deep2nav

Ob 10:05

Poslušate novičke iz evropskega parlamenta. Ta je Evropsko komisijo v nezavezujoči resoluciji pozval, naj temeljito preuči učinke premika ure s poletnega na zimski čas ter obratno in, če bo treba, pripravi predlog sprememb. Spreminjanje ure je bilo na našem ozemlju sicer prvič uzakonjeno v času avstroogrske vladavine leta 1916 in je trajalo do konca prve svetovne vojne. Spet je bilo uvedeno za časa druge svetovne vojne, potem pa ponovno od leta 1983 dalje.

V Evropskem parlamentu navajajo ugotovitve finskega parlamentarnega komiteja in evropskih parlamentarnih raziskovalcev, da imajo ljudje s privajanjem na novo uro težave, da spreminjanje le-te povzroča kratkoročne probleme s spanjem in da slabo vpliva na zdravje ter sposobnost dela. Državljani Finske so lansko leto zbrali 70 tisoč podpisov za peticijo proti premikanju ure, kar je v razmislek o tem problemu spodbudilo evropski birokratski stroj. Za uvedbo vsakršne spremembe bi sicer potrebovali podporo večine evropskih vlad in parlamentov, postopek pa bi lahko trajal več kot leto dni. Finska soseda Rusija ter Belorusija sta premik ure ukinili leta 2011.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenkovič je v torek s poslanci evropskega parlamenta razpravljal o prihodnosti Evropske unije. Plenkovič je bil sicer med letoma 2013 in 2016 tudi sam evroposlanec. Kako je razprava potekala, pove evropska poslanka Tanja Fajon.

Izjava

Evropska komisija je v torek predstavila širitveno strategijo do Zahodnega Balkana. Vključuje Srbijo, Črno goro, Makedonijo, Bosno in Hercegovino, Albanijo ter Kosovo. Okviren datum pridružitve Srbije in Črne gore postavlja na leto 2025. Zaradi težav z določanjem slovensko-hrvaške meje strategija kot pogoj za pridružitev naštetih držav Evropski uniji postavlja rešitev dvostranskih vprašanj. Evropski poslanci debatirajo in glasujejo o letnih poročilih o napredku, ki ga je dosegla posamezna država. S tem lahko tudi identificirajo probleme, ki so prisotni. Vsebino dokumenta predstavi evroposlanka Tanja Fajon.

Izjava

Evropski poslanci so z veliko večino podprli tudi odpravo geografskega blokiranja oziroma geoblockinga. To pomeni, da bodo spletne trgovine morale blago ali storitve prodajati in dostavljati kamorkoli v Evropsko unijo in ne bodo smele diskriminirati kupcev na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali začasne lokacije bivanja. Trenutno večina spletnih trgovin omejuje prodajo v kakšno državo. Novi predpisi pa ne veljajo za avdiovizualne storitve, storitve prevoza in avtorsko zaščitene vsebine, kot so e-knjige in glasba. Uzakonili so tudi klavzulo, ki Evropski komisiji dve leti od začetka veljavnosti oceni, ali bi bilo smotrno prepoved geoblockinga razširiti tudi na te vsebine. Uredbo o geoblockingu mora še formalno potrditi Svet Evropske unije.

 

 

Ob 08:05

Ameriška vlada je že drugič v tem mandatu ostala brez denarja. Kongres namreč do četrtka opolnoči ni potrdil predloga Zakona o nadaljevanju proračunskega financiranja za agencije zvezne vlade. Krivec tokrat prihaja iz vrst republikancev, ki ga je zmotil predlog, ki še veča proračunsko luknjo. Poslanec Rand Paul je delo parlamenta obstruiral z 9-urnim govorom s prekinitvami. Republikanski voditelji predstavniškega spodnjega doma so sicer izjavili, da bo predlog zakona sprejet še pred začetkom novega delovnega dne, zato naj to ne bi vplivalo na delo ameriške zvezne vlade in njenih agencij. Če se motijo, bodo nebistveni uslužbenci vlade na neplačanem dopustu. Bistveni uslužbenci delajo dalje, nekateri plačano, nekateri ne.

Kanadska policija je aretirala dva protestnika proti gradnji večjega naftovoda. Protestiralo je devet ljudi, ki so blokirali promet na avtocesti ter gradbeno opremo in s tem onemogočali gradnjo. Enega protestnika so že izpustili, protestnico, ki se je priklenila na gradbeno opremo, pa bodo ovadili. Podjetje Kinder Morgan Canada bi z gradnjo potrojilo kapaciteto pretoka obstoječega naftovoda na dobrih 140 miljonov litrov na dan. Okoljevarstvenike skrbi potencialno razlitje nafte.

Vrhovno sodišče v Kambodži je potrdilo obsodbo in 2 in pol letno zaporno kazen opozicijskega poslanca Um Sam Ana zaradi nalaganja zemljevidov z napačno določeno mejo na družbena omrežja. S tem naj bi povzročal diskriminacijo in nestabilnost v državi. Um Sam An trdi, da se kot poslanec lahko svobodno izraža in bi ga morala ščititi poslanska imuniteta. Poslanec je pripadal zdaj že razp uščeni opozicijski Kamboški stranki narodne rešitve. Stranka je bila na predlog vlade razpuščena prejšnje leto, po aretaciji predsednika stranke Kem Sokha, ki ga režim obtožuje poskusa prevzema oblasti z ameriško pomočjo. Sokh je obtožbe označil za politično motivirane.

 

*Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega
parlamenta
, ki poteka od septembra 2017 do junija 2018 in ga podpira
Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne
odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za
uporabo podanih informacij v oddaji. *