Uiuzi

Uiuzi

Oddaja
6. 12. 2016 - 8.45

V tosezonski sedmi Žilavi govedini znova vzporejamo kapilare v toksičnem govejem mesu z back-to-the-roots izkušnjo, zakaj nasmiha se nam ansambel Smeh.

Štirje samooklicani »skromni fantje iz Šaleške doline« so trenutno en večjih hitov na sceni. Kljub samostojni poti, torej brez založniških usmeritev, so fantje skupno zbrali že nekaj miljonov ogledov, kar še vedno ni direktna konkurenca največjim, a bi jih že lahko oklicali za B-list celebrityje na mukajoči podalpski sceni.

Na njihovi spletni strani opišejo nekaj peripetij, ki so jih na svoji poti doživeli:

»Na nastopih se nam vedno dogajajo razni pripetljaji, ki opravičujejo naše ime. Naš pevec Andrej, je na nekem koncertu ob priklonu publiki, prevrnil nekaj stojal z mikrofoni; zgodilo se nam je tudi, da smo skoraj prevrnili celotno sceno na enem izmed koncertov, kjer smo nastopili; se izgubili na poti na nastop; torej nikoli nam ni dolgčas, ko smo skupaj.«

Ne vem, kako po opisanem nimajo še celovečerca, zgodbe so naravnost bombastične. V komadu Ej stari, ne sekiraj se pa fašemo kar štiri zgodbe. Saj veste, tisti format komada, v katerem v kitici izveste različne prigode, refren pa jih nekako smiselno poveže. V današnjem komadu en ni naredil izpita, en nima sreče v ljubezni, ta tretjega maltretira dekle itd. V čisto prvi kitici pa se pojavi nesmisel oziroma nekoherentnost, ko se protagonist samozavestno pritožuje, da bi ga vse rade, njemu pa ni mar. Hkrati pa dvoumno reče, da mu »vedno pade dol«.

Pa preberimo še promo tekst, ki ga je na svoji spletni strani objavil producent videospota, ki si ga – kot vedno seveda – lahko ogledate na naši spletni strani:

Smehovci so se s pesmijo Ej stari, ne sekiraj se, malo odmaknili od običajne moderne tematike pesmi, v katerih muzikanti večinoma opevajo lepote slovenskih deklet. “Ljudem smo želeli na šaljiv način pokazati, da smo ne glede na to kako nas drugi vidijo vsi krvavi pod kožo. Vsi imamo svoje težave in probleme, ki nas občasno tarejo. Kot smo že v pesmi zapisali: ne se sekirat, saj je za vsakogar na svetu vedno nekdo, ki ga ima rad”

Zelo ljudsko.

 

Je bela cesta, kaj je z mano,
se ne obvladujem več.
Nobena sploh mi ne ustreza,
a jaz sem čisto vsem všeč.

Bi rade z mano se mečkale,
a meni vedno pade dol,
mi pravijo vsi da sem malo nor.

Ma tiho bodi, nimaš pojma.
Js pogrnu sm izpit.
Takoj ko reku sm profesorju
nej zaleti se v........ piiiiiiiiiiiiiiisk.

Bi radi vsi od mene šolo,
magisterij, doktorat.
Mah lep' vas prosim, nehite ga srat.

Ej stari sploh se ne sekiraj,
če te danes kaj teži.
Se živemu človeku čisto vse lahko zgodi.
Važno ni če si presuh, debel ali kosmat,
vedno je nekdo, ki te imel bo rad.

Jaz nimam sreče v ljubezni,
žal se nisem s tem rodil.
Še v javno hišo, če bi stopil,
bi košarico dobil.

Me nobena ne pogleda,
mežika mi sosedov fant.
Sem v cerkvi vedno prvi ministrant.

Ah mene pa je ena ujela,
v vezi moraš res garat.
Če kdaj se mi kaj ponesreč'
me pošlje v pasjo kočo spat.

 

Še vedno ne gre v glavo prva kitica, ki je v totalnem kontrastu z ostalimi usodami. Pa tudi refren kaže na čisto druge vrednote oz. rešitve življenjskih težav. According to Smeh – če imaš probleme in če si še hkrati presuh, debel ali kosmat, te bo še vedno nekdo imel rad. Povezovanje navidez nepovezljivega. To je umetnost.

 

Pa kaj si ja nor!!! vedno boljši ste! Za mene ste trenutno najboljši ansambel.Včeraj sem mal šel skos po youtube in poslušal take narodnozabavne muzike in si sploh nisem mislil da ste te pesmi ki so mi bile ene najboljših vi napisali oz. peli!!! Še več takih poskočnih, pa boste morda bolj znani kot Modrijani

 

Luka je pred 2 mesecema zapisal:

uiuzi

 

 

Patrik je pred 4 meseci zapisal:

 

 

Odlična pesem! Je prva pesem ki sem jo prej spoznal kot sestrična.

 

Gaius je pred 5 meseci

Sijajna viža s katero se lahko poistovetim, kako realno...

 

Realnost je včasih lahko kruta. Sploh, ko izveš, da ob uporabi čistila za WC iz njega ne brlijo cvetovi marjetic.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.