deep2nav

 

ob 10.05           

Poslanci Evropskega parlamenta so z veliko večino podprli priporočila posebne preiskave davčnih utaj odbora PANA. Priporočila zajemajo ustanavljanje javno dostopnih lastniških registrov, vzpostavitev regulacij in sankcij za posrednike, ki pomagajo pri agresivnih davčnih napovedih, ter ustanovitev trajnega davčno-preiskovalnega odbora. Na kratko jih povzame poročevalec Jeppe Kofod iz poslanske skupine Socialistov in socialdemokratov.

izjava - Jeppe Kofod

Priporočil, ki jih je potrdil Evropski parlament, je sicer kar 211, sedaj pa je na Evropski komisiji, da na njihovi podlagi pripravi predlog za direktivo. Evropski poslanec Franc Bogovič predstavi, katere probleme za sabo potegnejo davčne utaje.

izjava - Franc Bogovič

Kot posledica nedavnih razkritij dokumentov iz davčnih oaz so finančni ministri Evropske unije predstavili dva seznama držav, ki ne dosegajo davčnih standardov Evropske unije. Na črnem seznamu 17-ih držav ni bilo najti nobene evropske države, Bermudski otoki, Kajmanski otoki in Švica so se znašli na sivem seznamu. Napredek EU na tem področju opiše drugi poročevalec odbora PANA, Petr Ježek, član Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo - ALDE.

izjava - Petr Ježek

V zadnjih trenutkih priprave seznamov so mnoge države poskušale z izognitvijo s seznamov. Roka ni uspelo ujeti Mongoliji in Južni Koreji, kar pa ne zmanjšuje prizadevanj regulatorjev teh dveh držav, da bi ime svoje države umaknili s črne liste. Mongolski finančni minister je že napovedal številne ukrepe, ki bodo državi omogočile umaknitev s seznama in lažje poslovanje s poslovnimi subjekti. Fabrizia Lapecorella, ki predseduje delovni skupini Evropskega sveta za poslovno obdavčevanje, je napovedala, da bi državi lahko s seznama umaknili že v januarju.

Od davkov pa h kebabom. Resolucija, ki nasprotuje odobritvi fosfatnih dodatkov h kebabjemu mesu, ni dobila absolutne večine poslanskih glasov. Za prepoved fosfatov so zmanjkali zgolj trije glasovi. Evropska komisija bo tako lahko dovolila uporabo fosforne kisline in di- ter trifosfate v kebabjem mesu, ne glede na vrsto mesa. Dodatki, ki so agronomom poznani pod kraticami E338 do E452, kebabje meso naredijo bolj kompaktno in primernejše za zmrzovanje ter peko na navpičnih plinskih pečicah.

 

ob 8.05

Voditelji držav članic Evropske unije so se dogovorili o podaljšanju ekonomskih sankcij proti Rusiji. Razlog še vedno ostaja vloga Rusije v konfliktu v Ukrajini in ruska aneksacija polotoka Krim. Sankcije proti Rusiji veljajo v EU že vse od julija 2014. Njihovo podaljšanje je pozdravil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Evropska unija se je zavezala k dvigu sankcij, če bi se uveljavil mirovni sporazum iz Minska.

Zvezna komisija za komunikacije Združenih držav Amerike, krajše FCC, je preklicala ukaz o odprtem internetu iz leta 2015. Odločitev je bila sprejeta s tremi republikanskimi glasovi ZA in dvema demokratskima PROTI. S tem je nevtralnost interneta v ZDA preklicana in ponudniki dostopa do le-tega bodo lahko določali pogoje, pod katerimi njihove stranke lahko dostopajo do interneta. Več ameriških organizacij je že napovedalo, da bo odločitev FCC spodbijalo na sodišču.

Ostajamo na drugi strani Atlantskega oceana. Podjetje Walt Disney je namreč od medijskega tajkuna Ruperta Murdocha odkupilo produkcijsko hišo "21st Century Fox". Kupnina je znašala vrtoglavih 52,5 milijard dolarjev, Walt Disney pa je poleg tega nase sprejel še slabih štirinajst milijard dolarjev Foxovih dolgov. Disney bo z nakupom poskusil konkurirati velikima distributerjema Netflixu in Amazonu, saj bo lahko svoje vsebine distribuiral prek platforme Hulu, katere prevladujoči delež je prevzel z nakupom.

Stavka v Heliosu, o kateri smo poročali v sredo, se je končala z dogovorom med zaposlenimi in vodstvom. Višina božičnice, ki je bila jedro spora, predvsem zaradi intenzivnega dela čez celo leto, se je uskladila na 300 oziroma 500 evrov za različne plačne razrede zaposlenih. K temu znesku bo vodstvo pristavilo še variabilni pribitek, ki znaša 1,5 odstotka letne plačne zaposlenega.

 

*Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega
parlamenta
, ki poteka od septembra 2017 do junija 2018 in ga podpira
Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne
odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za
uporabo podanih informacij v oddaji. *