PAZI DREK

Oddaja
25. 1. 2017 - 8.15

 

Komunisti v Zalogu - Jakhljeva ulica

Nekje na južnem koncu urbanističnega in arhitekturnega dejstva, ki se mu reče Zalog, dol pri Ljubljanici, tik pred mostom pri papirnici Vevče, se od Zelenove ulice loči majhna ulica. Ta ulica se imenuje Jakhljeva ulica, s takim čudnim “KH””v prizvoku.

Lepota Jakhljeve ulice je predvsem v tem, da je v nasprotju z nenavadnostjo izgovorjave preprosto enostavna; v njo je samo en vhod, ulica pa se po kakih 200 metrih elegantno zaključi pri park placu pri nekem teniškem igrišču. Na levo in desno – bolj na levo, ker je desno Ljubljanica – se vrstijo primerki bivališč najnaprednejše žive vrste, tudi v podalpju.

 A kje so komunisti iz naslova, se vprašate? Kot bodo pokazala dejstva, prav povsod okoli. Kot ponavadi v zasedi, hje he. No, če začnemo raziskovati, se bomo spustili v sam informacijski vrtinec legend in karakterjev revolucionarnega boja med drugo rusko, začenši s samim Jakhljem Adolfom.

Naš Adolf s svoje ulice, je bil kakopak komunist, kar bo še potrdilo besede našega sodelavca Urha, da se včasih res nima smisla spraševati po kom so poimenovane ljubljanske ulice.
Jakhljeva ulica je seveda obkrožena z ulicami, ki so prav tako poimenovane po večinoma padlih partizanosov. Beremo bližnje ulic in epitafe:

Jakhljeva ulica - Adolf Jakhelj, 1910-1942. Študent, predvojni revolucionar in komunist, 1941 ustanovil Grosupeljsko partizansko četo. Padel pri napadu na Turjak.

Pot heroja Trtnika - Tone Trtnik, roj. 1908 v Zadvoru pri Ljubljani, ustreljen 1942 v Ljubljani; delavec, predvojni revolucionar in komunist, pomemben organizator OF in ilegalne tehnike KPS, narodni heroj.

Skojevska ulica - se preimenuje v: Zelenova ulica - Danilo Zelen, roj. 1907 v Senožečah, umrl 1941 na Mali gori pri Ribnici; borec za osvoboditev Primorske izpod fašistične Italije, član vodstva ilegalne organizacije TIGR.

Berčičeva ulica  - Miha Berčič, 1911-1973, predvojni revolucionar, soustanovitelj Molniške čete, nosilec spomenice 1941. Na njegovo pobudo se je začela prva zadružna gradnja četvorčkov, ki stojijo ob omenjeni ulici.

Grajzerjeva - Albin Grajzer, 1922-1944. Predvojni komunist, med vojno imel pomembne vojaške funkcije in politične dolžnosti v NOV, POS in VOS. 1944 padel kot namestnik komandanta brigade VDV Metnaju nad Stično.
...
Skratka, potreba po poimenovanju ulic je bila očitno svojčas velika. Pomislili bi, da bi šlo za tako vnemo prav pri koncu revolucionarnega početja, a se izkaže, da so večino ulic tega južnega predela Zaloga poimenovali v zgodnjih osemdesetih. Izgleda tudi, da ni bilo nobene ženske poleg; prav vsi so mladi kerlci, ki jim je življenje obrnilo hrbet, partija in narod pa povzdignila v heroje. In mrtvi so za vse hvaležni. Koliko je za ta komunisični britof hvaležen sam Zalog kot naselje, še ne vemo, v tem prispevku pa smo morda začeli raziskovanje Zaloga po čisto ‘partijski liniji’.

Summa sumarum: izven zgodovine ideologij lahko na Jakljevo pridete na tenis. No, ne ravno pozimi - imate pa verjetno dobre možnosti odbiti kakšno žogico v Ljubljanico, se v njej nemara še malce zmočite, se uležete na travo, odprete pivo in občudujete razgled na svoj telefon.  

V Zalog je zabrodil Biga.
 

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ne gre za Zalog

Oi Adi,

res je. Se opravičujem, nisem (še) kleni žabar ;)

FUL hvala za popravek!

Za vse ostale: dodatna poizvedba je pokazala, da se Zalog začne "tm pr krožnem". Opisana Jakhljeva ulica pa se torej nahaja bolj v Kašlju. Vsem prizadetim se opravičujem(o).

Ok. Tle strokovnjaki pravijo, da je to itak geto in je bolj po gengih razdeljen teren. Torej je Jakhljeva bolj v Vevčah.

Pardon še enkrat.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness