OFFar al Bašir

Aktualno-politična novica
20. 12. 2018 - 15.00
 / OFF

Idlib
Turčija si želi zagotoviti pogajalsko izhodišče pri probolemi s Kurdi.
 / 9. 10. 2017

Dva tisoč ameriških vojakov je začelo z umikom iz Sirije, potem ko je predsednik Donald Trump oznanil, da je Islamska država, glavni razlog za vojaško intervencijo, premagana. Nestrinjanje z umikom so med drugim izrazili v predsednikovi republikanski stranki, saj naj bi imela Islamska država še vedno pod nadzorom del ozemlja. Umik postavlja kurdske borce, ki se zanašajo na vojaško pomoč ZDA, v negotov položaj, sploh v luči nedavnih izjav turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki grozi z novo vojaško intervencijo proti Kurdom v Siriji.

Ameriška centralna banka je ponovno zvišala obrestno mero za 0,25 odstotka, na ciljno vrednost med 2,25 in 2,5 odstotka. Banka obrestne mere sicer viša že zadnja tri leta, saj so bile med letoma 2008 in 2015 zaradi spodbujanja rasti gospodarstva na zgodovinsko najnižji ravni. Višje obrestne mere centralne banke podražijo izposojo denarja v gospodarstvu, vendar stabilizirajo cene in nižajo inflacijo. Vlada Donalda Trumpa, navdušena nad rastjo borznih indeksov, nasprotuje višjim obrestnim meram zaradi strahu pred slabšo gospodarsko sliko. Banka je sicer obljubila, da bo zvišanja obrestnih mer naslednje leto upočasnila.

V sudanskem mestu Atbara so protestniki zažgali urad vladajoče stranke predsednika Omarja Al Baširja, ki vlada že od leta 1989. V mestu so razglasili izredne razmere in uvedli policijsko uro. Protivladne demonstracije trajajo, odkar je država v začetku leta 2018 prenehala uvažati žito z namenom spodbujanja konkurenčnosti domačih proizvajalcev. To je ceno kruha v nekaj mesecih potrojilo. Vlada je na dvig cen odgovorila s 40-odstotnim zvišanjem subvencije za hrano, kar pa ni zadostovalo za umiritev razmer. Država se spopada s hudo gospodarsko krizo in skoraj 70-odstotno inflacijo, ki ju je še poslabšala odcepitev Južnega Sudana. Protesti proti vladni cenovni politiki so izbruhnili že januarja, a jih je vlada zatrla.

Dinamo iz Vranja, srbski superligaš s skrajnega juga Srbije, je zimski prestopni rok začel z okrepitvijo v upravi. Za podpredsednika so namreč izvolili Aleksandra Vuksanovića, ki ga ljubljanski študentje bolje poznamo pod umetniškim psevdonimom Aca Lukas. Superzvezdnik turbofolka je bil že funkcionar nogometnih klubov Timoka iz Zaječara, Bežanije in Crvene zvezde. Vodstvo Dinama v pevčeve sposobnosti polaga vse svoje upe, saj se klub trenutno nahaja na zadnjem mestu Superlige, zaradi finančnega primanjkljaja pa igrajo domače tekme na stadionu nogometnega kluba Radnik v 40 kilometrov oddaljeni Surdulici. V Srbiji še vedno pomnijo tihi propad nogometnega kluba Obilić, potem ko ga je po smrti predsednika uprave Željka Ražnatovića - Arkana prevzela njegova turbofolk žena Svetlana, tako imenovana Ceca.

Novi guverner Banke Slovenije je po glasovanju v državnem zboru postal Boštjan Vasle. Vasle je dolgoletni direktor Urada za makroekonomske analize in je po besedah predsednika Boruta Pahorja sodeloval pri vseh ključnih finančnih izzivih v Sloveniji v zadnjih 15 letih. Ravno to dolgoletno sodelovanje pri napakah in nepravilnostih v slovenskem bančništvu so mu očitali poslanci Levice, ki so na tajnem glasovanju glasovali proti. Poslanci LMŠ, SAB in DeSUS so kandidata podprli, ostale poslanske skupine pa se do kandidata niso javno opredelile, zato je bil rezultat glasovanja negotov.

Po treh letih vodenja Družbe za upravljanje terjatev bank oziroma tako imenovane slabe banke je odstopil direktor Imre Balogh. Kot uraden razlog za njegov odstop DUTB navaja osebne razloge, saj naj bi bil Madžar po petih letih bivanja v Sloveniji razpet med delom in družino. Neuradno je bil prisiljen v odstop zaradi ugotovitev interne revizije, ki je pred kratkim odnesla tudi predsednika nadzornega odbora Miho Juharta. Šlo naj bi za nepravilnosti in neupoštevanje internih aktov družbe pri prodaji zemljišč za gradnjo švicarske tovarne Lonstroff v Logatcu. Balogh bo z opravljanjem funkcije, ki mu mesečno prinaša preko 16 tisoč evrov bruto, končal januarja, do imenovanja njegovega namestnika pa bosta nalogo opravljala preostala izvršna direktorja.

V državnem zboru je bil sprejet interventni zakon, s katerim bo država začasno uredila ravnanje z odpadno embalažo in nagrobnimi svečami. Država bo tako prevzela odgovornost za odpadke podjetij, ki na letni ravni ne proizvedejo več kot 15 ton odpadkov in jim do sedaj odvoza ni bilo treba plačevati. Hkrati si je pridržala pravico, da v prihodnosti za omenjene interventne ukrepe zahteva povračilo stroškov od družb, ki so sicer odgovorne za odvoz in predelavo odpadkov. S temi ukrepi se bo problem preobremenjenosti zbirnih centrov ublažil, Ministrstvo za okolje in prostor ima sedaj eno leto časa, da  sistem upravljanja z odpadki prenovi.

V Sindikatu centrov za socialno delo SINCE 07 so za 9. januar napovedali enourno opozorilno stavko. Razloge navaja Perica Radonjič, predsednik sindikata.

Izjava

Off so pripravili Virant ter vajenca Koruza in Tim.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

je koruza??

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.