Drugi radio

Kulturna ali glasbena novica
14. 12. 2018 - 15.10

Lepo pozdravljeni v Kulturnih novicah, v katerih se bomo tokrat posvetili glasbenemu teoretiziranju. V ciklu predavanj o godbenih žanrih - bolj ali manj smiselnih in bolj ali manj navadnih - pod imenom Drugi radio bo danes ob peti popoldanski uri potekalo že tretje predavanje, tokrat na Vodnikovi domačiji.

Predavanja Drugega radia so se pričela izvajati letos aprila v Pritličju, ko je glasbeni urednik Radia Študent Žiga Pucelj na mizo vrgel vaporwave in z vilico brskal po njegovih glasbenih vsebinah in stilskih značilnostih. V drugem spomladanskem valu je sodelavec taistega radia, ki ga imate ravnokar prižganega, Jernej Trebežnik, z veliko žlico zajel R'n'B in nas tako uvedel v del izvajalcev majske Druge godbe. Na splošno je Drugi radio zastavljen kot didaktični program, ki ga izvajajo mlajši in veteranski sodelavci radia in bo poleg rednih predavanj na festivalu Druga godba v prihajajočem letu ponudil tudi delavnico glasbene kritike.

Stičišče tem današnjih dveh predavanj lahko najdemo v naslavljanju političnega v glasbi. Miha Zadnikar in Igor Bašin se bosta vsak s svojega konca posvetila dvajsetemu stoletju in ga v debati s publiko prevedla v sodobnost. Zadnikar bo pričel na začetku stoletja in se ustavil pri letu 1968. Predavanje nosi naslov Politično v besedilu / politično v glasbi. Več o vsebini nam je povedal avtor sam.

izjava

Zadnikar bo prek mejnikov let 1918 in 1968 pokazal, da se morda revolucionarnost, ki jo v sodobnosti tako lahkotno pripisujemo glasbi sami, dogodi povsem neodvisno od političnosti trenutka. Kaj je s političnim nabojem, ki ga pripisujemo glasbi preteklih obdobij?

izjava

Drugo predavanje, naslovljeno Bori se za svojo glasbo, bo izvedel Igor Bašin - BIGor. V njem se bo posvetil časovnemu obdobju sedemdesetih let, kako točno, pa pove predavatelj sam.

izjava

S čim se bo še ukvarjal?

izjava

Vabljeni torej na diskusije o glasbi v Vodnikovi domačiji.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Se bo snemal in kdaj kasneje predvajal na radiu?,

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness