deep2nav

Britoff mestnega razvoja

Avtor: 
Rina Pleteršek
Tip oddaje: 
BritOFF
Termin: 
3. November 2017 10.05

DESETA

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je odpravil na dvodnevni obisk v Tunizijo, kjer se je sestal s predsednikom tunizijskega parlamenta Mohamedom Enasurjem. Namen Tajanijevega obiska so bili pogovori o migracijah, gospodarstvu in boju proti terorizmu. Predsednik Evropskega parlamenta je Tunizijo izpostavil kot primer dobro delujoče demokratične države in Tunizijce pozval h krepitvi demokracije, ki so jo zgradili. Tajani je pozval tudi k tesnejši navezi med Evropsko unijo in afriško celino in obljubil 40 milijard evrov pomoči Evropske unije Afriki v naslednjem proračunu, kar naj bi po njegovih besedah “spremenilo usodo Afrike in celini vlilo upanje”, konec citata.

Parlamentarni odbori si ponovno prizadevajo ustaviti pretok finančnih sredstev k organizacijam, ki jih smatrajo za teroristične. Da bi preprečili nadaljnje napade in zajezili pretok sredstev, so se poslanci Evropskega parlamenta osredotočili na pranje denarja in organizirani kriminal. Španski poslanec v Evropskem parlamentu Javier [havier] Nart je o pomenu globalnega odziva na teroristična dejanja spisal poročilo. V poročilu predlaga olajšanje izmenjave podatkov o financiranju med obveščevalnimi službami vseh organov pregona znotraj Evropske unije. Evropski poslanci bodo o poročilu glasovali na naslednjem plenarnem zasedanju.

Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve je svoje delegate poslal v Sofijo, da bi preučili stanje na področju zaposlovanja in sociale v Bolgariji. Delegacija se je srečala z vladnimi organizacijami, socialnimi partnerji in člani odbora za delo bolgarskega parlamenta. Posebno pozornost so delegati posvetili preučevanju Evropskega socialnega sklada in pobudam za zaposlovanje mladih.

V Bolgariji so se mudili tudi predstavniki odbora za regionalni razvoj, ki so se na obisku seznanili s projekti za nadaljnji mestni razvoj, financiranimi iz sredstev Evropske unije. Delegati so predstavili integrirani načrt urbanega razvoja Sofije in dobre prakse že zaključenih projektov. Člani odbora so obiskali tudi Sofia Metro, ki je eden izmed najobsežnejših sistemov podzemne železnice v Evropi, muzej na prostem Sofia Largo in med svojimi obiski opazovali razvoj aplikativnih raziskovalnih dejavnosti.

Problematiki mladih so se posvetili tudi v odboru za proračunski nadzor. Na zasedanju so člani odbora obravnavali osnutek mnenja o izvajanju pobude za zaposlovanje mladih v državah članicah. Glavni namen poročila o izvajanju je oceniti delovanje Pobude za zaposlovanje mladih, krajše YEI, ki deluje znotraj Evropske komisije. YEI predlaga politična priporočila za izboljšanje delovanja na področju mladih in je v funkciji aparata financiranja, ki ga EU uporablja za uresničevanje ciljev na tem področju. Osnutek predloga odbora za proračunski nadzor se pri priporočilih osredotoča na spremljanje in ocenjevanje strokovne učinkovitosti YEI kot finančnega aparata.

Medtem pa predsednik odbora za človekove pravice Pier Antonio Panzeri pozdravlja odločitev sodišča v Istanbulu, ki je pripeljala do osvoboditve osmih aktivistov za človekove pravice, vključno z direktorico turške veje Amnesty International, Idil Eser. Aktivisti so bili osvobojeni še pred pričetkom sojenja. Kljub izpustitvi navedenih aktivistov je Panzeri izrazil skrb za preostale primere aretiranih aktivistov za človekove pravice, ki jih ni malo. Turške oblasti je pozval k preklicu zatiranja predstavnikov civilne družbe, akademikov in aktivistov za človekove pravice in ponovni vzpostavitvi socialne države.

Delegacijo je na pot poslal tudi Odbor za mednarodno trgovino. V Avstralijo in na Novo Zelandijo so se namenili, da bi se srečali s predstavniki, s katerimi se pogajajo o trgovinskem sodelovanju, in obiskali evropska podjetja, ki delujejo v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Evropski parlament je namreč prejšnji teden sprejel priporočila in pogajalske smernice za trgovinske pogovore med Evropsko unijo in Avstralijo ter Novo Zelandijo. Pogajanja se bodo začela ob koncu koledarskega leta, če bodo v Evropskem svetu dobila zeleno luč. Odbor za mednarodno trgovanje v poročilih zahteva, da se sporazumi o prosti trgovini obravnavajo izključno v pristojnosti EU.

Pa zaključimo ta evropski Britoff z obiskom delegatov Odbora za pravice žensk in enakost spolov na Portugalskem. Cilj njihove dvodnevne misije v deželi sonca je bilo opazovanje socialno-ekonomskih razmer žensk in njihov vpliv na gospodarsko krizo. Delegati so se seznanjali tudi s temo boja proti prostituciji in predstavitvijo vladnih ukrepov za reševanje problematik, ki se dotikajo spolnega dela. Na Portugalskem je prostitucija namreč legalna, kazniva pa je organizirana prostitucija, ki vključuje bordele in izkoriščanje prostitutk za osebni dobiček. Delegati so se na misiji srečali tudi z organizacijami iz civilne družbe, ki se ukvarjajo s pravicami žensk in katerih glavno poslanstvo je spodbujanje k zaščiti delavcev, zlasti v sektorjih, kjer prevladujejo ženske.

 

OSMA

Današnji Britoff začenjamo v Španiji. Špansko tožilstvo je za obtožene člane razpuščene katalonske vlade zahtevalo preiskovalni pripor. Ta zahteva vključuje devet ministrov in podpredsednika katalonske vlade Oriola ĐunkEresa. Tožilstvo je zahtevalo tudi izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štiri ministre njegove bivše vlade, ki se trenutno nahajajo v Bruslju. Sodnica Carmen Lamela je tožilstvu ugodila in odobrila zahtevo za izdajo evropskega naloga. Izdani nalog omogoča, da ena država članica EU zaprosi drugo članico EU, naj ta prime in preda osebe, navedene v nalogu. Z dotičnim nalogom Španija belgijskim organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Na Islandiji, kjer so v soboto potekale parlamentarne volitve, je predsednik Gudni Johannesson podelil mandat za sestavo vlade na volitvah drugouvrščeni stranki. Stranka Levo-zeleno gibanje, ki jo vodi Katrin Jakobsdottir, je namreč že uspela najti partnerje, s katerimi bo začela koalicijska pogajanja. Stranka je na volitvah pridobila 17 odstotkov glasov in si zagotovila 11 sedežev v parlamentu. V koalicijo imajo namen povabiti Socialdemokratsko zavezništvo, Piratsko stranko in Napredno stranko. Koalicija v tej sestavi bi v 63-članskem parlamentu zasedla 32 sedežev.

 

 

*Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega
parlamenta
, ki poteka od septembra 2017 do junija 2018 in ga podpira
Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne
odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za
uporabo podanih informacij v oddaji. *