Status quo avtorskega prava?

Kulturna ali glasbena novica
14. 2. 2019 - 14.47

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. V Strasbourgu potekajo polemične razprave o reformi evropske avtorske zakonodaje. Predlog direktive je bil sicer sprejet septembra lani, a sporna ostajata 11. člen, ki daje spletnim medijskim platformam pravico do zaračunavanja vsake rabe njihovih vsebin, in 13., ki platformam nalaga obvezno preverjanje avtorstva naloženih vsebin.

Romunija, ki od januarja predseduje Evropski uniji, si je za enega izmed glavnih ciljev mandata zadala ravno reformo avtorske zakonodaje, kar naj bi se zgodilo že marca ali aprila. Vendar je proti kompromisnemu predlogu romunskega predsedovanja Svetu Evrope prejšnji mesec glasovalo enajst držav ter tako zaustavilo trilateralna pogajanja med Evropskim parlamentom, Svetom Evropske unije in Evropsko komisijo. Čeprav je sprejetje direktive pred evropskimi volitvami malo verjetno, so včeraj predstavniki romunskega predsedovanja Uniji z Evropskim parlamentom vendarle dosegli načelni dogovor glede osnutka direktive o ureditvi avtorskih pravic. V prihodnjih mesecih pa ga morata potrditi še Svet EU in Evropski parlament.

Iz Strasbourga se nam je s podrobnostmi javila naša sodelavka Pia Nikolič.

Izjava

Nikolič nadaljuje z razlago 11. člena in splošnih konsekvencah direktive.

Izjava

Nikolič za konec problematiko predstavi v luči evropskih volitev.

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Zala.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Upam, da boste v luči zadnjih dogodkov o tej temi še poročali in da se bodo študentje priključili demonstracijam 23. marca, da skupaj ohranimo internet, kot ga poznamo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness