Rožljanje v onstranstvu

Aktualno-politična novica
Duhovi in čarovnice
1. 11. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Sindikat duhov je za današnji dan napovedal stavko, ki se je pričela že ob ranem jutranjem svitu. Duhovi zahtevajo plačilo za delo, ki so ga do sedaj dolga leta morali opravljati prostovoljno, namreč vsakoletni prihod na svet živih, da bi se jih ti lahko spominjali. Na svojih propagandnih letakih opozarjajo, da s tem šele omogočajo prost dan zemljanom, ki tega jemljejo za samoumevnega, ne vidijo pa truda, ki ga v to vložijo duhovi. Ločeno je protest organiziral Zbor duhov svetnikov in mučenikov, ki nasprotujejo profanizaciji dneva mrtvih in njegovi širitvi na ‘mrtvo drhal’, kot jo imenujejo. Dan spomina je namreč sprva pripadal zgolj mučenikom in svetnikom, zdaj pa pripada kar vsem mrtvim, kar naj bi po njihovem vodilo v proletarizacijo in vulgarizacijo praznika. Obema organizacijama nasprotuje tretja, nedavno ustanovljena organizacija Mlada duhovina, ki svari pred totalitarnimi težnjami obeh prejšnjih in se zavzema za demonkratizacijo praznika.

Napihovanje special
Anonymous
 / 1. 11. 2016

Zahteve stavkajočega sindikata duhov predstavi kralj Klavdij, eden izmed organizatorjev protesta.

Izjava

Stroški prevoza na svet živih so še ena od točk, ki jo v svojih zahtevah izpostavljajo duhovi. Razloži Klavdij.

Izjava

Nekateri duhovi delo med živimi opravljajo tudi izven delovnega časa, torej izven dneva mrtvih, razloži Klavdij, ki je svoj čas tudi sam cele mesece preživel med živimi.

Izjava

Od predstavnikov živih odgovorov na očitke nismo prejeli, saj v času praznika ne dajejo izjav za medije.

Dokončen bankrot podjetja Zastava automobili AD
 / 1. 11. 2016

Stavkajoče so v zahtevah podprle tudi čarovnice, ki v znak solidarnosti organizirajo protestni shod na gori Brocken. Poleg zahtev sindikata so pristavile še nekaj svojih, razloži Morgana, organizatorica protesta.

Izjava

Klavdij se čarovnicam sicer zahvaljuje za podporo, na vprašanje, zakaj ni tudi njihovih zahtev po prenehanju kulturne apropriacije vključil med zahteve sindikata, pa odgovarja:

Izjava

Če sindikat nasprotuje množični širitvi praznika na čarovniško populacijo, pa Zbor duhov svečenikov in mučenikov nasprotuje njegovi širitvi na ostale duhove, ki naj bi s svojo novejšo kulturo krhali tradicijo in veličino starodavnih. Čeprav smo organizacijo prosili za izjavo, je odgovorila, da Radio Študent s svojega skorajšnjega pol stoletja ni dovolj starodaven medij, da bi mu ugodili.

Če pri nekaterih duhovih, predvsem svetniških in mučeniških, torej največ štejeta vera in starodavnost, pa se je ta trend pri nekaterih drugih pred kratkim obrnil. Na duhovitičnem prizorišču se je namreč pojavila mlada organizacija Mlada duhovina, katere vodja gospod Polž je bil ustreljen šele čisto pred kratkim, a že žanje veliko spoštovanje, predvsem med mlajšimi duhovi.

Polž za Radio Študent sicer ni želel dati izjave, saj naj bi radio kazal preveč totalitarističnih teženj. Nam je pa več o nastanku Mlade duhovine in njenih zahtevah razložil anonimni član organizacije.

Izjava

Demonkracija bi nekaterim duhovom sicer gotovo ustrezala, manj pa koristi nekaterim stvarem, ki zaradi svoje nezmožnosti samostojnega gibanja in izražanja ne morejo sodelovati v javnih razpravah, organizirati protestov in podobno. Govorimo o svečah, katerih tegobe se v zadnjem času močno povečujejo, ne da bi jim javnost kakorkoli prisluhnila. Radio Študent, ki slovi po svoji težnji, da bi predstavil tudi zahteve najbolj izkoriščanih in zatiranih, je seveda na dan spomina na mrtve obiskal tudi sveče. S pokopališča Žale se javlja radijska poročevalka s terena.

Izjava

Če podpirate zahteve mrtvih, se jim lahko na protestih pridružite še danes do polnoči. Če umrete kasneje, boste sicer postali duh, a na naslednje proteste boste morali čakati še vsaj eno leto.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

bože mili :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.