je utrpel hudo škodo med vojno na Hrvaškem v devetdesetih letih. Za razliko od preostalih območij, ki so bile pod nadzorom za časa vojne pod nadzorom separatistov, Vukovar ni bil vrnjen pod nadzor Republike Hrvaške z uporabo sil, pač pa z mirovnim dogovorom. Za razliko od preostalih območij tako iz Vukovarja ni bilo pregnano srbsko prebivalstvo.

Vukovar in skorajšnje ponovno hrvaško-srbsko sošolstvo.
 / 4. 6. 2014

Trenutno se vukovarski otroci šolajo po dveh različnih učnih načrtih, eden od njiju je namenjen srbskim in drugi hrvaškim otrokom. Ambiciozni projekt interkulturne šole v Vukovarju je bila z 1,3 milijona evrov pripravljena podpreti norveška vlada.

Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović je leta 2014 sklenil dogovor z norveško vlado v okviru sklada EEA. Poleg Norveške bi skupno okoli dva odstotka sredstev donirala tudi Lihtenštajn in Islandija. Ministrstvo znanosti in izobraževanja je šoli že podelilo dovolilnico in sestavilo poseben učni načrt za integrirani pouk. Na ministrstvu so za potrebe nove šole izobrazili več deset učiteljev. Šola ima že eno leto in osem mesecev ravnatelja, toda nobenega učenca. Do sedaj je bila z norveškimi sredstvi zgrajena ena od dveh načrtovanih stavb, pogodbeni roki za dokončanje projekta pa so se iztekli aprila 2017.

Novinar Nikola Patković iz hrvaške podružnice spletnega portala Euractiv razloži idejo ambicioznega norveškega projekta:

Izjava

Do sedaj je bila v okviru projekta zgrajena le stavba za predšolsko vzgojo, tako da so na šoli za šolsko leto 2018/2019 razpisali le predšolski program. Pomanjkanje interesa med starši je formalno tudi razlog, da integriran pouk v Vukovarju še ni stekel, razloži Patković:

Izjava

Po neuradnih podatkih je po prijavnico za vpis v predšolski program prišel točno en starš, ki pa na koncu niti ni oddal izpolnjene vloge. Stavba, opremljena s pametnimi tablami, interaktivnimi igračami in sodobnimi igrali, bo tako še naprej samovala.

Izjava

Norveška sedaj od Hrvaške vlade zahteva vračilo stroškov, ki jih je v prvo stavbo že vložila, in sicer 390 tisoč evrov, pove norveška veleposlanica v Zagrebu, Astrid Versto.

Izjava

Z dogovorom določeni rok se je iztekel aprila 2017. Hrvaški v tem času ni uspelo niti vpisati učencev niti zgraditi obeh predvidenih objektov, kar norveška veleposlanica obžaluje:

Izjava

22-obletnica padca Vukovarja.
 / 18. 11. 2013

Ideja o integriranem pouku se v Vukovarju vali že od leta 2003. Takrat je nevladna organizacija Nensen - center za dialog pričela s snovanjem projekta v organizaciji z Ministrstvom za znanost in izobrazbo. Uradno projekt podpira tudi občina Vukovar, sedanji župan Ivan Penava iz stranke HDZ pa trdi, da so bili v podporo projekta prisiljeni.

Izjava

Glavni nasprotnici projekta sta predvsem stranki HDZ in Samostojna demokratska srbska stranka.

Izjava

Patković izpostavi, da bi za oglaševanje in promocijo novega šolskega programa na Interkulturni šoli Dunav moralo poskrbeti tudi ministrstvo za znanost in izobraževanje.

Izjava

Približno deset kilometrov stran od naselja Borovo, na Voćarski ulici 1, stoji najboljši približek multietnične izobraževalne ustanove, Osnovna šola Nikole Andrića. Trenutno šola s prerešetano fasado, sumljivimi luknjami v tleh, splošnim pomanjkanjem sredstev in z zaprtimi vrati čaka na obnovo s strani Ministrstva za znanost in izobraževanje. V šolskem letu 2017/2018 je bilo v Osnovno šolo Nikole Andrića vpisanih 127 otrok, ki so obiskovali pouk v hrvaščini, in 101 otrok, ki je obiskoval pouk v srbščini. Pouk za hrvaške in srbske učence poteka po ločenih učnih načrtih pa tudi v ločenih izmenah, tako da en teden dopoldanski pouk obiskujejo srbski učenci in popoldanskega hrvaški, drugi teden pa se izmene obrnejo. Učenci trenutno v pričakovanju obnove šole obiskujejo pouk na sosednji Osnovni šoli Antuna Bauerja.

Julija letos je hrvaška vlada potrdila spremembe Zakona o vzgoji in izobraževanju v osnovnih in srednjih šolah, ki državi omogoča financiranje obnove srednjih šol. Prej so lahko bile obnove šol financirane samo iz občinskih sredstev. S sprejetjem zakona je ministrica za znanost in izobrazbo Blažena Divjak zagotovila okoli dva milijona evrov za obnovo vukovarske Osnovne šole Nikole Andrića.

Hrvaška vlada, Ministrstvo za znanost in izobraževanje ter vukovarska občina imajo tudi brez norveških sredstev načeloma možnost, da se odločijo, da bodo projekt Interkulturne šole Dunav izvedli do konca. Vukovarski župan Ivan Penava v zanj značilnem slogu pravi, da sam o izvedbi projekta nima nič več povedati. Stvari so po njegovem mnenju sedaj v rokah strokovnjakov.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Tuga čemer jad i bol

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness