Mobilizacija G-20, Hamburg

Mobilizacija G-20, Hamburg

Oddaja
8. 6. 2017 - 12:00

NO-G20: MNOŽIČNA MOBILIZACIJA PROTI SREČANJU POLITIČNIH ELIT V HAMBURGU
 

7. in 8. julija bo v nemškem Hamburgu potekalo srečanje G20, na katerem bodo voditelji 20 najmočnejših držav sveta usklajevali in utrjevali politike, ki svet vodijo v vedno večjo bedo. Konferenca G20 bo tokrat potekala v samem središču mesta, katerega soseske imajo pestro in dolgo zgodovino oziroma tradicijo uporniškega delovanja. Odločitev oblasti, da srečanje organizira v enem od glavnih vozlišč radikalnih gibanj v Nemčiji, je nedvomno drzna odločitev, z njo pa želijo oblasti verjetno pokazati svojo prevlado nad gibanji upora. Ta računica pa oblastem ne bo tako zlahka uspela. V dneh pred srečanjem in med njim so namreč sklicani številni protesti, akcije in blokade, s katerimi nameravajo pokazati, da se tako Hamburga kot gibanj proti kapitalizmu in državi ne da tako zlahka pokoriti.
 

V eni od osrednjih uličnih političnih mobilizacij v Evropi letos se bo na desettisoče ljudi s svojimi telesi in najrazličnejšimi orodji zoperstavili srečanju G-20, mehanizmu in simbolu neoliberalnega kapitalizma, ki agresivno omejuje svobodo gibanja vsem nam, vsiljuje militariziran nadzor nad migracijami, neti vojne, podpihuje klimatski kaos in preusmerja družbeno bogastvo iz rok revne večine v polne žepe vulgarno bogate peščice. Rečeno drugače: na ulicah Hamburga bo režim modernega totalitarizma ponovno soočen s tistimi, ki se tudi v nedrju evropske neoliberalne pošasti ne nameravajo poskriti v svoje luknje in čakati, da trenutni val opustošenja rascefra vse možnosti za radikalne družbene prakse.
 

Koledar dogajanja bo pester in nabit z različnimi tipi akcij različnih mednarodnih mrež. Vsaki in vsakemu oziroma organizirani ekipi zato Črna luknja toplo priporoča, da se kar najbolje čimprej seznani z urnikom dogodkov. Kot rečeno bodo protesti potekali že pred samim srečanjem. Že 24. junija bodo tako ulice Hamburga zasedli migranti, begunci in številne No-Border iniciative, ki bodo odločno zahtevali socialne pravice za vse. Ravno članice G20 so namreč tiste, ki so zaradi svojih vojn in izkoriščanja največji dejavnik povzročanja situacij, v katerih ljudem ne ostane druga opcija kot da zapustijo svoje domove in prihodnost iščejo drugje.
 

5. julija se začenjajo uradni dnevi akcij v Hamburgu, ki naj bi trajali 3-4 dni in na katerih se pričakuje na deset tisoče aktivistk in aktivistov iz celega sveta. Ne glede na to, kakšne akcije bodo potekale na kraju samem – in lahko pričakujemo, da bodo te zelo raznolike – je že sedaj jasno, da bo situacija izjemno napeta, saj bo policija postopala izjemno represivno.

 

Vse, ki razmišljate o odpravi v Hamburg, zato opozarjamo, da se splača seznaniti z načinom delovanja nemške policije na tovrstnih shodih. Taktike nemške policije so namreč precej specifične in se razlikujejo od tega, kar lahko pričakujemo pri nas v Sloveniji ali drugje. Na strani Črne luknje z vami delimo link na priročnik KNOW YOUR ENEMY - Protest policing in Germany, ki so ga pripravili tovariši in tovarišice iz Nemčije. To je predvsem pomembno za tiste, ki nameravate iti v Hamburg in še niste bili na kakšnem večjem nemškem protestu. Priporočamo pa ga tudi vsem ostalim, če ne drugega za osvežitev spomina in spodbuda za še boljše predpriprave. Z njimi se je namreč možno izogniti kasnejšim zapletom s policijo ali celo sodišči.

 

Še enkrat - splača se naštudirati vsaj osnove uporabe policijskih vodnih topov, razliko med solzivcem in pepper sprejem, seznaniti s taktiko kvalificiranih aretacij ter se spomniti, kaj narediti v primeru frontalnega napada, kaj z oblačili in zaščitno opremo v primeru grožnje z množično aretacijo in tako naprej. Zagotovo pa vsaj osnovo pravilo poznamo vsi: s policijo ne govorimo, še posebej ne v primeru aretacije, tovarišem in tovarišicaam ščitimo hrbet. Figurativni in telesni.

 

Know Your Enemy, #NoG20 Edition – Protest Policing in Germany

 

Toliko za spodbudo pred letošnjim vročim poletjem. In če že greste v Hamburg, se lahko prej ustavite še v Berlinu, kjer se ponovno intenzivirajo pritiski nad avtonomnimi prostori. Skvot Friedel 54, o zgodbi katerega smo poročali v eni od aprilskih oddaj, je po mesecih groženj dobil uradno obvestilo o evikciji, ki naj bi bila 29. junija. Držimo pesti, da tovarišem in tovarišicam tudi ta napad uspe odvrniti. #Berlin: Defend #Friedel54 – Eviction Alert June 29

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.