Abby Martin

Oddaja
Abby Martin
26. 2. 2019 - 20.00

Združene države Amerike so v zadnjih dveh mesecih močno povečale politični in ekonomski pritisk na z nafto bogato Venezuelo. Prevladujoči medijski diskurz izpostavlja, da venezuelska vlada močno krši človekove pravice, ter da je s svojimi zgrešenimi ekonomskimi odločitvami kriva za nastalo humanitarno krizo v državi.

Aktualno politična redakcija Radia Študent
Chavistični projekt:v kakšnih pogojih je zrasel, kaj je dosegel, kaj ga je zamajalo in kaj ga drži na oblasti?
 / 22. 10. 2017

V današnjem intervjuju ne bomo poskušali razkrinkati polresnic in laži o situaciji v Venezueli, ki jih proizvajajo in/ali širijo množični mediji, ne glede na to da je naša sogovornica - neodvisna novinarka Abby Martin - za to nadvse primerna. Kogar zanima slednje, predlagamo, naj se obrne na portal venezuelanalysis.com in druge progresivne neodvisne medije. S tem se ukvarja tudi Martin v oddaji The Empire Files, v kateri pokriva teme vojne in neenakosti skozi prizmo ameriškega imperializma. Gre za raziskovalno novinarsko oddajo, ki jo financira medijska mreža Telesur.

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019

Martin je tudi članica upravnega odbora Media Freedom Foundation, po naše Fundacija za svobodo medijev. Ta je najbolj znana po Projektu Cenzurirano, ki kritično proučuje medije in zagovarja njihovo svobodo, nasprotuje cenzuri in jo razkriva, promovira neodvisno raziskovalno novinarstvo, medijsko pismenost in kritično mišljenje. V okviru projekta vsako leto izdajo publikacijo sedmih najbolj popačenih ali prezrtih novic. Upamo si trditi, da bo poročanje množičnih medijev o situaciji v Venezueli in njihovo nekritično povzemanje PR-poročil ameriške vlade dobilo svoje mesto v letošnji publikaciji Projekta Cenzurirano.

Pri pritiskih ZDA glede humanitarne pomoči hitro naletimo na protislovnost ameriške zunanje politike. Ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton je odkrito priznal, kako koristno bi bilo za ameriška podjetja vlaganje v venezuelski naftni sektor. Kljub temu pa večinski mediji še vedno povzemajo narativ, ki ga ustvarja krvoločna elita ZDA, zato se obračamo neposredno k medijem in njihovi vlogi v konfliktu med ZDA in Venezuelo.

medijski filtri
Google je v svojem prizadevanju zajezitve lažnih novic spremenil ranginarnje rezultatov iskalnih zadetkov
 / 14. 8. 2017

Poleg lažnih informacij v klasičnih medijih, pa je cenzura zadela tudi socialne medije. Google je že pred časom prilagodil iskalne algoritme, da med rezultati nižje uvrščajo medije, ki se odklanjajo od sredine političnega spektra bodisi na levo bodisi na desno, o čemer smo na Radiu Študent poročali. Mikroblogerska platforma twitter pa je pred kratkim blokirala več kot 2000 računov, ki naj bi bili pro-venezuelsko usmerjeni.

 

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Martin dobro pojasni vlogo opozicijske oligopolije na manjke produktov in višanje infalcij tudi v reportaži pred dvemi leti:

https://www.youtube.com/watch?v=GHc7yegaCmc

SUPER intervju!

Hud intervju! Morda bi ga veljalo transkribirati?

Če me spomin ne vara, je gospodična razširjala teroijo zarote o ameriškem samonapadu 9/11, sicer pa super intervju!

Telesur (stylised as teleSUR) is a Latin American terrestrial and satellite television network headquartered in Caracas, Venezuela and sponsored primarily by the government of Venezuela,[2] with additional funding from the governments of Cuba, Nicaragua, Uruguay, and Bolivia.[3]

RT (formerly Russia Today) is a Russian international television network funded by the Russian government.[4][5]

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness