Heaven’s Gate

Oddaja

 

Kot obljubljeno, se rubrika Človek človeku folk vrača v preobraženi različici, kjer namesto glasbe preučujemo bizarne religije, ki jih je moč najti po svetu. Danes se bomo ukvarjali s Heaven’s Gate, ameriškim nezemljanskim milenijskim kultom, ustanovljenim 1974 v San Diegu v Kaliforniji. Ustanovila sta ga Marshall Applewhite in Bonnie Nettles. Verjetno najbolj pa jih poznate po množičnem samomoru, ki so ga naredili na dan 26. marca 1997, v katerem je sodelovalo 39 članov. Ti so verjeli, da ima mimoidoči komet Hale-Bopp v resnici za seboj še nezemljansko plovilo, ki jih bo vzelo na krov. Skupina danes ne obstaja več, na njihovi spletni strani pa lahko preberete sledeče: »Hale-Bopp brings closure to Heaven’s Gate... Our 22 years of classroom here on planet Earth is finally coming to conclusion - »graduation« from the Human Evolutionary Level. We are happily prepared to leave »this world« and go with Ti’s crew.«

Marshall Applewhite se je začel z religijo ukvarjati v 70ih letih, po tem ko so ga odpustili iz Univerze Svetega Thomasa v Houstonu. Obtožen je bil homoseksualnega razmerja z enim svojih študentov. Pristal je v umobolnici in tam spoznal sestro Bonnie Nettles, ki  mu je kasneje povedala, da so njuno srečanje prerokovali nezemljani, saj so mu dali božje poslanstvo. Skupaj sta nato študirala čtiva Frančiška Asiškega, ter druga novozavezniška, asketska in eshatološka besedila. No ja, Applewhite je bil tudi fen znanstvene fantastike.

Junija 1974 sta Applewhite in Nettles ugotovila, da morata izpolniti biblične prerokbe, saj so ju blagoslovili z umom, ki  razume višje nivoje. Napisala sta pamflet, v katerem sta opisala Jezusovo reinkarnacijo v Teksačana, oziroma kar v Applewhita samega in dejstvo, da sta onadva THE priči, ki ju opisuje knjiga Razodetje. Krščanske skupnosti ju niso najbolje sprejele. Sčasoma sta začela posameznike vabiti na sestanke, kjer sta začela zbirati ekipo. Iz planeta imenovanega Next Level naj bi namreč pozivali, naj pridejo k njim, v višji evolucijski nivo. Kasneje v letu 1975 je ekipa prodala vse zemeljske predmete, se poslovila od bližnjih in izginila izpred oči javnosti. Cirka 100 ljudi je začelo nomadsko potovati čez ZDA. Spali so v šotorih ali na cesti, uradno pa niso več obstajali.

Za skupino ste mogoče slišali ne le pod imenom Heaven’s Gate, ampak tudi kot Human Individual Metamorphosis (HIM) ali kaj drugega. Zapisovalci opozarjajo tudi, da med sledilci ni bil le kup hipijev, ampak tudi ljudje kot je John Craig, republikanec, ki se je v tem času boril za predstavniško mesto v Colorado House of Representatives. No, do  nekje sredine 90ih je skupina postala pravi kult in se je začela imenovati Higher Source. Novačenje pa je po novem potekalo prek interneta, zato jih nekateri imenujejo tudi za cybercult. Po množičnem samomoru sta obstala le 2 predstavnika skupine, ki sta vsaj do leta 2017 skrbela za spletno stran.

Na kratko, gibanje Heaven’s Gate je verjelo, da bo planet Zemlja recikliran – torej, izbrisan, prenovljen in nato ponovno naseljen. Zato je edina možnost preživetja, da se čim prej pobegne. Načeloma so bili proti samomorom, zato so svoj množični samomor imenovali prehod na Next Level. Zemljska telesa pa naj bi bila le vozila za prenašanje duš. Menda so tudi v pogovoru, ko so govorili o telesu človeka, uporabljali izraz »vozilo«. Člani skupine so svojim imenom dodali končnico -ody. Za doseg Next Levela pa so se morali posloviti od vsega človeškega, kot so družina, prijatelji, spolnost, individualnost, služba, denar in materialna imnovina.

Heaven’s Gate so si želeli priti v TELAH, ki naj bi bil fizičen prostor, nekje drugje v vesolju, kjer lahko prebivalci živijo v blišču in se hranijo izključno z absorbcijo sončne svetlobe. Tam ne seksajo, jejo ali umirajo. Verjeli so tudi, da je tisto, čemur Biblija pravi Bog, v resnici visoko razvit nezemljan. Na Next Level naj  bi živeli tehnološko napredni humanoidi, z vesoljskimi ladjami, ki lahko potujejo v prostoru-času, obvladajo telepatijo, uporabljajo holograme in podobno. Vse ostale svetovne religije naj bi zavedli zlobni nezemljani iste sorte.

Obstajale naj bi 4 metode prehoda na Next Level:
1.Da te fizično pobere TELAHovo vesoljsko plovilo.
2. Naravna smrt, smrt v nesreči ali smrt zaradi nasilja.
3. Zunanja obsodba, ki vodi k smrti.
4. Prostovoljna zapustitev telesa.

Zaradi hlepenja po asketskem življenju se je leta pred smrtjo Applewhite, s še osmimi moškimi iz skupine, odločil za prostovoljno kastracijo. Pred smrtjo pa so oktobra 1996 člani skupine plačali zavarovalno polico proti ugrabitvi s strani nezemljanov, ki bi pokrila zavarovalnino za 50 članov, od katerih bi v primeru ugrabitve vsak dobil 1 milijon dolarjev. Potem so kupili posestvo v Santa Feju, se marca ubili s fenobarbitalom, mešanim z jabolčnikom, ki so ga poplaknili z vodko. Vsako truplo je imelo v žepu 5 dolarjev in tri četrtake, za primer če bi hoteli poklicati domov. Oblečeni so bili v identične črne srajce in trenirke. 39 mrtvih je bilo v času smrti starih 26 do 72 let. Samo en iz skupine se ni ubil, saj je med samomorom vse skupaj posnel na kamero. Posnetek je policija dobila šele 5 let po dogodku.

Na tem levelu bo še nekaj časa ostala Pia.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.