Odprta pogajanja na univerzi Columbia

Oddaja
11. 2. 2019 - 16.00

Komentira Jared Sacks. Član Graduate Workers of Columbia. Prav tako doktorski kandidat na Univerzi Columbia na oddelku za študije Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike. Komentira dogajanje okoli odprtih pogajanj z Unvierzo Columbia.

Enajstega decembra so člani organizacijskega odbora Graduate  Workers of Columbia svoje razlike postavili na stran in stopili skupaj, da bi naredili načrt za demokratična pogajanja. To je bila posledica spornega glasovanja, Univerza je namreč ponudila pogajanja pod pogojem, da se delavci odpovejo pravici do stavkanja do leta 2020. Skoraj soglasno, 27 proti ena, je organizacijski odbor podprl odprta pogajanja kot strategijo za dogovarjanje pogodbe z vodstvom Univerze Columbia.

To morda ne zveni kot velika reč, ampak je dejansko ogromna. Odprto pogajanje pomeni, da imajo vsi člani GWC (Graduate Workers of Columbia) pravico, da se udeležijo prav vsakega zasedanja pogajanj. Poleg stavkanja je to naše (nič več skrivno) orožje, ki zagotovi, da pogajanja postanejo prostor, kjer lahko vsi uporabimo svojo družbeno moč in posledično dosežemo, da nadrejeni priznajo naše potrebe kot legitimne.

Odprta pogajanja prinašajo prednost domačega terena in nam omogočajo, da kot delavci k pogajalski mizi prinesemo svoj ključni vir moči - številke. V tekmovalnih športih lahko tekma na domačem igrišču pomeni razliko med zmago in porazom za domačo ekipo. Odprta pogajanja ponujajo premik “stran od navade, da se zanašamo na individualne odnose, in proti zanašanju na kolektivno moč”. Z zavrnitvijo zaprtih, skrivnih sestankov lahko vsak od nas neposredno sodeluje pri pogajanjih o zadevah, za katere nam je mar. Pritisk na pogajalce Columbie in odvetnike se neogibno dviga, saj se bodo morali spopasti s publiko več sto univerzitetnih asistentov in več tisoč drugih, ki bodo iz ozadja temeljito preučevali vsak njihov korak.

Če, na primer, ne bodo ponudili primernega postopka za pritožbo, ki bo vključeval tudi močno zaščito za žrtve spolnega nadlegovanja, bomo to lahko videli z lastnimi očmi in zvišali pritisk za pogajalsko mizo. Lahko bomo aktivirali člane, druge delavce in študente, naj pritisnejo na vodstvo, da se vda zahtevam.

Vendar pa ta pristop ni le dodatna samozavest za pogajalsko mizo, vpliva tudi na vodstvo Columbie tam, kjer so ti najbolj ranljivi - na njihovo potrebo po pozitivnih odnosih z javnostjo. Če se ne strinjajo z našimi zahtevami, ki so povsem razumne in utemeljene - zahteve po dostojni plači, boljših delovnih pogojih, manjšem številu študentov v razredu in priznanju odgovornosti fakultete, ki zlorablja svojo moč - jih to pokaže v slabi luči, še posebej, ker vemo, da je skupnost Univerze Columbia na naši strani.

Šestega in sedmega februarja bo celotna skupina GWC imela interno glasovanje, s katerim bodo izbrali nove člane za pet mest v pogajalskem odboru, zanja se bo potegovalo 12 kandidatov. Osebno sem se odločil, da bom podprl kandidate s kandidatne liste Columbia Academic Workers for a Democratic Union, saj so v prvi vrsti tisti, ki so se trudili, da bi voditelji GWC med pogajanji ostali odgovorni za mandat, ki jim je bil podeljen za transparentna pogajanja.

Zaradi prej naštetega truda se je GWC odločil za referendum o povsem odprtih pogajanjih med bližajočimi se volitvami. To bo razjasnilo, natanko kako predani smo odprtim pogajanjem. Podpora pogajanju, ki je povsem odprto, pomeni zavračanje za javnost zaprtih sestankov, ki potekajo med posamezniki z obeh strani, in privolitev v prepoved počitniških in poletnih pogajanj. Odprta pogajanja bodo zagotavljala transparentnost o odločevalski usodi vseh članov sindikata, hkrati pa bo ta dobil večji nadzor nad upravo Columbie.

V zadnjih letih je vrsta sindikatov izpogajala uspešne pogodbe z odprtimi pogajanji, to vključuje Canadian Union of Public Employees z York University, the Saint Paul Federation of Teachers z University of California in The Union for Graduate Employees z New York University. Vendar pa je največji pokazatelj moči odprtih pogajanj Concord Teachers Association; nekdanja predsednica Merrie Najimy svetuje, da nikoli ne smemo imeti pogovora z vodstvom kje drugje kot za mizo.

In sicer zato, ker je naša moč v kolektivu. S sestanki, zaprtimi za javnost, oziroma s privatnimi pogovori to moč izgubimo in tako dovolimo delodajalcu, da manipulira s situacijo ena-na-ena, ker naši predstavniki nimajo kolektivne podpore članov in javnosti. Najimy jasno daje svojo podporo povsem odprtim pogajanjem. Meni, da je to najmočnejši način pogajanja in da tako dobimo najboljšo pogodbo, kar jih lahko sklenemo.

Nenazadnje pomen odprtih pogajanj ni le, da si priskrbimo spodobne plače in dodatke (čeprav smo še vedno premalo plačani, in to v eni izmed najbogatejših univerz na svetu). Gre za prepoznanje tega, da smo kot delavci del večje skupnosti študentov in neakademskih delavcev. Zagotoviti moramo, da bo prihodnja pogodba upoštevala in priznala, da hišniki in čistilke, pisarniško osebje, univerzitetni asistentje in študentje tako kot vsi trpijo zaradi zlorab na delovnem mestu; vsi potrebujemo boljši neodvisni pritožbeni postopek. Odprta pogajanja moramo uporabiti, da temeljito preiščemo, kako je vodstvo Columbie zlorabilo milijarde dolarjev in preusmerilo denar v nepremičninske posle, kakršen je The Forum, namesto da bi ga porabilo za dejansko poučevanje.

Odprta pogajanja nam pomagajo uvideti, da smo v boju za boljšo Univerzo udeleženi vsi skupaj. Zato šestega in sedmega februarja upam, da se mi bodo člani GWC pridružili pri glasovanju za povsem odprta pogajanja. In ko se bo naš pogajalski odbor na koncu meseca posedel za pogajalsko mizo, bodo za njim sedele stotine študentov in delavcev - vključno z mano.

Komentiral je Jared Sacks. Član Graduate Workers of Columbia. Prav tako doktorski kandidat na Univerzi Columbia na oddelku za študije Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike. Kot dopolnilo naj dodamo, da so šestega in sedmega februarja člani GWC enoglasno izglasovali ZA stalna odprta pogajanja. Sedaj se z Univerzo spuščajo za pogajalsko mizo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kaj je to za eno slabo branje?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness