deep2nav

“Kjer so čebele doma” je ime letošnje osrednje razstave Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani. Ta se bo odprla čez dve uri. Razstava, ki bo na ogled postavljena do junija 2019, se posveča avtohtoni kranjski čebeli, panjem, poslikanim panjskim končnicam in čebelnjakom, katerih dediščina zaznamuje slovensko kulturno krajino. Več o vsebini razstave pove Barbara Sosič, avtorica razstave in kustosinja za kulturo gospodarskih načinov in prometa SEM.

Izjava Barbare Sosič

[[nid:45628 view_mode=teaser]]

Razstava predstavlja artefakte iz zbirke SEM in iz drugih slovenskih muzejev: Čebelarskega muzeja Radovljica, Posavskega muzeja Brežice, Tehničnega muzeja Slovenije. Razstavljeni so tudi panji iz sosednjih držav, v katerih prav tako domuje kranjska čebela – iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Avstrije.

Izjava Barbare Sosič

Prek čebeljega nadzornega centra, ki bo postavljen v sklopu razstave, bodo obiskovalci razstave lahko v živo spremljali dogajanje v čebelnjakih na poslovni stavbi A1, v BTC-ju in na strehah Hotela Park ter Cankarjevega doma.

[[nid:44615 view_mode=teaser]]

Razstava SEM-a sledi razglasitvi in proslavi 20. maja, prvega mednarodnega dneva čebel, ki so ga na slovensko pobudo razglasili Združeni narodi. Nagrado državljan Evrope za delo pri tej pobudi pa so dobili pri Čebelarski zvezi Slovenije. 

Intervju z Boštjanom Nočem, predsednikom ČZS

*Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega
parlamenta
, ki poteka od septembra 2017 do junija 2018 in ga podpira
Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne
odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za
uporabo podanih informacij v oddaji. *